Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

22 de juny de 2011
0 comentaris

Mecenatge: (1) Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació

Durant la tramitació a les Corts espanyoles de la Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació es va modificar la llei que regula els incentius fiscals al mecenatge per tal d’estendre-la a les institucions d’excel·lència reconegudes pel MICINN i incloure els OPI entre els destinataris potencialment beneficiaris.

Les modificacions aprovades han estat dues. D’una banda, la disposició addicional quinzena modifica dels articles 16 al 24 de la llei d’incentius fiscals al mecenatge incloent-hi les institucions d’excel·lència reconegudes pel MICINN els anys en què la llei de pressupostos ofereixi incentius fiscals addicionals per a les activitats de recerca, desenvolupament i innovació. D’altra banda, la disposició final quarta de la llei de la ciència, la tecnologia i la innovació modifica la llei d’incentius al mecenatge per tal d’incloure-hi explícitament la recerca científica, el desenvolupament o innovació tecnològica i de transferència vers el teixit productiu com a activitat d’interès general, i inclou els Organismes Públics d’Investigació (OPI) dependents de l’Administració General de l’Estat com a entitats potencialment beneficiàries.

Durant aquesta mateixa tramitació es va intentar, sense èxit, estendre aquesta modificació a les institucions d’excel·lència reconegudes per les Comunitats Autònomes i equiparar els centres de recerca promoguts per elles als OPI promoguts per l’Administració General de l’Estat. Les esmenes van ser refusades, però el Senat va aprovar -per unanimitat- una petició al Govern instant-lo a modificar la Llei que regula els incentius fiscals al mecenatge (Llei 49/2002) per tal d’incloure’ls. Sorprèn que, si no hi ha cap objecció a equiparar les institucions promogudes o avalades per les comunitats autònomes a les que ho són per l’AGE, les Corts espanyoles acceptessin la inclusió de les segones alhora que refusaven incloure-hi les primeres.

D’altra banda tampoc va prosperar una esmena que volia reconèixer la figura dels fons patrimonials indisponibles de les fundacions –als que se sol conèixer com endowments als països on són reconeguts. Com en el cas anterior, l’esmena va ser refusada però el Senat va aprovar una moció demanant al Govern que els inclogui en una futura modificació de la llei que regula els incentius fiscals al mecenatge. Com en el cas anterior, no ho acabo d’entendre.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.