Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

7 de maig de 2018
0 comentaris

“Abril, aigua poca i núvols mil”. De refranys i meteorologia d’abril, 2018.

Diu el refranyer que “Per l’abril plou a fil i pel Maig plou a raig”, és a dir, en un cas ho fa moderadament i en l’altre amb més intensitat, probablement perquè la major insolació del segon augmenta l’energia de les tempestes quan les condicions són favorables, cosa que no ocorre sovint a les comarques centrals valencianes, on visc. També la saviesa popular ens informa que “A l’abril tota l’aigua cap en un barril”, volent dir que acostuma a ploure però no gaire quantitat. Tanmateix, són més freqüents les dites que posen abril al cim de la pluviositat anual (com aquell “Per l’abril, aigües mil” i altres de semblants que tots recordem) i no és pas així; de fet, a la meua comarca, els darrers cinc abrils ha estat un mes eixut. Però, tot s’ha de dir, l’encerten de ple quan lloen l’enorme vàlua, per a la natura en eclosió, de les pluges, fortes o febles, que cauen en aquest mes: “A l’abril, cada gota en val mil i s’estira com el fil”. Quant a les temperatures, aquestes continuen mostrant l’escalfament ja conegut i comentat a bastament, i poc o gens reflectit en els refranys d’antany que hi feien esment: “A l’abril no et lleves fil” o “Abril abrilet, a migjorn calor i al vespre fred”). Quant al vent, aquest ha bufat de mitjana més fort que l’habitual al meu observatori i amb domini de la component Oest, que sempre ens porta eixutesa, si més no.

Parc natural de la Serra Calderona (Camp de Túria), 09/04/2018.

Passant a les dades concretes, em centraré en les més importants, tal com han quedat registrades al meu diari meteorològic i/ o al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes, anomenat la Conarda:

A) Els valors mitjans i acumulats:

Temperatura mitjana = 15,8º C, 1,3º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes d’abril.

Pluja recollida = 15,4 mm, un 60 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a abril. Això ha fet que el balanç pluviomètric anual entre en dèficit: un -11 %; pel que fa a l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual) mantenim un dèficit al voltant del 60 %.

Vent: Intensitat mitjana = 5,8 km/ h, 0,9 km/ h superior a la mitjana de 10 anys de dades recollides al meu observatori en abril. Direcció dominant de l’Oest (WSW), la segona més habitual al meu observatori en abril (ESE = 40 %, WSW = 20 %, W = 20 %, ENE = 10 %, E = 10 %).

B) El quadre resum de dades:

C) Les gràfiques de l’estació automàtica:

Us desitge un maig plujós, florit i venturós!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.