Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

4 de gener de 2016
0 comentaris

“Boires per Nadal, no fan ni bé ni mal” (meteorresum de Desembre, 2015).

Ací, al Camp de Túria, hem tingut un Desembre ensopidament anticiclònic, amb tot el seguici de meteors que l’acompanyen: fred, rosades i boirines nocturnes; esvaniment de les bromes cap a migdia, deixant veure el sol i la seua caloreta –tan agraïda a l’Hivern–; i vent en calma tothora, tret d’una “visita” final per acomiadar l’any.

Ausades que n’hem tingut, de rosades, boirines i fins i tot boires! Més com més avançàvem en el mes; la setmana de Nadal s’endugué la palma. Diu el refranyer: “Boires pel Desembre, ni pluges ni neus són de témer”, i així ha anat, fins al punt que tota la minsa aigua recollida als pluviòmetres procedia de les condensacions nocturnes sobre la boca metàl·lica del Hellmann.

S’anomena “punt o temperatura de rosada” a la temperatura a la qual la humitat relativa de l’aire arriba al 100 % i, doncs, en superar-se aquest valor, l’excés d’aigua cau o es diposita sobre el terra i d’altres superfícies més fredes en contacte amb aquest aire. La humitat relativa o capacitat de contenir aigua d’una determinada massa de aire no és constant, sinó que depèn de la temperatura, tot disminuint conforme ho fa aquesta. Això explica per què les rosades són més freqüents a l’Hivern i en situacions d’alta pressió i vent en calma; perquè permeten el refredament de les capes més baixes de l’atmosfera, sobretot arran de terra i damunt de les superfícies metàl·liques (que són bones conductores i es refreden de seguida). Tenim, per una banda, que l’aire fred pesa més i en situacions anticiclòniques va caient i es va sedimentant, i, per altra, que l’allargament de les nits permet refredar bastant el terreny i de retruc la capa d’aire més a prop d’ell. Adjunt podeu veure una gràfica de l’evolució de les temperatures ambient de l’aire i la corresponent “de rosada” al meu observatori, a uns 7 m d’alçària, durant la setmana de Nadal. La petita diferència que s’observa entre aquestes dues temperatures durant la nit no és tal en acostar-se a terra, en no fer ni un bri de vent.

Gràfica Tª i Tª de rosada setmana de Nadal 2015Si ens fixem en els valors termomètrics mensuals, la conclusió és que hem tingut un Desembre ben càlid en comparança amb el patró de mitjanes de 30 anys enrere. Aquesta “anomalia” tèrmica ja s’esdevenia anys i segles enllà –no sabem si tan acusada–, com ho confirmen algunes dites com les següents, que prediuen mals futurs –i que no desitgem pas–: “Desembre i Gener calents, Febrer dolent” o “Si per Desembre fa calor, porta el mal pitjor”. Tanmateix, malgrat la relativa i agraïda caloreta, “Ni en Desembre assolellat, no et lleves la capa del costat”.

Pastissets de moniato fets per la mareAbans de continuar amb el resum de dades i per endolcir una mica la migradesa de notícies meteorològiques d’aquest darrer mes de l’any, volia mostrar-vos una menja casolana típica de ma casa, exemple de l’excés gastronòmic que presideix les festes de Nadal (del natalici del sol –els romans ja celebraven els Dies Natalis Solis Invicti, dins de les festes Saturnals–). Es tracta dels meravellosos pastissets de moniato que s’acostumen a fer a casa, amb la pasta ben prima i fullosa, preparada amb cassalla i mistel·la, farcida de moniato blanc confitat amb llima i canyella. Una delícia estimada fins i tot per als qui no els agraden els pastissets de moniato! A la foto que he posat a la vora, teniu les darreres peces que va enfornar ma mare. Llàstima que no pugueu tastar-los! 

Anem per feina. Ací teniu un resum sumari de les dades:

Temperatura mitjana = 12,4º C, 1,7º C per damunt de la mitjana oficial per a l’indret.

Pluja = 1,8 mm, un 96 % inferior a la que marca la sèrie oficial, resultant el mes més eixut de l’any i un moderat dèficit anual del 6 %.

Vent: Intensitat mitjana = 0,5 km/ h, 2,6 km/ h inferior a la mitjana de 7 anys de dades recollides al meu observatori en Desembre. Direcció dominant de l’Est (ESE, en concret, no gens habitual en un mes de Desembre al lloc on visc).

Llavors, els meteors atmosfèrics durant aquest passat Desembre s’han conduït de forma bastant atípica. 

La lluna plena eixint entre bromes per la serra Calderona la nit de Nadal (24/12/2015, 18:40 h).
La lluna plena eixint entre bromes per la serra Calderona la nit de Nadal (24/12/2015, 18:40 h).

Si us ve de gust aprofundir-hi, ací teniu una reelaboració dels meus apunts setmanals, que faig servir per recordar els detalls de l’oratge esdevingut (perquè no tinc, ni de bon tros, una memòria d’elefant!):

Mapa isobàric previst en superfície per al 05/12/2015, a les 1 h, on s'observa el potent anticicló sobre la península Ibèrica (font: AEMet).
Mapa isobàric previst en superfície per al 05/12/2015, a les 1 h, on s’observa el potent anticicló sobre la península Ibèrica (font: AEMet).

Setmana 49 (6 dies): Començàvem Desembre com deixàrem Novembre; és a dir, amb temps estable, anticiclònic, suau a migdia i fred de nit, amb boirines i rosades; una avorrida tònica que ompliria bona part del mes. Dimecres, 3, replegàvem els primers 0,2 mm d’aigua de rosada. Dijous, 3, assolíem la mínima del mes, uns relativament càlids 5,4º C, cap a les 6 h UTC, amb vent en calma. Conforme avançava la setmana, l’Anticicló situat sobre la nostra península es reforçava i superava els 1030 hPa. Conforme ens acostàvem al primer cap de setmana, aquesta “A” s’anava bellugant cap al centre del continent europeu. Diumenge, 6, un embossament d’aire fred en altura, amb una dorsal activa sobre les illes Balears i Sardenya o, si voleu, entre les penínsules Ibèrica i Itàlica, el qual va fer moure vent fluix de l’Est cap a nosaltres, ens donava un parèntesi nuvolós, sense conseqüències líquides. 

Captura de la imatge combinada del satèl.lit Eumetsat el 06/12/2015, a les 15 h, on s'observa l'embossament d'aire fred entre les Balears i Sardenya (font: AEMet).
Captura de la imatge combinada del satèl.lit Eumetsat el 06/12/2015, a les 15 h, on s’observa l’embossament d’aire fred entre les Balears i Sardenya (font: AEMet).

Setmana 50: Dilluns, 7 –que enguany era festa–, encara continuava la nuvolositat amb altes pressions, les quals pegaven voltes dia rere dia damunt nostre. Dimarts, el cel s’asserenava, amb boirina i rosada, que donava altres 0,2 mm cap a la mitjanit. I així va continuar (altres 0,2 mm replegats la nit de divendres) fins dissabte, 12, on de bell nou se’ns acostava una lleugera inestabilització, observable en els mapes de predicció en altura (500 hPa); però que tampoc no va portar-nos cap meteor líquid; tan sols núvols, amb una curta retirada de l’Anticicló cap a Itàlia i Tunísia.

Mapa isotèrmic previst en altura (500 hPa) per al 12/12/2015, a les 7 h, on s'aprecia l'acostament cap a la Mediterrània d'una zona més freda (la part més activa és la davantera de la "V"; font: AEMet).
Mapa isotèrmic previst en altura (500 hPa) per al 12/12/2015, a les 7 h, on s’aprecia l’acostament cap a la Mediterrània d’una zona més freda (la part més activa és la davantera de la “V”; font: AEMet).

Setmana 51: Dilluns i dimarts pujada de les temperatures, amb 22,7º C de màxima el segon dia, provocada per una entrada d’aire càlid de Llebeig o Garbí, de fluix a moderat, amb pressions encara altes (diu la dita: “Boira de Desembre, duu el Garbí al ventre”). Finalment, la màxima de dimarts, 15, cap a les 15 hores UTC, fou la màxima mensual. I dissabte i diumenge, 19 i 20, tornaven les boires; replegant-se dissabte 0,4 mm de condensació en 2 colps, cadascun ben a prop de la mitjanit dels dies contigus. Fou la màxima precipitació recollida en tot el mes.

Mapa isobàric previst en superfície per al 27/12/2015, a les 0 h, on s'aprecia el potent anticicló que dominava tota la Mediterrània (font: MetOffice).
Mapa isobàric previst en superfície per al 27/12/2015, a les 0 h, on s’aprecia el potent anticicló que dominava tota la Mediterrània (font: MetOffice).

Setmana 52: La setmana de Nadal fou completament anticiclònica amb boires típiques. Les altes pressions, que restaven a la nostra latitud, barraven el pas a les dorsals fredes i inestables, que visitaven el Nord de la península. A les 4:48 UTC del dia 22 s’esdevenia el solstici (sol quiet) d’Hivern a l’hemisferi Nord. El 23, les boires es reforçaven i, a més, aquell dia no vam poder veure el sol, perquè ens va creuar un front poc actiu amb núvols mitjans i alts. I el fred com déu mana sense arribar, i tal vegada no ho farà, si fem cas de la dita: “Si abans de Nadal fred no fa, de Nadal enllà no en farà”. 21, 22, 23 i 25 foren nits que donaren cadascun 0,2 mm d’aigua de condensació.

Mapa isobàric previst en superfície per al 30/12/2015, a les 13 h, on s'observa l'entrada de vent de Ponent a la península Ibèrica, més fort quan més al Nord (font: AEMet).
Mapa isobàric previst en superfície per al 30/12/2015, a les 13 h, on s’observa l’entrada de vent de Ponent a la península Ibèrica, més fort quan més al Nord (font: AEMet).

Setmana 53 (4 dies): El començament de setmana, dilluns i dimarts, fou una continuació del que veníem suportant de dies anteriors, és a dir, l’inacabable temps anticiclònic. Això no obstant, a partir de dimecres, a les 9 del matí, va haver-hi un canvi de tendència: a la fi movia l’aire, des de Ponent cap a Llevant, s’emportava les bromes, baixava la humitat i augmentava la visibilitat. La responsable era una Baixa profunda que se situava a l’Atlàntic, a prop de la nostra península, que empentava vent de Ponent, sec i reescalfat, cap a nosaltres. Aquesta entrada de vent va donar-nos la ratxa màxima mensual, uns moderats 37 km/ h de l’WSW, assolits el dia 30, a les 13:30 h UTC. Per aquest mateix motiu, la màxima del 30 va fregar els 21º C y la mínima del 30 al 31 no va baixar dels 14º C. Acomiadàvem l’any amb un dia bastant gris pel pas d’un front fred que acompanyava la pertorbació atlàntica, sense conseqüències líquides per a nosaltres; cosa que, per altra banda, tampoc no esperàvem vist des d’on bufava el vent. Les previsions per als propers dies donaven continuació del temps ventós i aponentat; sense fred ni pluja a la vista, doncs. Així que, no patiu, que no serà possible la maledicció del refrany: “Si plou per Cap d’Any, s’esguerra tot l’any”. 

Sanefa espirals blaves sobre fons blancSi voleu veure-ho tot plegat en un quadre resum, que l’he volgut fer clar i entenedor, de les dades recollides a la meua estació d’aficionat, situada a La Conarda de Bétera (Camp de Túria), durant el mes de Desembre proppassat, tot seguit us el deixe; així com una captura de pantalla de les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables, tal com les subministra la meua estació automàtica, adequadament retolades. 

Resum de dades meteorològiques de Desembre del 2015 a La Conarda (Bétera - Camp de Túria)Gràfiques meteorològiques de Desembre del 2015 a La Conarda (Bétera)Que tinguem un bon any 2016, meteorològicament, personalment i col·lectivament. Sobretot que vinga amb molta salut; però amor i diners que no falten!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.