Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

14 de desembre de 2015
0 comentaris

“A la Tardor, el dia porta espardenyes” (meteorresum de la Tardor climàtica, 2015).

M’he decidit a encapçalar aquest apunt amb la dita: “A la Tardor, el dia porta espardenyes”, perquè és –d’entre les que parlen de la Tardor– on m’he trobat amb més divergència d’opinions pel que fa al seu significat, i això m’ha engrescat a fer-hi una petita recerca, talment com un petit repte “científic”: Al “refranyer.com” diuen que “es diu per la Tardor, quan els dies s’acurten molt, significant que porten calçat lleuger i fan molt de camí” (explicació que també podem trobar al DCVB, l’Alcover-Moll). En canvi, en un treball molt interessant sobre dites i refranys, que penja de la web de l’ajuntament de Godella (L’Horta Nord), diuen que “és l’època dels treballs al camp, ja que encara fa bon estar de dia i és el moment idoni per a plantar a l’hort.” En aquest mateix treball, més endavant, es mostra un altre de semblant, que fa “Pel Setembre, el dia duu espardenyes”, el qual s’interpreta com que “es tracta d’un mes de clima suau, en què es pot anar vestit frescament durant el dia”. Encara que tots els raonaments són bons, sembla que el més “oficial” és el primer, la versió més al·legòrica; tanmateix, en açò dels refranys i les frases fetes, és l’usuari qui mana. Tot i que hom agrairia una bona convergència de significats per tal d’entendre’ns millor; la mateixa raó de pes que justifica la necessitat de disposar d’un llenguatge estàndard entre els parlants d’un mateix domini lingüístic, sense menystenir ni de bon tros la parla viva de cada contrada, que n’és la font de tot plegat. Ací deixe la sociolingüística i vinc per feina. 

Posta de sol des de Vilamarxant (Camp de Túria), 09/10/2015, 19:09 h.
Posta de sol des de Vilamarxant (Camp de Túria), 09/10/2015, 19:09 h.

Començaré per un resum per a qui tinga pressa. A la vista de les dades meteorològiques mitjanes (temperatura i vent) i acumulades (pluja) del meu observatori d’aficionat, la Tardor climàtica (trimestre amb descens de la temperatura, mesos de setembre, octubre i novembre a l’hemisferi Nord), en aquest indret de la comarca del Camp de Túria on em trobe, hem tingut una temperatura mitjana bastant propera a la que es considera normal per a l’estació, hem replegat menys precipitació de l’esperada (un 75 % del patró, és a dir, de la mitjana de la sèrie del 1971 a 2000 de l’observatori oficial més proper, l’aeroport de Manises) i el vent ha bufat amb més calma que no la mitjana dels 7 anys de dades que porte replegades. Tot seguit pegaré una visteta amb més detall del que ha “rajat”, quant a meteors, en aquest trimestre tardoral que ja és passat.

Panoràmica agafada passejant pel bosc de La Vallesa (situat entre el Camp de Túria i L'Horta), 22/11/2015, 17:25 h.
Panoràmica agafada passejant pel bosc de La Vallesa (situat entre el Camp de Túria i L’Horta), 22/11/2015, 17:25 h.

Em fixaré primer en les singularitats meteorològiques d’aquesta Primavera d’Hivern. A diferència de les altres estacions de l’any, en aquesta Tardor, al Camp de Túria, no hem batut cap marca important, si no em falla la memòria; si bé hi ha hagut situacions destacables. Per exemple, Setembre fou l’únic mes de l’any 2015 on tinguérem una temperatura mitjana per davall del patró; situació que no es repetia des de 2009, on trobem un Setembre unes dècimes per sota del d’enguany. Per la seua banda, Octubre marcava la velocitat del vent mitjana més baixa de tot l’any 2015, en la línia del que tinguérem l’any passat; constituint –ambdós valors– un rècord del meu observatori (en 7 anys de dades). Quant a Novembre, el dia 2, amb la passa d’una DANA, ens deixava el màxim anual de pluja replegada en un sol dia, 75,4 mm. Si volem trobar una xifra major, hem de recular fins al 29 de Setembre del 2012, amb 101,4 mm recollits llavors. 

Mapa d'isotermes en altura (a 500 hPa), previst per a l'01/11/2015, a les 13 h, mostrant la formació de la DANA, que s'anava acostant cap a nosaltres.
Mapa d’isotermes en altura (a 500 hPa), previst per a l’01/11/2015, a les 13 h, mostrant la formació de la DANA, que s’anava acostant cap a nosaltres.

Continuaré amb les gràfiques de l’evolució anual de la temperatura mitjana, de la pluja replegada i de la intensitat del vent, durant la Tardor climàtica dels darrers anys (en porte 18 de dades), que us adjunte. Si ens hi fixem amb atenció, veurem, en primer lloc, que la temperatura, amb els seus alts i baixos normals, porta una tendència de lleugera pujada, en la línia de les previsions del canvi climàtic. Quant a la pluja, s’observen dos períodes seguits, que abracen vora una desena d’anys cadascú: el primer (1998 a 2007) amb lleugera tendència de pujada i el segon (2007 a 2015) de baixada (si tracem una recta de regressió entre els valors). Pel que fa a la velocitat del vent, trobe la mateixa evolució que als darrers  Estius: una tendència cap a la reducció del seu valor mitjà, des de 2012 fins ara. Si atenem, finalment, a la direcció dominant del vent, aquesta s’ha comportat dins d’allò esperat: s’ha situat al quadrant Est; que és un del dos possibles quadrants -–junt amb l’Oest– on habitualment se situa el vent dominant durant la Tardor ací on visc. 

Tardor climàtica, evolució Tª mitjana, pluja recollida i velocitat del vent a La Conarda (Bétera), 2009-2015

Passaré a comentar breument alguna particularitat del quadre resum de dades meteorològiques de la Tardor climàtica del 2015, que acompanya aquest apunt, el qual està referit a La Conarda de Bétera (Camp de Túria):

Resum de dades meteorológiques de la Tardor climàtica del 2015 a La Conarda (Bétera)TEMPERATURA: La mitjana ha estat de 18,2º C, tan sols 0,3º C per damunt del patró de normalitat; més fresqueta que la de l’any passat. Per mesos, hem tingut un Setembre una mica més fred del normal (- 0,6º C), un Octubre prou normal (+ 0,3º C) i un Novembre prou més càlid (+ 1,4º C) que el que marca la sèrie oficial. “A la Tardor, ni fred ni calor”.

Ací tenim algunes dades més:

— Mitjana de les màximes = 23,5º C: 26,7º C (Setembre) > 23,0º C (Octubre) > 20,7º C (Novembre).

— Mitjana de les mínimes = 13,9º C: 17,3º C (Setembre) > 14,4º C (Octubre) > 10,1º C (Novembre).

PLUJA: He recollit 133 mm, un 25 % inferior al valor normal per a l’indret. Per mesos, Novembre ha estat el més plujós (+ 45 %, amb tan sols un dia de pluja de veritat!), en acabant Octubre (- 43 %) i finalment Setembre (- 52 %). No ha sigut, doncs, una Tardor com “mana” el refranyer: “Quan plou pel Setembre, la Tardor bé entra”. 

VENT: S’ha repetit la situació de les anteriors estacions d’aquest 2015, on el vent va bufar més fluix del normal. En aquesta Tardor climàtica he registrat una mitjana de velocitat de 2,6 km/ h, 1 Km/ h menys que la que marca la sèrie de 7 anys de dades del meu observatori. Tocant a direcció predominant, aquesta ha estat ENE, entre Llevant i Gregal; la tercera més probable en aquesta estació, si atenem les dades estadístiques de què dispose: WSW = 24 %, ESE = 24 %, ENE = 19 %, W = 19 %, NNW = 10 %, SE = 5 %. Per mesos (de Setembre a Novembre):

— Direcció: ENE, ENE i SE, respectivament.

— Intensitat (diferència respecte de la mitjana): – 0,7, – 1,2 i – 1,2 km/ h, respectivament.

I una dita previsora: “Tardor amb serenera, Hivern amb ventera”. Tant de bo no l’encerte!

Per altra banda, si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els apunts corresponents que he publicat en aquest mateix blog. 

I m’acomiade amb les previsions meteorològiques que he trobat a la xarxa per aquest Hivern climàtic que ara comença. Segons AEMet (fent servir una mitjana entre diversos models), a la banda Est de la península Ibèrica tindrem temperatures superiors a les normals i precipitacions normals.

Sembla que l’episodi actual de “El Niño”, que es desenvolupa a l’oceà Pacífic tropical i que es preveu més intens del que acostuma a fer altres voltes, no tindria massa efectes sobre la nostra pluja a curt termini; mentre que tal vegada ho faria sobre l’augment de temperatures previst a l’Hivern les nostres terres. Tanmateix, el que sabem del cert és que hi ha un altre factor que hom ha demostrat ser força més influent en aquest cas: l’escalfament global. Esperem que el acords presos a nivell global, a la darrera “cimera del clima”, que recentment s’ha reunit a París (del 30 de Novembre al 11 de Desembre), siguen prou efectius per posar fre a aquest canvi climàtic antropogènic al qual hi estem abocats. 

Fins la propera i a seguir bé!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.