Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

6 de juny de 2016
0 comentaris

“A bona hora ha vingut el Maig…” (resum meteorològic de Maig, 2016).

A bona hora vinga el Maig, el millor mes de tot l’any”. Certament, aquest Maig ha sigut el millor mes del que portem d’any: temperatura mitjana i pluja replegada, tots dos meteors dins del patró de normalitat; contrastant amb els quatre mesos anteriors, que foren massa càlids i eixuts, com el Maig passat, recordat per una onada de calor extraordinària que ens visità durant la primera quinzena del mes.

Hem estat d’enhorabona, doncs, malgrat que l’esperada pluja es concentrara en tan sols una setmana, com acostuma a ocórrer al nostre clima mediterrani, minvat i irregular de pluges. Els sembrats han estat més contents encara, sobretot els de secà, perquè en depenen totalment. Diu la vinya: “Tant me fa una pluja, com dues, com tres, però sense la de Maig no faré res.” O els cereals: “Civada i espelta, fins al Maig no es desperta.” En viatjar per l’interior de la península per motius de feina, he pogut gaudir de la meravella dels camps de blat i altres cereals en plena ufanor: catifes verdes perdent-se enllà de l’horitzó (“Aigua en Maig, a omplir el graner vaig”). Una visió que cal aprofitar, perquè no durarà massa, ben bé fins a la propera sega de Juny o Juliol, quan esdevindran d’una grogor malaltissa i estèril.

alfabegues-BeteraPer enllestir aquesta introducció i com a beterà d’adopció, vull referir-me a una planta bella i fragant, assaonadora, curadora de la salut i repel·lidora de mosquits, símbol del meu poble, l’alfàbega o alfàbrega, un quants cossis de la qual es conreen ací des de fa segles amb una tècnica i cura especials, fins que les plantes assoleixen vora 3 metres d’alçària, per ser admirades i passejades a les festes majors d’Agost. Aquest refrany de Maig hi fa esment: “Al Maig la mossa pita ja té l’alfàbega eixida, i la més extraordinària ja la té florida”.

Una part de l'arc de st. Martí que es mostrava després de la darrera pluja del dia 09/05/2016 (19:49 h).
Una part de l’arc de st. Martí que es mostrava després de la darrera pluja del dia 09/05/2016 (19:49 h).

Vegem com s’ha desenvolupat la meteorologia del proppassat mes de Maig amb una mica més de detall, mitjançant un resum de les dades recollides al meu observatori i les anotacions que he anant fent, ara i adés, damunt d’un full de paper reaprofitat:

1) Resum sumari de les dades subministrades per la meua estació automàtica (per si no voleu aprofundir-hi massa):

Temperatura mitjana = 18,0º C, 0,3º C per damunt de la mitjana de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Maig.

Pluja = 38,6 mm, un 7 % superior a la que marca la mitjana de la sèrie normal.

Vent: Intensitat mitjana = 3,4 km/ h, 1,4 km/ h inferior a la mitjana de 8 anys de dades recollides al meu observatori en Maig. Direcció dominant de l’Est (ESE, en concret), que es la més habitual en un mes de Maig al lloc on visc i que preval fins al Setembre inclòs).

2) Apunts del meu diari meteorològic (per saber com ha anat l’evolució de l’oratge):

Setmana 17 (1 dia): Començament assolellat, però fresquet tant per la Tramuntana/ Mestral moderat a fort que bufava les primeres hores, com pel posterior Llevant el qual finalment va dominar. La tramuntanada/ mestralada s’acomiadava cap a les 10 h UTC amb una ratxa de 46,7 km/ h, del NNW, la màxima mensual.

Mapa previst en superfície per al 02-05-16, a les 2 h (font AEMet), domini anticiclònicMapa isobàric previst en superfície per al 05-05-16, a les 14 h (font AEMet), pluja de fangSetmana 18: Domini de l’Anticicló de les Açores que, a poc a poc, s’allargassava, formant-se un segon nucli al centre d’Europa. Dimarts, 2, a les 5 h UTC arribava la mínima mensual, 7,8º C, amb vent fluix de Mestral. A partir de dimecres s’instal·lava una situació de Baixa relativa damunt nostre, ben comuna durant la resta del mes, la qual, dijous 5, en ajuntar-se amb el pas d’una zona relativament inestable en altura, donava petites pluges de fang, sobretot al Sud del país, que no passaren dels 3 mm recollits en total. És de destacar que, potser pel fang, el color dels “píxels” del radar donaven a entendre més pluja que la que realment queia. Oratge dominat pel Llevant, amb humitat relativa en la banda alta, temperatures moderades i pressió baixant a poc a poc. Una profunda Baixa situada enfront de les costes atlàntiques de la península Ibèrica, amb clar reflex en altura, que donava fortes precipitacions en aquella zona, ampliava el cap de setmana el seu radi d’acció fins a nosaltres, enviant-nos fronts actius i generant una Baixa secundària enfront de les nostres costes. Malgrat que la pertorbació no es bellugava del seu lloc, la pluja recollida a casa nostra no fou extraordinària –o tal volta si, si tenim en compte la migradesa d’aigua que arrosseguem– : un gotellim més o menys constant, que ens regalava uns ben rebuts 8,8 mm durant tota la jornada de diumenge.

Mosaic meteorològic de prediccions i imatge IR del satèl.lit per al 08/05/2016.
Mosaic meteorològic de prediccions i imatge IR del satèl.lit per al 08/05/2016.

Setmana 19: Molt bon inici de setmana amb el gruix de la pertorbació creuant per les nostres comarques: dilluns, 9, un front fred passava bastant lent (pel seu moviment de Sud cap a Nord), deixant de matí un substanciós registre de 18,4 mm i, ja avançada la vesprada, altres 7,4 mm addicionals, conseqüència de la tempesta que concloïa el jorn més plujós del mes i del que portem d’any. Un complet i resplendent arc de st. Martí posava un final preciós a aquell dia de festa meteorològica. Dimarts, 10, repetició de la “jugada”, però amb molta menys inestabilitat (el gran remolí pegava una altra volta, amb els fronts més desgastats) i resultats líquids: 2,6 mm de pluja amb fang; i sense les coloraines de final de festa del dia anterior (“Bellesa i flor de Maig, en un dia me’n vaig”). Dimecres començàvem amb un plugim quasi inapreciable, per les deixalles de la situació que s’acomiadava. Els núvols se n’anaven per deixar veure els raigs de l’astre rei, empentats per un Llebeig moderat, que ho eixugava tot de seguida, recuperant-se de bell nou les temperatures normals per l’estació, les quals, en aquest cas, s’agraïen després d’un grapat de dies de foscor, a la qual no hi estem acostumats. La matinada de dijous ens creuava un altre front, que deixava 0,4 mm. Des de dilluns, les pressions es mantenien en la banda baixa del baròmetre i el vent de Garbí, de moderat a fort, bufava quasi tot el temps. La setmana l’acomiadàvem amb oratge bastant assolellat i vent moderat, més sec i càlid dissabte (màxima de 27º C) pel Mestral i més fresquet i humit diumenge pel Xaloc (si bé partint d’una mínima superior als 15ºC, quan encara bufava NW).

Mosaic meteorològic de prediccions (dalt) i imatges reals (baix) per al 09/05/2016.
Mosaic meteorològic de prediccions (dalt) i imatges reals (baix) per al 09/05/2016.

Setmana 20: Domini Anticiclònic i pujada progressiva de les temperatures, en anar acostant-se una massa d’aire més càlida en altura i vent predominant de la component Est. Dimarts, 17, ennuvolat i sense precipitació pel pas de fronts oclusos. Dimecres s’alçàrem del llit amb boirina i rosada, que, quan va escampar, va deixar un sol que picava, anunciant les tempestes d’evolució que s’estaven formant, conseqüència d’una Baixa al bell mig de la nostra península i l’entrada de Llevant. Una d’aquestes ens va fregar cap a les 13 h UTC, deixant-nos quatre gotes mal comptades. Cap de setmana càlid, especialment diumenge, quan, en bufar el Llebeig, la temperatura màxima s’enfilava fins als 30º C. Per altra banda, la garbinada assolí colps de fins a 46 i escaig km/ h, fregant la màxima mensual.

Mosaic meterològic de predicció i imatge del radar per al 18/05/2016.
Mosaic meterològic de predicció i imatge del radar per al 18/05/2016.

Setmana 21: Continuàrem amb Garbí fins a mig matí de dilluns, quan canvià a Llevant, establint-se un règim de marinades quasi tota la setmana, amb pujada progressiva de les temperatures i la humitat relativa, dins d’un règim de baixes pressions moderades (al voltant dels 1010 hPa). Ambient humit, que de dijous i dissabte ens donava boirines matinals i sol a migdia. La de dissabte no va tardar a desfer-se, perquè, cap a les 9 h UTC, entrava el Ponent; un vent de moderat a fort que no ens deixà fins dilluns. Precisament dissabte, 28, assolíem la màxima mensual, 31,6º C, cap a les 16 h UTC. Una situació creada per una Baixa profunda situada sobre França, reforçada per una de més petita i propera que ens creuava dissabte i a la vesprada provocava un reforçament del vent (superant-se els 40 km/ h al meu observatori i el doble en altres del voltant), que s’arremolinava alçant pols i generava tempestes, de distribució i resultats líquids irregulars, inapreciables a la meua comarca, moderats més cap al Sud i més intensos de la Sènia cap amunt.

Mapa previst en superfície per al 29/05/2016 a les 1 h (font: MetOffice).
Mapa previst en superfície per al 29/05/2016 a les 1 h (font: MetOffice).

Setmana 21 (2 dies): Maig se’n va amb una situació més temperada i vents variables, resultat encara de la pertorbació que evoluciona cap al centre del continent i que va deixant pas a temps més estable i anticiclònic, el qual sembla ser dominarà també a començaments del proper Juny.

3) Un quadre resum de les dades (per veure-ho d’una ullada i fer-se’n una idea clara) 

Resum de dades meteorològiques de Maig del 2016 a La Conarda (Bétera, Camp de Túria)4) Les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques (una captura de pantalla del programa que recull les dades, “Weatherlink”, retolada per a una millor comprensió): 

Gràfiques meteorològiques de Maig del 2016 a La Conarda (Bétera, Camp de Túria)Que el climàticament estiuenc Juny es captinga ben primaveral el major temps possible, és a dir, moderadament càlid i plujós. Perquè així s’assosseguen també els ànims dels contendents polítics i l’aigua de la democràcia s’emporte els corruptes i aprofitats, netejant l’ambient de la seua dissimulada pudor. Tant de bo!


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.