Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

2 de gener de 2014
0 comentaris

El temps a La Conarda en 2013

Faré un breu resum de les dades recollides per la meua estació automàtica durant 2013.

Si no voleu seguir llegint, heus ací el resum resumit de tot plegat:

L’any 2013, a La Conarda, indret situat a la part més alta (uns 150 m sobre el nivell del mar) del terme de Bétera (comarca prelitoral del Camp de Túria), ha estat de mitjana:

áTèrmicament: una mica més CÀLID del normal.

ØPluviomètricament: FORÇA més SEC del normal.

wEòlicament: NORMAL.

Si comparem aquesta qualificació global amb la de l’any anterior, veurem que és la mateixa, i, si ho fem amb la d’un any abans, també obtindrem el mateix resultat. Portem tres anys, doncs, amb la mateixa climatologia o semblant. Ara bé, aquest any hem patit una sequera realment excepcional: mentre que al 2011 i 2012 va ploure un 23 i 22 % menys de l’esperat, al 2013 ha plogut un 43 % menys, el doble quasi justet! En altres resums, mensuals i estacionals, ja he dit que això ha suposat tot un rècord de sequera en força anys per a Bétera i voltants, almenys en els 15 en què vinc recollint dades.

Com una imatge val que més que tot de paraules, al peu d’aquest article us he adjuntat un climograma del lloc on visc, amb les dades mensuals considerades normals i les recollides a la meua estació en 2013 (els climogrames són gràfics de doble entrada en les quals es presenten resumits els valors de precipitació i temperatura recollits en una estació meteorològica determinada).

Si continueu llegint, hi trobareu un seguit de dades per fer-vos-en una idea més acurada del temps (o l’oratge, com diem ací) esdevingut a la meua contrada, meteorològicament parlant, en 2013:

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana anual: 17,4º C. Com que ha estat 0,7º C per sobre del teòricament normal l’hem de considerar un any CÀLID. Pel que ja he dit abans, no us sorprendrà si ara us dic que la temperatura mitjana ha estat exactament la mateixa que en 2011 i 2012.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 35,8º C i s’esdevingué el 28 de juliol durant una ponentada típica. Pel que fa a la mínima, la trobem el 29 de novembre on el termòmetre baixà fins els 1,4º C de bon de matí, amb calma anticiclònica, després d’un episodi de vent fred; temperatura no gens extraordinària, per altra banda. Aquest any hem tingut 10 dies amb màximes superiors als 32º C i cap d’inferior als 0º C.

Þ      Evolució i normalitat: Les temperatures mitjanes foren aproximadament normals els mesos de Febrer, Abril, Juny, Agost i Desembre; més càlides del normal en Gener, Març, Juliol, Setembre, Octubre i Novembre; força més càlides del normal en Gener i Octubre (2º C i 3º C per sobre de la mitjana, respectivament) i més fredes tan sols en Maig. Quant a les estacions, passàrem -de mitjana- un Hivern més càlid del normal (1º C per sobre), una Primavera i un Estiu amb temperatures normals i una Tardor també més càlida que no el que mostra el patró de normalitat (1º C per sobre).

ØB) PLUJA:

Þ      Total recollida: 263 mm (ó litres/ m2), que són vora 200 litres/ m2 (196, en concret) menys del que es considera normal per al lloc, que en percentatge és un 43 % menys. Llavors, com ja he dit de bon començament, ha estat un any FORÇA MÉS SEC DEL NORMAL.

Þ      Valor màxim diari observat: El trobem el 28 de febrer amb 27 litres/ m2, seguit pel 27 d’abril amb 24 litres/ m2 i el 4 de març i el 26 d’agost amb 21 litres/ m2 cadascú.

Þ      Evolució i normalitat: Dies totals de pluja = 100, dels quals 67 registraren més de 0,2 mm, 29 més de 2 mm i tan sols 4 més de 20 mm (els citats abans). Per mesos i dies de precipitació, la classificació l’encapçala Abril amb 20 dies de pluja i la tanca Setembre amb cap ni un; en quantitat de precipitació també “guanya” Abril amb 85,6 mm, seguit d’Agost amb 45,8 mm i Març amb 43,2 mm. Per estacions, la més plujosa ha estat la Primavera amb 113 mm –fet ben normal-, però la més seca ha estat la Tardor, amb tan sols 17 mm!, la qual cosa ha estat completament anormal. Si observem el climograma, els mesos àrids són aquells en què la barra de la precipitació no supera la línea de la temperatura; en el nostre cas, han estat tots tret de Febrer, Març i Abril, quan normalment al nostre clima mediterrani ho haurien de ser tan sols els d’Estiu.

wC) VENT:

Þ      Mitjana anual: Velocitat = 4,8 km/ h. Al voltant dels 5 km/ h és la mitjana habitual per al meu observatori. Aleshores, atenent la velocitat del vent, podem considerar que aquest meteor s’ha comportat -de mitjana- de forma bastant NORMAL. Segons el mapa eòlic oficial, a aquest indret on visc li correspondria una velocitat major; tanmateix l’orografia del terreny i la presència d’obstacles (arbres fonamentalment) que generen turbulències en justificarien el resultat observat, malgrat la situació de l’anemòmetre a uns 10 m del terra.

Þ      Direcció predominant: Aquest any, com el 2011 i el 2012, també ha estat d’ESE, és a dir, entre Llevant i Xaloc, gràcies al predomini de les marinades durant els mesos d’Estiu i de la component Est en d’altres de propers, com tots els de Primavera i durant el mes d’Octubre, força càlid enguany. Els altres mesos han tingut com a predominants les direccions: NNW en Febrer i Novembre, i WSW en Gener, Març i Desembre.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: La trobem el 26 de gener on s’assoliren 80,5 km/ h, amb vent de Mestral (NW) força violent. Després ja venen els 69,2 km/ h del 7 de febrer i els 64,4 km/ h assolits ex aequo el 14 de març i el 25 d’abril.

Þ      Evolució i normalitat: Mes més ventós: Febrer amb 7,5 km/ h de mitjana, seguit de Març amb 6,2 km/ h. Mes menys ventós: Desembre amb 2,7 km/ h (pel predomini de situacions de calma anticiclònica a la primera quinzena), seguit de Setembre amb 3,7 km/ h. Per estacions tenim: la més ventosa, l’Hivern, amb 6,1 km/ h de mitjana, i la que menys, la Tardor, amb 3,5 km/ h; la Primavera va donar de mitjana uns ben normals 5,2 km/ h i l’Estiu uns escassos 4,5 km/ h.

 Feliç any nou!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.