Antoni Soy

Eunomia

18 d'abril de 2006
0 comentaris

Estatut i referèndum.


Torna l’activitat política i molta gent es pregunta: què farà ERC a la votació de l’Estatut al Senat?. Què demanarà què es voti al referèndum?. La militància, els simpatitzants i els diferents òrgans de direcció del partit -executiva i consell nacional- ho decidiran, com ha de ser i com es va decidir al darrer Consell Nacional.

L'”Estatut de la Moncloa” ja ha quedat “net com una patena” -l’única promesa què ha complert Zapatero en aquest tema- desprès de “passar-li el ribot a fons”, tal com ha dit Alfonso Guerra. D’altra banda, no sembla què el PSOE estigui disposat a fer cap canvi en el tràmit del Senat, i menys en les qüestions fonamentals com el finançament, la nació, les infraestructures o altres competències bàsiques. Conseqüentment, personalment crec què el més lògic és el vot negatiu al Senat. Tot i què es busquin solucions “tècniques” per a no fer el joc al PP i evitar un possible veto què en retardaria la tramitació. No es tracta d’això, tot deixant clar, però, què si no hi ha cap canvi substancial respecte al text aprovat al Congrés, el vot difícilment podrà canviar al Senat.

El punt de referència contínua essent l’Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre. L'”Estatut de la Moncloa” n’ha rebaixat i retallat més de les dues terceres parts (67%) dels seus articles. Tanmateix, representa alguns avenços respecte a l’Estatut de 1979. Tot i què, en cap cas en els elements fonamentals abans esmentats. Què caldrà fer, doncs, al referèndum?. Des del meu punt de vista personal, és difícil demanar el vot a favor de l'”Estatut de la Moncloa”, per les raons ja avançades. Tanmateix, crec què tampoc s’ha de demanar als catalans i catalanes què vagin a votar en contra d’aquest “Estatutet”. I no tant per no votar el mateix què el PP, què també. Crec què s’ha de fer una campanya activa per a demanar un vot en positiu: per l'”Estatut del Parlament de Catalunya”, què vol dir per un Estatut què ens permeti ser una nació, tenir el dret de decidir i gaudir del model de finançament què Catalunya necessita avui.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!