Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

31 de març de 2014
0 comentaris

Hivern del 2014, bo per al cos, dolent per al tros

L’HIVERN que ens ha deixat no ha fet els “deures” com cal, prou bé que ho sabem ara; però si no en deixem testimoni escrit segur que se’ns oblidarà aviat i perdrem una informació valuosa per fer prediccions. El registre de dades és una de les necessitats i motivacions d’aquesta i d’altres branques de les ciències anomenades exactes o experimentals, com és la Meteorologia. Sabem de la dificultat de predir quin temps farà més enllà de 3 ó 4 dies, perquè el comportament de les variables meteorològiques a la troposfera es regeix per unes matemàtiques ben complicades (del “caos” en diuen), que han de ser manegades per ordinadors força potents, els quals s’alimenten d’un gran nombre de dades històriques. D’ací la importància de disposar-ne del major nombre possible.

 

Abans de seguir amb les dades més significatives de l’Hivern que tot just ens ha deixat, vull recordar ací que les que incloc en aquests resums estacionals són aproximades, en el sentit que considere els mesos sencers (en aquest cas, gener, febrer i març), no els dies exactes compresos entre les dates astronòmiques de l’equinocci i el solstici de què es tracte. No ho faig per caprici, sinó perquè així me les subministra la meua estació meteorològica automàtica i eixir-me’n d’això m’exigeix un temps que ara no tinc.

Per altra banda, ja que em base en dades trimestrals, cal tenir en compte que tinc la possibilitat de considerar unes estacions anomenades climatològiques, lleugerament diferents a les astronòmiques, ja que la seua classificació es basa en criteris diferents:

Ø      Primavera: trimestre amb ascens de temperatura (març, abril i maig en l’hemisferi Nord).

Ø      Estiu: trimestre amb major temperatura (juny, juliol i agost en l’hemisferi Nord).

Ø      Tardor: trimestre amb descens de temperatura (setembre, octubre i novembre en l’hemisferi Nord).

Ø      Hivern: trimestre amb menor temperatura (desembre, gener i febrer en l’hemisferi Nord).

Durant aquest any seguiré el criteri astronòmic lleugerament modificat, perquè considere que és el que més s’acosta al coneixement popular; per bé que no descarte canviar-lo més endavant. 

El resum de dades “estacional” de l’Hivern el presentaré en un arxiu apart, on he tractat de fer-lo entenedor i agradable de llegir; espere haver-ho aconseguit. No l’he inclòs dins d’aquest mateix text per les limitacions d’espai per confegir taules i imatges. Heus-lo ací: Resum de dades meteorològiques de l’HIVERN del 2014 a La Conarda (Bétera-Camp de Túria)

 

Les conclusions sobre el comportament meteorològic d’aquest Hivern a La Conarda de Bétera (Camp de Túria) són ben senzilles: més calidesa en les temperatures, pluja molt més escassa i vent una mica més encalmat que no la mitjana considerada normal per a l’indret.

Una calidesa i eixutesa, la d’aquest Hivern, que m’han portat a pensar en el següent titular per a aquest article: bo per al cos, dolent per al tros; és a dir, ens ha vingut força bé no haver de suportar cap dia amb gelades, rosada blanca ni fredorades extremes (bonança per al cos); però això ha estat ben dolent (“roín” diem per ací) per al tros (elisió col·loquial per anomenar el tros d’hort de cadascú), com ho saben tots els que treballen la terra o estimen les plantes.

Per altra banda, esperem que el fred, igual que no ha vingut quan calia, no ho faça tard i mal, quan no ho ha de fer; perquè, si ho fera, no seria una cosa estranya al nostre país, com ens ho recorden algunes dites: “No digues Hivern acabat, si sant Jordi no ha passat” o “Fins al dotze de Maig l’Hivern no diu me’n vaig”.

 Si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els articles corresponents que he publicat al blog; les quals, com és lògic i recorde sempre, no acostumen a ajustar-se a les mitjanes de tota l’estació; per bé que, en aquest cas, la cosa ha anat prou igualada.

 Us desitge que gaudiu de la Primavera, amb el seu esclat de colors —tot de verds pel rebrotar d’arbres i plantes—, d’olor de flors i de sons, per la tornada dels ocells cantaires. Ja sabeu que “La Primavera la sang altera” o que “Per la Primavera res no és com era”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.