Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

28 de febrer de 2013
1 comentari

Febrer 2013, sec i ventós

Ens ha deixat el segon mes de l’any i, com vaig fer amb Gener, m’agradaria compartir amb vosaltres com ha anat meteorològicament el mes més curt del 2013, que tot just acaba avui.

Faré un breu resum de les dades recollides per la meua estació automàtica en aquest període de temps.

Si no us ve de gust llegir més, a grans trets us diré que a la zona de la Conarda, situada al terme de Bétera (comarca prelitoral del Camp de Túria), aquest mes de Febrer del 2013 ha estat de mitjana:

Þ      Tèrmicament: NORMAL.

Þ      Pluviomètricament: més SEC del normal.

Þ      Eòlicament: més VENTÓS del que normalment s’esdevé.

Vegem algunes dades, que ens ajudaran a copsar millor la valoració, que tot just he avançat, de les variables meteorològiques més importants:

(Abans de passar a les dades, és important que tinguem clar quins són els valors que considerem normals per establir comparacions: Pel que fa a la temperatura (Tª) i a la pluja, aquestos són els que ens subministra l’estació oficial més propera; en aquest cas, la de l’aeroport de València, situada a uns 10 km de la meua, i són la mitjana de dades recollides en 30 anys (del 1971 al 2000), tot corregint el valor de la Tª en base a la diferència d’altura entre ambdues estacions. Pel que fa al vent, tant la velocitat com la direcció, m’he de basar en els valors mitjans de la meua estació per al període considerat.)

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual: 11,1º C, la qual és gairebé coincident amb la mitjana NORMAL per a un mes de Febrer en aquesta contrada.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 24º C i s’esdevingué el dia 1 (dins del mateix episodi meteorològic càlid que ocorregué a finals del proppassat Gener). Pel que fa a la banda freda, hem arribat a 3º C els dies 4 i 26 (dates incloses dins dels 2 períodes d’irrupció d’aire polar més importants del mes, sobretot el darrer, per la seua durada). A destacar que aquest hivern encara no hem assolit cap registre inferior a 0º C, com hauria estat el més normal.

Þ      Evolució i normalitat: Aquest mes de Febrer ha estat més canviant pel que fa a sensació tèrmica que el passat Gener; en aquest cas hem tingut la influència tant de masses d’aire d’origen atlàntic més temperades com de les més típiques d’hivern procedents del nord d’Europa, més fredes, que han donat com a resultat força variabilitat quant a temperatures, un tipus de situació ben habitual a la nostra zona mediterrània. Ja ho diu la dita: “Pel Febrer, una estona al sol i altra al foguer”.

ØB) PLUJA:

Þ    Total recollida: 33 mm (ó litres/ m2), quantitat que es considera normal per a aquest lloc en el segon mes de l’any. Ara bé, més del 80 % d’aquesta precipitació ha caigut en 1 sol dia, avui mateix, cosa no gens estranya, per altra banda, al nostre clima. Aquesta singularitat, precisament per la seua excepcionalitat, ens fa mantenir la nostra valoració global del mes de febrer com a SEC.  Tanmateix, si l’abundosa pluja d’avui continua els propers dies, aviat ja no ens caldrà parlar més, de sequera. I podrem collir uns espàrrecs ben bons!

Þ     Valor màxim diari observat: els 26,8 mm caiguts avui, dia 28, darrer dia del mes. El segon valor significatiu ha estat de 2,9 mm el dia 19. Insistesc, sense la pluja d’avui, hauríem de parlar d’un mes de Febrer de sequera, com va ser Gener. Igual que “una flor no fa estiu”, un dia de pluja no salva la qualificació del mes pel que fa a precipitacions. Insistesc a recordar que per conéixer el clima d’un indret, tan important és la quantitat de pluja com la seua distribució en el temps. I d’això també en depén la flora i la fauna que hi pot sobreviure.

Þ   Evolució i normalitat: Dies totals de pluja = 8, dels quals solament 1 va assolir més de 20 mm, 2 més de 2 mm i la resta per sota d’aquest valor. Tret del dia d’avui, la resta de dies d’aquest febrer no hem tingut gaire sort amb les pertorbacions atlàntiques, perquè ens han passat massa al nord (el més habitual per a la nostra latitud) o massa al sud (cas de la depressió anterior a l’actual) per poder deixar-nos una pluja “amb cara i ulls”.

 wC) VENT:

Þ      Mitjana mensual: Velocitat = 7,5 km/ h. Valor superior en 2 km/ h a la mitjana de 5 anys en què vinc recollint dades de velocitat del vent. Això indica que aquest mes hem estat suportant (de mitjana) una situació FORÇA MÉS VENTOSA d’allò habitual. Pel que fa a la direcció predominant, aquesta ha estat del NNW, és a dir, entre TRAMUNTANA i MESTRAL, que tampoc no ha estat la component més habitual; tot i què aquesta situació de 2013 s’assembla bastant a la de l’any passat (de fet, també hi hagué predominança de vent de Mestral). Per ser exactes, encara no en tenim prou dades (5 anys són massa pocs en aquesta qüestió) per a inferir conclusions completament fiables quant a normalitat.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: 69,2 km/ h el dia 7, seguit de ben a prop pels 66 km/ h dels dies 2 i 23, i pels 62,8 km/ h d’avui i del dia 13. Un mes força ventós, com ja he dit abans.  

Þ      Evolució i normalitat: Durant la 1ª quinzena del mes hem tingut diverses entrades de vent amb predominança de la component Nord, interrompudes per 2 breus períodes de vent de Ponent. La 3ª setmana va predominar la component Est i aquesta darrera setmana començà amb Mestral per canviar ahir a Llevant, dins de la situació de fort vent i pluja que estem patint ara; vaja, una llevantada “amb tots els ets i uts”. Basant-me en la meua experiència de viure força anys en aquesta comarca del Camp de Túria i la propera de l’Horta, puc dir que l’oratge que hem tingut aquest mes de febrer no m’ha semblat tan “estrany” com semblen indicar les dades de vent.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.