Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

2 de maig de 2022
0 comentaris

“En abril, cada gota en val mil”. De rebel·lió científica i l’oratge d’un altre abril singular, 2022, des del Camp de Túria.

Així com, “en abril, cada gota val per mil”, fent referència al gran valor de la pluja en un mes clau per a la desclosa primaveral, també les accions reivindicatives ben plantejades, per qui en sap més d’allò que reclama, podrien ser clau en l’aconseguiment d’un gir més favorable per part dels qui retenen el nostre poder per a donar-lo a les elits. Parle de la rebel·lió científica climàtica que s’està esdevenint els darrers anys i que s’ha visibilitzat aquest abril, malgrat la manca d’interès interessada dels mitjans d’informació generalistes, que ja sabem per a qui treballen.

De fet, el proppassat 6 d’abril es va desenvolupar a nivell mundial la major campanya de desobediència civil de la història, protagonitzada per científics, sota el lema: “El límit d’1,5º C ha fracassat, revolució climàtica ja!”, en la qual en varen participar més d’un miler de més de vint-i-cinc països, amb accions de protesta no violentes davant institucions governamentals, científiques i corporatives, per tal de cridar la seua atenció i la dels mitjans de comunicació sobre la greu crisi ecològica i climàtica que està provocant el sistema econòmic actual, i la urgència de prendre mesures correctives realment eficaces, per a revertir la situació i la injustícia que suposa mantenir les mesures cosmètiques aplicades fins ara.

A l’Estat espanyol, prop d’un centenar de científics, entre els quals alguns dels experts climàtics més combatius, com el professor Jorge Riechmann o el recercador Fernando Valladares, s’aplegaren a la façana del Congrés dels Diputats per a fer-hi una asseguda pacífica i una actuació simbòlica embrutant-la amb tinta roja autoesborrable. La policia hi va identificar 58 dels activistes amb 20 propostes de sanció aplicant la “llei mordassa” (la llei antidemocràtica que el “govern més progressista de la història espanyola” anava a derogar prioritàriament: una mentida més dels pseudosocialistes, que continuen adobant el camp per als populismes més extrems).

Aquestes accions de pressió als governs han estat una continuació de la publicació de la tercera part del 6è informe de l’IPCC, la versió inicial del qual “Scientist Rebellion” —l’organització convocant— va filtrar l’agost passat (vegeu aquest apunt). Llavors i com malauradament era d’esperar, l’informe final va ser aigualit pels governs de tot el món en les seues crides a l’acció i l’assignació dels màxims responsables de la crisi climàtica. Tanmateix, a la roda de premsa de l’IPCC, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va recordar a la comunitat mundial exactament el que està en joc, tot afirmant que “aquest informe és una lletania de promeses climàtiques incomplides. Ens trobem en un camí ràpid cap al desastre climàtic. Es tracta d’una emergència climàtica.”

Països amb convocatòries de protesta del 4 al 9 d’abril del 2022.

En el comunicat de premsa previ a la convocatòria de la protesta d’abril, la dra. Rose Abramoff, climatòloga dels EUA advertia que “no hem fet els canvis necessaris per a limitar l’escalfament a 1,5 ºC i ara resulta impossible assolir aquest objectiu. Hem de comprendre les conseqüències de la nostra inacció i també la necessitat de limitar el més possible i com més aviat millor les emissions de combustibles fòssils. Com a científics/es tendim a evitar el risc. No volem que perillen els nostres treballs, la nostra reputació ni el nostre temps. Però ja no n’hi ha prou de continuar investigant, esperar que altres persones llegisquen les nostres publicacions i comprenguen la gravetat i emergència de la crisi climàtica. El 6 d’abril, juntament amb centenars de persones de la comunitat científica mundial, actuaré per a instar els governs i la societat que deixen d’ignorar les conclusions col·lectives de dècades de recerca. Fem que aquesta crisi no siga ignorada.”

Per la seua banda, el professor Jorge Riechmann, sociòleg, hi afirmava que “estem vivint una situació històrica absolutament excepcional, en termes no ja d’història de les nostres universitats, les nostres ciutats o els nostres països, sinó de l’espècie humana i el planeta Terra. Les perspectives són d’ecocidi i genocidi i, doncs, ens cal una forta reacció social.”

Des d’ací declare el meu recolzament informat a aquestes accions reivindicatives dels científics experts en el clima; perquè sense accions eficaces, radicals, progressives i consensuades a nivell social, complementades a nivell personal, estem posant en perill a curt i mitjà termini la vida dels habitants vegetals i animals d’aquest planeta que ens acull, un regal de l’univers que depèn d’un equilibri fràgil i interdependent, que estem malmetent per aquest creixement sense mesura, dirigit per corporacions empresarials dictatorials, que tenen el benefici monetari com a màxim objectiu de la seua frenètica, explotadora, esclavitzadora activitat, imposada pels poders fàctics que dominen els Estats de tot el món, amb vergonyosa protecció militar.

Magnífica vista de Gàtova i el seu entorn (Camp de Túria) des d’un dels antics molins del seu terme, esdevinguts miradors (16/04/2022).

Canviant de tema i concentrant el focus al meu petit racó del Camp de Túria, on dispose d’una estació meteorològica d’aficionat, voldria fer-vos cinc cèntims del capteniment de l’oratge —aquest sistema caòtic difícil de predir tret de pocs dies enllà— durant el passat abril, el qual, tan bon punt començava, ens sorprenia amb un episodi excepcional de fred, que descrivia així, al meu diari meteorològic: “Una potent entrada d’aire fred en altura inaugurava aquest abril del 2022, fent baixar les temperatures a valors hivernals; mentre en superfície es reforçava i acostava una depressió situada a Itàlia, creant-se, entre aquesta i un potent anticicló a l’oest, un corrent de vent fort de tramuntana i mestral. Les mínimes de dissabte 2 i diumenge 3 bateren el rècord del meu observatori per a abril: 3,6 i 3,1º C, respectivament (14 anys de dades). […] Dilluns 4 continuàvem amb l’onada de fred, per noves entrades d’aire polar i vent fort de gregal de fins a 50 km/ h, empentat per un anticicló situat a l’oest de Galícia i una depressió cap a Algèria. La temperatura mínima de dilluns 4 pujava a 6,7º C pel vent, però la màxima no aconseguia superar els 10º C, amb 6º C de sensació pel vent. La mitjana del primers quatre dies d’aquest abril se situava 5º C per sota del patró mensual. La cua de la massa d’aire polar se separava i recargolava situant-se cap al golf de Cadis, amb reflex en superfície, formant-se una depressió i els corresponents fronts actius, que recorrien el sud peninsular i deixaven ruixats importants, amb límit superior a les comarques centrals valencianes, on al meu observatori tan sols replegava 2 mm. A partir de dijous 7, canviava la torna: entrava aire càlid en altura i en superfície el vent bufava de ponent, assolint-se vora 26º C de màxima, com també divendres 8 i dissabte 9. L’oratge d’aquest començament d’abril estava resultant ben boig!

Aquest episodi i les posteriors entrades setmanals d’aire fred en altura, amb inestabilització i pluja, han fet que la temperatura mitjana d’aquest abril del 2022 restàs en valors normals (en relació al patró triat) i que la precipitació recollida superàs clarament aquest patró (una sort que s’afegeix a l’excepcionalitat plujosa de març). Pel que fa al vent, cap sorpresa a destacar, si bé el mes ha resultat una miqueta més ventós que la mitjana del meu observatori per a abril, amb domini de la component oest, que no és pas la més habitual, però s’hi acosta amb un 43 % de probabilitat (l’altre 57 % és per a la component est). Si voleu ampliar-ne dades, ací us deixe un quadre-resum dels valors mitjans (temperatura i vent) o acumulats (pluja) que he registrat al meu observatori d’aficionat durant el darrer abril, així com les gràfiques dels meteors més significatius.

Sense el fuet de la pandèmia i amb el terreny mullat per la pluja de març i abril, aprofitem-ho per a gaudir de la bellesa del camp i la muntanya; perquè, com diu la dita i si no s’avança la calor, maig és el millor mes de l’any.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.