“Si Novembre ve eixut, ho tenim fotut”. D’oratge i més.

Novembre m’ha resultat un mes de decepcions personals (salut) i polítiques (república), però també meteorològiques. Decebut he acomiadat aquest darrer Novembre perquè els desitjos de pluja que declarava en el darrer apunt, per a compensar la sequera d’Octubre, no solament no s’han acomplit, sinó que aquesta ha resultat reforçada i de valent, malgrat l’episodi aïllat de final de mes. Si atenem la dita: “Novembre humit et farà ric” o aquesta altra: “Si al Novembre trona, la collita serà bona”, més pobres n’hem eixit. I com que no he trobat un refrany adient, que reflectís el que m’ha inspirat aquest Novembre per a oblidar, n’he composat un de novell: “Si Novembre ve eixut, ho tenim fotut”, que, si no és ver, en fa el paper.

Vista de la bassa Barreta, situada al paratge natural de Les Rodanes, al terme municipal de Vilamarxant (Camp de Túria), 01/11/2017.

Pel que fa a temperatures, aquest Novembre s’ha comportat bastant normal. Amb un inici càlid la primera setmana, que excedia els 22º C el dia de Tots Sants i, doncs, no convidava a abrigar-se massa, com abans era habitual (“A primers de novembre, el teu foc ja el pots encendre”); a la segona, però, la Tramuntana ens portava un refredament que ens feia posar la calefacció en avançar la setmana, si bé cap al seu final vam assolir la màxima mensual (25,4º C el dissabte, 11, en passar una massa d’aire més càlida en altura). La tercera, amb una entrada sostinguda de Tramuntana/ Mestral, fou més freda i cap del dies no arribàvem als 20º C. La quarta començava i acabava freda, amb un parell de dies més càlids pel mig (el 23 i el 24), pel vent que bufava, aponentat d’origen tropical, que en acabant canviava a Mestral d’origen centreeuropeu, tornant de bell nou el fred de Tardor, que encara continuava els darrers dies, assolint-se les mínimes mensuals: 4,4º C, dilluns, 27 i 4,5º C, dijous, 30. “De novembre enllà, agafa la manta i no la deixes de la mà”.

De la pluja ja ho he dit tot: un sol dia, el 29, i gràcies. Aquell dia se’ns acostava una Baixa, que travessava pel Sud de la península i se situava a prop nostre, amb fronts associats creuant-nos per damunt, a més d’unes condicions de relativa inestabilitat a les capes altes de la Troposfera (per la temperatura més aviat freda i la presència d’isotermes en forma de “V”), que tot plegat permetia l’únic episodi de pluja del mes, que ens donava una mica més d’11 mm com a registre diari acumulat, que la natura verda va ben agrair. “Pluges de novembre, omplen els barrals i curen tots els mals”.

Quant a la intensitat i la direcció del vent també aquest Novembre ha estat fidel a l’estadística mitjana del meu observatori, que diu que dominen els episodis de component Oest, amb una velocitat mitjana en la banda baixa de la classificació anual. “De Tots Sants a l’Advent, ni massa pluja ni massa vent” (cosa que, pel que fa al vent, no ha resultat ser certa durant els primers dies de Desembre, dates en què estic escrivint aquest resum).

I, si voleu saber-ne una mica més, tot seguit us faré cinc cèntims de les dades meteorològiques més importants del proppassat Novembre, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la banda més alta del terme de Bétera (Camp de Túria), a un racó de la partida de les Malladetes.

Començaré amb un ràpid colp d’ull a les dades més significatives:
Temperatura mitjana = 13,7º C, tan sols 0,3º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Novembre.
Pluja recollida = 11,2 mm, un 79 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Novembre. Ja ha quedat massa lluny el superàvit de les pluges abundants de Gener i generoses de Març i ja portem un dèficit d’un 10 % en el balanç pluviomètric anual; així mateix, hem mantingut el dèficit de l’any hidrològic 2017-2018 (balanç pluviomètric des de Setembre del 2017 fins al mes actual) en un 87 %.
Vent: Intensitat mitjana = 4,3 km/ h, 0,8 km/ h més alta que la mitjana de 9 anys de dades recollides al meu observatori en Novembre. Direcció dominant de l’Oest, habitual al meu observatori en aquest onzè mes de l’any (Nord= 11 %, Sud-est = 11 %, Oest = 78 %).

Continuaré amb un quadre resum dels valors mitjans, extrems o acumulats de temperatura, pluja i vent:

Completaré la visió amb les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques més comunes:

I per a no perdre el costum, triaré un parell de refranys populars de caire meteorològic per a manifestar la meua predicció o els meus desitjos envers el mes següent. Amb la dita que fa: “El desembre ben portat, o pluja o tempestat” desitge que vinga pluja; això sí, amb moderació, ja que amb el fred tot s’eixuga malament i podria fer malbé algunes collites per excés d’humitat. I amb “Ni en desembre assolellat, no et lleves la capa del costat” calcule que farà fred, malgrat l’esperada bonança de les temperatures, la qual, si per una banda ens faria palès un colp més l’escalfament climàtic, també te la part positiva d’haver de necessitar menys calefacció per a millor passar els dies en què les nits són més llargues.

Pluja, salut… i república!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *