Observant el temps i la vida

Tot cercant la veritat al bell mig de les paraules.

3 d'abril de 2018
0 comentaris

“El Març canvia set vegades al dia”. De l’oratge de Març i l’equinocci de Primavera.

Inexorablement arriba la Primavera amb els seus canvis constants d’oratge. A poc a poc la calor s’obre pas entre fredorades, que cada vegada s’acurten i s’afebleixen, la qual cosa comporta enrenou meteorològic. Segons els experts, és la posició de l’anomenat “corrent en jet polar” (que separa les masses d’aire polars de les tropicals), més cap al Nord a l’Estiu i més al Sud a l’Hivern, alterada per l’escalfament solar, la que, en creuar les nostres latituds, determina l’augment de la inestabilitat atmosfèrica.

Arriba un altre cicle trimestral planetari en l’incessant viatjar del globus terraqüi al voltant del sol; cicles periòdics generats per la inclinació del planeta respecte de l’eclíptica, més canviants com més allunyats ens trobem de la línia equatorial (on pràcticament no hi ha estacions tal com nosaltres les coneguem) i comandats pel grau d’obliqüitat dels rajos solars, que determina la major o menor escalfor rebuda, màxima quan aquests cauen a plom, sense gaire inclinació, com a l’Estiu.

L’astronomia imposa al planeta Terra les seues lleis, quasi immutables des de la perspectiva humana, mentre la mutable meteorologia, a nivell de la troposfera, tracta d’adaptar-s’hi, irregularment i (aparentment) capriciosa. Així, malgrat que la Primavera astronòmica comença al primer equinocci de l’any (en aquest, a les 16:15 h UTC del 20 de març), hom parla de Primavera meteorològica quan comencen a pujar de debò les temperatures hivernals, cosa que, de mitjana, s’està avançant amb el pas dels anys i la progressió de l’escalfament global antropogènic.

Aquest 2018, la Primavera meteorològica ha començat sense cap mena de dubte amb el mes de Març, que ha resultat més càlid del normal (“Al mes de març, qui no té calçat ja pot anar descalç”); ja que abans, aquest darrer Febrer, feu més aviat fred i no va mostrar cap suavització de les temperatures, al contrari dels darrers anys. Per altra banda, el domini de les baixes pressions durant les tres primeres setmanes del mes, ens dóna una idea de l’oratge inestable que hem tingut a la contrada on visc: una successió de sol, núvols, pluges (més aviat febles) i vent (força vent, de component Oest). “El Març canvia set vegades al dia”.

Alba del 29/03/2018, des de la Conarda de Bétera (Camp de Túria), mostrant un bell i alhora paorós espectacle, senyal de vent.

Passant a les dades concretes, em centraré en les més importants, tal com han quedat registrades al meu diari meteorològic i/ o al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda:

A) Els valors mitjans i acumulats:

Temperatura mitjana = 13,6º C, 1,0º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Març.

Pluja recollida = 19,8 mm, un 42 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Març. Això ha fet que el balanç pluviomètric anual reste en un petit superàvit d’un 6,5 %; pel que fa a l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual) mantenim un dèficit al voltant del 60 %.

Vent: Intensitat mitjana = 6,7 km/ h, 1,2 km/ h superior a la mitjana de 10 anys de dades recollides al meu observatori en Març. Direcció dominant de l’Oest (WSW), la més habitual al meu observatori en Març (WSW = 40 %, ENE = 30 %, W = 20 %, ESE = 10 %).

B) Les singularitats més destacables (vistes pel meu “meteodiari”):

Episodi més significatiu de pluja i vent (01-02/03/2018): Començament humit i boirós, i resta del dia ennuvolat per la proximitat de l’Emma, que castigava les comarques de l’Oest peninsular; de fet, la pressió baixava per sota dels 990 hPa. Ambient fred, amb màxima de 13º C, i vent fluix de direcció variable que a darrera hora augmentava de força i s’afermava de Ponent. Abans, però, se’ns atansava un front fred que voltava l’Emma, el qual, en passar per damunt nostre, ens deixava caure un bon regal líquid de 8,6 mm, que llavors no sabíem que seria el registre diari màxim del mes. La Baixa se situava sobre el Nord-Oest peninsular amb pressions molt baixes, inferiors als 980 hPa. Els ruixats finalment foren escombrats per un vent de temporal de l’Oest, amb un colp màxim de 56 km/ h (que després va resultar la marca mensual, compartida amb els dies 2 i 20), que feia pujar la temperatura fins als seu valor màxim diari, 14,4º C, a les 21 h UTC (“El març té trenta-un dies i tres-centes fesomies”).

Segon episodi més significatiu de vent (11-12/03/2018): Dissabte, 10, un matí calorós donava pas a la vesprada a una tempesta amb aparell elèctric, en creuar-nos un front fred per l’Oest, deixant 1 mm de pluja (“A ningú ha d’estranyar que pel març comence a tronar”). El front penjava d’una Baixa molt profunda, anomenada “Félix”, que s’acostava al NW de la península, donant-los un temps ben inestable, amb vents huracanats, pluja i neu a les muntanyes. Ací ens arribava un temporal de Ponent amb ratxes de fins a 53 km/ h, que continuava dilluns, 12, amb repetició de la marca de diumenge.

Episodi de pluja, però sobretot de fred i vent, en començar la Primavera (19-22/03/2018): Inestabilitat i canvis sobtats seguien marcant l’oratge d’aquest Març plenament primaveral. El dia 19 a la vesprada ens creuava un front fred actiu, que venia per l’Oest i ens deixava 4,4 mm ben bons, per a tot seguit començar una mestralada/ tramuntanada amb colps de fins a 50 km/ h, que complicaren la “nit del foc” fallera. Dimarts, 20, a les 16:15 h UTC començava la Primavera astronòmica, perquè la meteorològica feia setmanes que es feia sentir. Realment fou un dia d’Hivern, amb vent molt fort de Tramuntana, que donava, cap a migdia, la ratxa màxima del mes (compartida amb els 2 primers dies): 56 km/ h i temperatures mínima de 5º C i màxima de 14º C. La situació venia marcada per un potent Anticicló situat a les Illes Britàniques i una Baixa profunda sobre Itàlia, que menaven cap a nosaltres una entrada d’aire continental ben freda, reforçada per una llengua també freda en les capes altes de l’atmosfera. Tota una onada de fred per marcar l’inici de l’estació temperada, escalfor que no tardaria a arribar de debò, ja que a aquestes alçades de l’any les fredorades no acostumen a durar gaire. Dimecres, 21, el vent de Tramuntana/ Mestral arribava a la seua fi desplaçat per l’Anticicló, el centre del qual se situava al golf de Biscaia. La nit de dimecres a dijous, 22, fou la més freda del mes, amb 3º C de mínima. Aquest dimecres, 21, fou notícia la pressió atmosfèrica, que per primera vegada en més d’un mes pujava per damunt dels 1020 hPa. Durant totes aquestes setmanes havíem suportat pressions atmosfèriques baixes, cosa que indicava inestabilitat, sia en forma de vent o de pluja. Cap de setmana de nou inestable, amb tempestes poc extenses diumenge, 25, a la vesprada, que deixaven tan sols vora 1 mm de pluja.

Entrada càlida de ponent que ens portava un dia d’Estiu (28/03/2018): A poc a poc ens envaïa una massa d’aire més càlida en superfície i en altura; la de superfície, perquè entrava el vent d’un origen més meridional, i la d’altura, perquè en les seues onades, ara càlides ara fredes, ens tocava una de les primeres. El vent d’origen tropical travessava la nostra península i s’escalfava encara més per efecte de l’orografia, donant màximes més aviat estiuenques: 26º C, dimarts, 27, i 30º C, dimecres, 28, registre màxim mensual. El dies següents, que cloïen el mes, el moviment de l’Anticicló situat al Sud i la Depressió al Nord, que generaven el corrent de l’Oest, feia que l’origen del vent canviara a més al Nord i normalitzara de bell nou les temperatures.

C) El quadre resum de dades:

D) Les gràfiques de l’estació automàtica:

Per al mes que ara comença, desitge que s’acomplesca el refrany:  “Març ventós fa l’Abril plujós”. I aquest altre: “Març ventós i Abril plujós, fan el Maig florit i formós”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.