Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

7 de gener de 2015
0 comentaris

“Any que passa, ja no torna” (resum meteorològic del 2014 a La Conarda de Bétera, Camp de Túria).

Faré un breu resum de les dades recollides a la meua estació automàtica d’aficionat durant 2014.

Homenatge al nostre poeta Joan Vinyoli  (1914-1984) en el centenari del seu naixement. Foto presa a la platja d'Almenara (Plana Baixa) el 14/09/2014 amb temperatures de ple estiu.
Homenatge al nostre poeta Joan Vinyoli (1914-1984) en el centenari del seu naixement. Foto presa a la platja d’Almenara (Plana Baixa) el 14/09/2014 amb temperatures de ple estiu.

Abans de fer-ho, volia recordar les singularitats meteorològiques comunicades en 2014 pel mitjans de difusió de notícies, quant a temperatures registrades més enllà de la meua comarca, pel fet que constituïren rècords absoluts:

*A la ciutat de València, la Tardor i l’Hivern climàtics (de Setembre del 2013 a Febrer del 2014) i també de Maig del 2013 a Febrer del 2014 han estat els períodes més secs en 151 anys de registres. Quan en el primer cas normalment s’enregistren 24 dies de pluja superior a 1 mm, en aquest període n’hem tingut tan sols 5! A l’aeroport de Manises (el meu observatori oficial de referència) les dades mostren si fa no fa el mateix resultat que pel cap i casal (5 dies front a 25 de mitjana).

*En força observatoris de València i Alacant, el darrer any hidrològic (de l’1 d’Octubre al 15 d’Abril) ha estat el més sec des que se’n registren dades i estem parlant de més de 150 anys! Les comarques més castigades per l’excepcional sequera han estat, per ordre de major a menor: La Foia de Bunyol (-80 %), el Camp de Túria (-77 %), el Camp de Morvedre (-77 %), la Plana Baixa (-76 %), etc… Totes juntes, la meua la segona, formant un contorn ben assedegat.

*A Setembre, les 3 primeres setmanes van ser les més càlides en un mes de Setembre des que se’n tenen registres a València i Castelló (més de 150 anys en el primer cas!).

*A Octubre, hem tingut en alguns observatoris, com València i Castelló, la temperatura màxima més càlida enregistrada en un mes d’Octubre, que fou el dimarts 21, on fregàrem els 35º C, amb una bombolla càlida i vent de Ponent.

A La Conarda, indret on visc, situat a la part més alta (uns 150 m sobre el nivell del mar) del terme de Bétera (comarca prelitoral del Camp de Túria), l’any meteorològic ha estat de mitjana:

>      Tèrmicament: CÀLID (+ 8 % del normal).

>      Pluviomètricament: SEC (- 38 % del normal).

>      Eòlicament: CALMAT (- 20 % del normal) i amb predominança de la component EST.

Si comparem aquestes dades mitjanes globals amb les d’anys anteriors, veurem que:

> La temperatura ha apujat 0,7º C respecte dels 3 anteriors (que foren molt semblants: 14,4º C, + 0,7º C) i és la més alta dels 6 anys en què tinc registres.
> La pluja recollida també marca sequera, com els 3 anys anteriors, sent molt semblant a la recollida en 2013 (tan sols la millora en uns minsos 10 mm), que fou la més baixa des que tinc dades de pluja (17 anys): – 43 % del normal.
> La velocitat del vent també ha estat la més fluixa dels 6 anys de dades replegades al meu observatori.
La direcció predominant del vent ha estat la mateixa que els 3 anys anteriors; però oposada a la del 2009 i 2010, que fou de l’Oest.

Com una imatge val que més que tot de paraules, us he adjuntat un climograma del lloc on visc, amb les dades mensuals considerades normals i les recollides a la meua estació en 2014 (com sabreu, els climogrames són gràfics de doble entrada en les quals es presenten resumits els valors de precipitació i temperatura recollits en una estació meteorològica determinada):

Climograma de La Conarda (Bétera) amb dades normals i de 2014Si continueu llegint, hi trobareu un seguit de dades recollides al meu observatori, per fer-vos una idea més acurada de l’oratge/ el temps esdevingut en 2014:

A) TEMPERATURA:

*     Mitjana anual: 17,4º C. Com que ha estat 1,4º C per damunt del normal (sèrie de 30 anys de l’observatori oficial més proper, fent-li la correcció escaient per la diferència d’altura), l’hem de considerar un any bastant CÀLID. Si atenem les dades de tot el país, la calidesa ha estat realment destacable, la major en dècades.

    Valors extrems: La màxima fou de 41,2º C i s’esdevingué el dia 26 d’Agost durant una situació de vent moderat Llebeig (SW). La mínima fou d’1,2º C i la trobem el dia 30 de desembre cap a la mitjanit, amb vent en calma, després d’un episodi d’entrada de vent polar.

*    Altres dades: Aquest any hem tingut 15 dies amb màximes superiors als 32º C i cap d’inferior als 0º C.

*     Evolució i normalitat: Les temperatures mitjanes foren aproximadament normals els mesos de Juliol, Agost i Desembre (els 2 darrers com l’any passat); més càlides del normal en Febrer, Març, Abril, Maig, Juny, Setembre i Novembre; força més càlides del normal en Gener i Octubre (2,4º C i 2,8º C per damunt del patró, respectivament; els mateixos que l’any passat) i cap més fredes del normal (l’any passat hi tinguérem a Maig). Quant a les estacions, totes quatre han estat de mitjana més càlides del normal: Hivern “astronòmic” (+ 1,7º C), Primavera climàtica (+ 1,6º C), Estiu climàtic (+ 0,5º C) i Tardor climàtica (+ 1,9º C).

Gràfica temperatures any 2014 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria) retoladaB) PLUJA:

*     Total recollida: 282,8 mm (ó litres/ m2), que són 175 litres/ m2 menys del que es considera normal per al lloc, que en percentatge és un 38 % menys. Llavors, com ja he dit de bon començament, ha estat un any més SEC del normal.

*     Valor màxim diari observat: El trobem el 22 de Setembre amb 27,8 litres/ m2 (per l’arribada d’una depressió atlàntica que va entrar pel golf de Cadis), seguit pel 30 de Novembre amb 26,2 litres/ m2 i el 29 del mateix mes amb 25,4 litres/ m2.

*     Evolució i normalitat: Dies totals de pluja = 104, dels quals 65 registraren més de 0,2 mm, 25 més de 2 mm i tan sols 4 més de 20 mm (4, com l’any passat). Per mesos i dies de precipitació, la classificació l’encapçala Novembre amb 21 dies de pluja i la tanca Maig amb 1 de sol (en Primavera!). En quantitat de precipitació també “guanya” Novembre amb 84,2 mm, seguit de Setembre amb 54,2 mm i Desembre amb 34,0 mm. Per estacions, la més plujosa ha estat la Tardor climàtica amb 145,87 mm –fet ben normal-, però la més seca ha estat la Primavera climàtica, amb tan sols 36,2 mm, la qual cosa ha estat completament anormal (aquest any, els “papers” de Primavera i Tardor, quant a pluja acumulada, se’ls han intercanviat respecte del 2013). Si observem el climograma, els mesos àrids (aquells en què la barra de la precipitació no supera la línea de la temperatura) han estat tots tret de Setembre, Novembre i Desembre, quan al nostre clima mediterrani ho haurien de ser tan sols els d’Estiu (Juny, Juliol i Agost).

Gràfica velocitat màxima del vent any 2014 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria) retoladaC) VENT:

*     Mitjana anual: Velocitat = 3,8 km/ h. Com que la mitjana anual habitual per al meu observatori se situa al voltant dels 5 km/ h, aleshores, atenent la velocitat del vent, podem considerar que en 2014 aquest meteor s’ha comportat -de mitjana- més en CALMA del normal. Com sempre m’agrada recordar, segons el mapa eòlic oficial, a aquest indret on visc li correspondria una velocitat major; tanmateix l’orografia del terreny i la presència d’obstacles (arbres fonamentalment, a l’est i a l’Oest, en concret) que generen turbulències en justificarien el resultat observat, malgrat la situació de l’anemòmetre a uns 10 m del terra.

*     Direcció predominant: Aquest any, com els 3 anteriors, també ha estat d’ESE, és a dir, entre Llevant i Xaloc, gràcies al predomini de les marinades durant els mesos d’Estiu i de la component Est en d’altres de propers, com tots els de Primavera i durant el mes de Setembre (4 amb ENE i 3 amb ESE). Els altres mesos han tingut com a predominant la direcció WSW, tret de Desembre, que s’hi ha acostat (ha estat de l’W).

*     Ratxa màxima enregistrada: La trobem el 8 de febrer on s’assoliren 66 km/ h, dins d’una situació de vents aponentats del WSW. Després ja venen els 64,4 km/ h del 22 de Setembre i els 62,8 km/ h assolits el 9 de Desembre.

*     Evolució i normalitat: Mes més ventós: Maig amb 5,5 km/ h de mitjana, seguit de Juliol amb 5,2 km/ h i Març i Juny amb 5,1 km/ h cadascun. Mes menys ventós: Octubre amb 1,8 km/ h (pel predomini de situacions de calma anticiclònica), seguit de Desembre amb 2,1 km/ h i Novembre amb 2,0 km/ h. Per estacions tenim: la més “ventosa” (que no ho fou massa), la Primavera climàtica (Març, Abril i Maig del 2014), amb 4,9 km/ h de mitjana, seguida de ben a prop per l’Estiu climàtic (Juny, Juliol i Agost del 2013), amb 4,8 km/ h, l’Hivern “astronòmic” (Gener, Febrer i Març del 2014), amb 4,2 km/ h i, la que menys, la Tardor climàtica (Setembre, Octubre i Novembre), amb 2,1 km/ h.

Bon any 2015!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.