Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

1 de juliol de 2014
0 comentaris

“Aigua de sant Joan…” (meteorresum de Juny del 2014)

Efectivament, aquest refrany que he triat per al títol resumeix bastant bé el que ha passat aquest Juny pel que fa a precipitacions: no ha plogut gens en tot el mes (com l’oratge ens tenia acostumats), tret del dia 24, quan ens caigué una bona ruixada, moderada i sostinguda, la primera amb cara i ulls des de feia 10 mesos.

Alegria per la natura i per l’interès d’aficionat. I, malgrat el que diuen els refranys populars quan plou en aquest dia (“Aigua de sant Joan no dóna vi ni pa” o “Aigua de sant Joan, cap guany i molta fam”; perquè el raïm i el blat ja són ben granats i aquest darrer a punt per la collita —“Pel Juny, la falç al puny”—, amb la qual cosa l’aigua els podria fer malbé), és evident que, si no les vinyes ni els bladars, els altres conreus d’horta i de secà, i el camp en general ho agraïren i molt.

Pel que fa als altres meteors més comuns, diré que les temperatures, com en els mesos anteriors de l’any, han estat de mitjana més altes del que preveu el valor oficial (1º C per damunt) i el vent ha bufat dins de la normalitat, tant pel que fa a intensitat com a direcció predominant, la qual ha estat de l’Est, típica de les marinades diürnes d’Estiu als nostres litoral i prelitoral mediterranis.

 

 Per fer-nos una idea de l’evolució de l’oratge d’aquest Juny, diré que, fent honor a la seua qualificació com a més estiuenc per part dels meteoròlegs, hem tingut un començament ben càlid, sense la típica treva d’una setmana i escaig (allò de “Fins al deu de Juny no et despasses el puny”). Així, el dia 4, amb vent de Ponent, assolírem fins a 32º C a migdia, calorada que va ser seguida d’una forta llevantada amb colps de fins a 50 km/ h, que durà tota la vesprada i part de la nit, com a conseqüència d’una baixa relativa que se’ns instal·là al damunt. El primer cap de setmana del mes, dies 6 i 7, ens despertàrem amb boirines matinals i xafogor a les hores centrals del dia, per la persistència d’una situació de Llevant.

La 2ª setmana ens envaí una massa càlida del sud, que a la nostra latitud i longitud no fou tan intensa com al Sud i a l’Oest de la Península (el seu cor fou el dia 12 i a la Conarda de Bétera no passàrem dels 32º C de temperatura màxima); però ausades que ens va incomodar!

L’onada de calor donà pas, a partir del diumenge, 15, a una entrada de Mestral, que refrescà i inestabilitzà l’ambient, produint tempestes a l’interior i a prop de la costa (sobretot a Conca, Terol, Múrcia i Alacant) durant els primers dies de la 3ª setmana, però sense sort per al Camp de Túria. Aquesta fresqueta tan agradable durà ben bé fins dissabte, 21, dia del Solstici, en què entrà oficialment l’Estiu astronòmic, a les 10:51 (hora UTC).

La 4ª setmana fou la de la desitjada pluja. Ens la portà, ací i a la resta de la pell de brau, un embossament d’aire fred a les capes altes de atmosfera que baixà anormalment de latitud abraçant quasi tota la Península Ibèrica i movent-se d’Oest cap a Est, com ho fan les masses d’aire al nostre hemisferi (adjunte mapa previst de temperatures i geopotencial a 500 hPa d’aquell dia, on s’observa clarament la taca delatora: profunda, concèntrica i més freda). Va formar-se una depressió extensa però no massa profunda amb vents de l’Est a la part frontal (la més activa), que fregà les nostres costes el dia de sant Joan (semblava un desig acomplit de la nit “màgica” anterior). Aquesta és una de les situacions típiques que donen pluja al nostre País. A més dels ruixats, la inestabilitat també ens portà una bona refrescada, que ens durà gairebé fins a les portes del cap de setmana; aquest sí, de ple Estiu. 

Heus ací l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació durant el mes de Juny proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables:

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual22,5º C1,0º C superior a la normal per a un mes de Juny a la Conarda de Bétera (comarca del Camp de Túria). Ha estat, per tant, un mes MÉS CÀLID DEL NORMAL, en la línea del que portem d’any.

Þ      Valors extrems: La màxima arribà als 32,6º C, el dia 13 cap les 11 hores UTC (temps coordinat universal, corresponent a l’hora solar), durant una curta entrada (unes 4 hores) de vent de Ponent girant a Migjorn, de velocitat moderada. La mínima, al seu torn, es quedà en 12,8º C i fou registrada el dia 1a les 3 hores UTC, amb vent bastant fluix de Gregal.

Þ      Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 27,5º C i la de les mínimes de 17,8º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 30º C = 4 i amb mínimes iguals o superiors als 20º C = 5. Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors al 25º C = 7 i amb mínimes iguals o inferiors als 15º C = 3 (els 3 primers dies).

 

ØB) PLUJA:

Þ    Total recollida15,6 mm (ó litres/ m2); 4,4 litres/ m2 inferiors al registre normal per al lloc on visc, un 22 % menys de l’esperat per a un mes de Maig. Portem un dèficit anual acumulat de 124 mm. Continuem, doncs, amb una situació de FORTA SEQUERA.

Þ      Valor màxim diari observat: 15,6 mm el dia 24, durant l’episodi comentat més amunt. Fou l’única pluja caiguda en tot el mes. S’agraeix, de veritat; però ja sabeu que “Una flor no fa Estiu”.

Þ      Distribució de la pluja: He enregistrat tan sols 1 dia de precipitació. Més irregularitat mensual, impossible.

 

wC) VENT:

Þ     Mitjana mensual de velocitat5,2 km/ h0,1 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en què vinc recollint dades de vent; variació insignificant que em permet qualificar aquest mes com a NORMAL quant a força del vent.

Þ     Ratxa/ bufarada màxima enregistrada48,3 km/ h, assolida el dia 4, a les 18 hores UTC, durant un episodi de marinada reforçada de Llevant, posterior a un altre de Llebeig que va bufar 12 hores abans i que va fer pujar la temperatura fins als 32º C a les 11 h UTC. Durant aquesta singularitat de velocitat, el registre gràfic mostrà una vall baromètrica significativa al seu voltant.

Þ     Direcció predominantESE, entre LLEVANT I XALOC, que és la normal en un mes de Juny ací on visc, on la calor intensa fa que el vent bufe inexorablement en règim de marinades.

 Gràfiques meteorològiques de Juny del 2014 a La Conarda (Bétera)

Gaudiu de l’Estiu!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.