Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

8 de febrer de 2021
0 comentaris

“En gener, capa i capell”. De meteorologia d’un gener febrejat, 2021, des del Camp de Túria.

Hem començat el 2021 amb un gener extraordinari i ben contrastat entre la primera i la segona quinzena; un gener ben febrejat, com el de l’any passat.

Mentre que a la primera, un seguit de glopades d’aire fred polar i una profunda depressió, anomenada “Filomena”, ens portaven temperatures sota zero i nevades copioses i persistents a molts indrets relativament propers, i a la meua comarca les temperatures mitjanes més baixes registrades en el darrer mig segle (“En gener, capa i capell”); a la segona, masses d’aire d’origen tropical en altura, sumades als vents de ponent en superfície, associats a un rosari interminable de depressions, creuant-nos pel nord, elevaven el termòmetre com si d’un estiuet es tractàs, fins al punt de batre’s el rècord de temperatura màxima al meu observatori en un mes de gener, 26,4º C el dia 28, i fer que la temperatura mitjana mensual resultàs 0,5º C per damunt del patró. I, contravenint el refrany: “Per sant Antoni fa un fred del dimoni”, el dia 17 vaig registrar 22º C de màxima!

Així es veia la tempesta que el 22/01/2021 de bon matí s’acostava per ponent i que minuts després descarregava un fort ruixat d’aigua i pedra. Bétera (Camp de Túria).

Això és el que apuntava al meu diari meteorològic durant la segona setmana de gener, la de la visita de “Filomena”: “La 1ª part seguíem amb l’onada de fred, cel seré i circulació del N, que donaven màximes de 10 a 12º C i mínimes que tocaven fons fins als 0º C (a 7 m d’altura, -2/ -3º C a prop de terra), tant dimarts 5 com dimecres 6, amb rosada blanca sobre l’agret del jardí. Passat Reis, ens creuava de S a N una profunda depressió amb origen al golf de Cadis, anomenada “Filomena”, que canviava el vents eixuts de N/ W que ens havia acompanyat durant setmanes per uns d’humits de l’E, que topaven amb l’embossament d’aire fred que hi teníem a les capes altres, desenvolupant nuvolositat abundant i pluges. L’episodi em deixava uns moderats 25 mm des del dijous 7 fins al dissabte 9 (que foren de neu a les comarques més interiors del país i amb registres d’excepció a l’altiplà central ibèric, creant-hi danys materials i greus problemes de mobilitat), amb pujada de les mínimes i baixada de les màximes, que també tocaven fons divendres 8, amb 5º C i una major sensació de fred pel vent moderat de gregal que hi bufava (ratxa màxima: 31 km/ h). Des de diumenge, 10, les pluges s’allunyaven cap a l’interior de la Mediterrània, però l’embossament d’aire fred continuava, donant-nos una mínima d’1º C (a 7 m d’altura) i més rosada blanca.”

Cal tenir en compte que aquests fenòmens atmosfèrics tan contrastats s’avenen amb les previsions del canvi climàtic antropogènic i tenen a veure amb el desgel accelerat que s’està produint a l’oceà Àrtic i la desestabilització del corrent en jet polar que aquest escalfament provoca (hi podeu ampliar dades en el meu apunt anterior).

Posta de sol del 23/01/2021 amb vent de ponent a Bétera (Camp de Túria).

El vent eixut de component oest, habitual al gener, també n’ha estat protagonista destacat, persistent a la segona meitat, amb una velocitat màxima per damunt de la mitjana del meu observatori; essent també responsable que la pluja acumulada restàs ben moderada, sobretot a la primera quinzena.

Si hi voleu ampliar dades, ací us deixe un quadre-resum dels valors mitjans (temperatura i vent) o acumulats (pluja) que he registrat al meu observatori d’aficionat durant el darrer gener, així com les gràfiques del meteors més significatius.

Que “Febreret el curt, brau i tossut” vinga més moderat que aquest gener febrejat amb què hem començat el 2021.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.