Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

8 de març de 2015
0 comentaris

“Fred amunt, fred avall…” (meteorresum de l’Hivern climàtic del 2014-2015).

“Fred amunt, fred avall, L’HIVERN ha arribat”.

Ací, a La Conarda de Bétera, comarca valenciana del Camp de Túria, els mesos de desembre de l’any passat, i gener i febrer d’aquest any, que pertanyen a l’anomenat Hivern “climàtic” (trimestre amb menor temperatura: “Novembre acabat, Hivern començat”), s’han portat meteorològicament parlant dins de la normalitat pel que fa a temperatures; és a dir, “pam amunt pam avall” tal com marca el valor mitjà de la sèrie oficial d’una trentena d’anys de l’observatori de referència més proper: l’aeroport de Manises. Quant a pluja recollida, la cosa ha anat més malament, ben anormal respecte de la sèrie oficial, però segueix el mateix patró del últims 5 Hiverns: sequera estricta. Si ens fixem en el vent, la mitjana de les dades de tots 3 mesos ens el mostren un poc més calmat que no la mitjana de 7 anys de registres del meu observatori per al mateix període estacional. Vegem-ho tot amb una miqueta més de detall. 

Vista de la serra Calderona després d'una pluja feble, amb Bétera al fons. 30/01/2015, 17:49 h.
Vista de la serra Calderona després d’una pluja feble, amb Bétera al fons. 30/01/2015, 17:49 h.

TEMPERATURA: La mitjana ha estat de 10,6º C, tan sols 0,1º C per damunt del patró de normalitat, allunyant-se del que ocorregué els 2 anys passats, on els valors mitjans de l’Hivern climàtic foren d’1,2 i 1,3º C per damunt del normal. Per mesos, hem tingut un Desembre i un Febrer normals, mentre que un Gener més càlid (+ 0,9º C). Tret de l’onada de fred continental que patírem la primera setmana de Febrer, la resta de setmanes han estat d’una frescor suportable; si bé això no m’ha estalviat d’haver de renegar per alçar-me del llit o de buscar el sol de migdia, ben arrecerat: “A l’Hivern, més val colrar (bronzejar-se) que matinejar”.

Ací tenim algunes dades més:

— Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors als 15º C = 35 (39 %).

— Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 20º C = 16 (18 %).

— Nombre de dies amb mínimes iguals o inferiors als 5º C = 36 (40 %).

— Nombre de dies amb mínimes iguals o superiors als 10º C = 8 (9 %).

— Mitjana de les màximes = 16,3º C: 16,5º C (Desembre) < 17,2º C (Gener) > 15,3º C (Febrer).

— Mitjana de les mínimes = 6,2º C: 6,6º C (Desembre) > 5,7º C (Gener) < 6,4º C (Febrer). 

Hivern climàtic, evolució de la temperatura mitjana 2009-2015 a La Conarda (Bétera - Camp de Túria)

PLUJA: Hem recollit tan sols 49,2 mm, un 71 % menys del valor normal; distribuïts de forma bastant regular entre tots 3 mesos, especialment el dos últims: Desembre n’ha recollit 34,0 mm (- 38 %), Gener 8,2 mm  (-78 %) i Febrer 7,0 mm (-78 %).

Més dades:

— En 17 anys de dades, tret de l’any 2000 amb 44 mm (- 63 %), tots els 5 darrers han estat força secs: 2011 = 32 mm (- 73 %), 2012 = 31,8 mm (- 74 %), 2013 = 38 mm (- 68 %) i 2014 = 29,4 mm (- 76 %). Em pregunte: estarem assistint a una nova situació climàtica o es tractarà tan sols d’un canvi cíclic?

— D’un total de 16 dies (un minso 18 %!) de pluja significativa (és a dir, per damunt de 0,2 mm), cap precipitació ha estat per damunt de 20 mm i tan sols 6 dies ha precipitat per damunt de 2 mm. Tenint en compte que algun dels registres fou degut a la rosada o a la boira ploranera, la cosa ha pintat ben magra.

Confiem que més avant tindrem sort i s’acomplirà la dita popular: “Hivern dolç, Estiu plujós”.

Hivern climàtic, evolució de la pluja acumulada 1999-2015 a La Conarda (Bétera - Camp de Túria)

VENT: Ha estat un poc més fluix del normal, si atenem les dades del meu observatori. Aquest Hivern climàtic he registrat una mitjana de velocitat de 3,0 km/ h, front a la mitjana dels 7 anys en què vinc recollint dades, que ha sigut de 4,2 km/ h (per tant, hem tingut 1,2 Km/ h menys). Tocant a direcció predominant, hem tingut la component Oest (W), ben propera a la mitjana d’aquestos 7 anys: WSW.

Les dades mensuals:

— Direcció: El vent ha bufat amb predominança de Ponent (W) en Desembre i Gener, mentre que Febrer ho ha fet entre Tramuntana i Mestral (NNW).

— Intensitat: Hem tingut un Desembre i un Gener molt més calmats del normal, mentre que Febrer (“Febreret el curt, brau i tossut”) ha estat normal, amb un acomiadament ventós ben persistent.

  

Tot seguit podeu trobar un quadre resum de dades estacionals de l’Hivern climàtic del 2014-2015. És molt bàsic i senzill, però ens permet entendre a grans trets com s’han conduït els meteors més habituals durant aquest darrer trimestre climàtic a l’indret on visc. 

Resum de dades meteorològiques de l'HIVERN del 2014-2015 a La Conarda (Bétera-Camp de Túria)

Per altra banda, si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els apunts corresponents que he publicat ací; dades les quals, com hem pogut veure abans, no acostumen a ajustar-se a les mitjanes de tota l’estació. 

L’Hivern climàtic ha quedat darrere; però, com sabeu per experiència, l’Hivern meteorològic encara ens pot donar prou “guerra”. No debades la saviesa popular ha tret un munt de refranys que ens ho recorden; per exemple: ”Fins que la lluna d’Abril no haja arribat, no doneu l’Hivern per acabat”. Fins la propera i a seguir bé!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.