Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

5 de desembre de 2016
0 comentaris

“Si al Novembre trona, la collita serà bona”. Resum meteorològic de Novembre, 2016.

Finalment i malgrat el canvi climàtic, Novembre ens ha portat el fred. No aquell fred de Tots Sants d’abans, que recorde amb abric i escalfant-me amb una bona mesura de castanyes calentes, que els pares em compraven d’alguna humil castanyera, que les torrava al bell mig del carrer i que encara avui són per a mi una menja deliciosa; tan senzilla, tendra i saborosa que cada any per aquestes dates en gaudesc com un tresor, un fruit que la natura ens porta de terres més enlairades i fredes que les nostres (“Novembre mes de castanyes”). Certament, els començaments dels Novembres d’ara no s’adiuen gaire bé amb aquells que feien dir a les nostres mares: “Per Tots Sants, amaga el ‘palmito’ i trau els guants”; tanmateix, el fred sempre hi arriba al llarg del mes, ni que siga empentat per l’escurçament diürn, fent bo encara aquest altre refrany: “El fred cabal, un mes abans i un mes després de Nadal”.

Braç farcit de crema de castanyes, fet a casa.
Braç farcit de crema de castanyes, fet a casa.

També a La Conarda de Bétera i com acostuma a ser habitual al Novembre i sempre ressalte quan parle del seu oratge, la variabilitat tardoral ha estat la nota dominant; és a dir, la meteorologia d’aquest onzè mes de l’any 2016 també ha fet bona l’altra forma d’anomenar l’estació en què aquest es troba: Primavera d’Hivern. Variabilitat de temperatures, amb un començament anormalment càlid la primera setmana; però amb un refredament progressiu la resta del mes, que, a la seua fi, mostrava la seua cara més hivernal (“De novembre cap allà, la manta, no la deixes de la mà”). Variabilitat també de pluges, amb tres setmanes senceres sense caure’n ni gota; però amb un final ben plujós, aconseguint superar el valor mitjà de la sèrie normal, gràcies a una combinació persistent de baixes pressions en superfície, bossa freda en les capes altes i vent de component marítima, amb l’ajut de l’orografia i la calor de la mar (la famosa ‘gota freda’, que finalment ens va visitar). En general, l’assedegada vegetació i les collites justament plantades dies abans ho agraïren i força (“Si al Novembre trona, la collita serà bona”); però als indrets on la pluja fou destacable, intensa i persistent, està fent més mal que bé al camp: és la cara i creu de l’extrema i desigual pluviometria de la Tardor valenciana. El vent, per la seua banda, bufant com sempre entre Ponent i Llevant o les seues direccions més properes; dominant en aquest cas la primera, la que ve de l’altiplà castellà, però sense un protagonisme destacat, com ens té acostumats en els darrers mesos.

Posta de sol a La Conarda de Bétera (Camp de Túria) el dia de Tots Sants (01/11/2016, 17:45 h).
Posta de sol a La Conarda de Bétera (Camp de Túria) el dia de Tots Sants (01/11/2016, 17:45 h).

Vegem-ho amb una mica més de detall, fixant-nos en els valors de les variables meteorològiques més comunes d’aquest proppassat Novembre, tal com han quedat registrades al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

1) Resum sumari de les dades subministrades per la meua estació automàtica (per si no voleu aprofundir-hi massa):

Temperatura mitjana = 13,8º C, tan sols 0,4º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes de Novembre.

Pluja = 90 mm, un 66 % superior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Novembre. Això ens ha permet reduir el dèficit pluviomètric anual fins a un 35 %.

Vent: Intensitat mitjana = 2,4 km/ h, 1,1 km/ h inferior a la mitjana de 8 anys de dades recollides al meu observatori en Novembre. Direcció dominant de l’Oest (WSW, en concret), la més habitual (al 50 % de probabilitat) al meu observatori al Novembre.

2) Els apunts del meu diari meteorològic (per saber com ha anat l’evolució de l’oratge):

Setmana 44 (6 dies): Per “Tots Sants” continuava el temps estable i assolellat, més càlid del normal (cosa dissortadament habitual els darrers anys), amb vents fluixos de Llevant i humitat alta, sobretot de nit; la pressió es mantenia alta amb tendència de baixada. Dijous, 3, tinguérem un tastet del canvi d’oratge que s’acostava: de 8 a 12 h UTC va bufar un vent aponentat que feia pujar el termòmetre fins als 26,4º C de màxima, rècord mensual. Divendres, 4, amb núvols abundants pel pas d’un front càlid prou desdibuixat i sense precipitacions d’interès, continuàvem amb vent fluix i variable, on de 9 a 13 h UTC bufava de Llebeig, però en acabant tornava a calmar-se la resta del dia. Finalment, dissabte, 5, finia el règim de vents de component marítima que dominaven el panorama meteorològic des de feia setmanes. Responsable de la situació era, per una banda, una Alta situada al bell mig de l’Atlàntic i, per altra, un rosari de Baixes que se situaven entre Escandinàvia i el golf de Cadis, que deixaven un corrent del Nord que naixia del mateix Pol i arribava amb força fins a nosaltres: des de les 5 h UTC començava un episodi de WSW, que assolia 54,7 km/ h, a les 9 h UTC, i fou la fita màxima mensual. Les temperatures màximes es mantenien encara per damunt dels 20º C. Diumenge, 6, continuava el  mateix règim de vents, tot i que més fluix, amb el cel ben ras i una visibilitat extraordinària.

Mapa isobàric previst en superfície per al 05/11/2016, on podem veure la situació d'Altes i Baixes que ens empentava vent d'origen polar (font: AEMet).
Mapa isobàric previst en superfície per al 05/11/2016, on podem veure la situació d’Altes i Baixes que ens empentava vent d’origen polar (font: AEMet).

Setmana 45: Enllestida l’entrada de Nord, després d’amainar el vent, ens quedava un ambient clarament més fred que el que teníem la setmana anterior, hivernal podríem dir-ne. Les nits llargues i calmes permetien que l’aire fred es dipositara a les fondalades i s’arribara a mínimes per davall dels 10º C, més normals per a l’època de l’any en què ens trobàvem. La nit de dilluns, 7, a dimarts, 8, assolíem la mínima més baixa del que portàvem de mes. Durant la resta de la setmana es va reprendre l’entrada de Mestral, alternant-se períodes de calma amb altres de més força de vent, com els més de 40 km/ h registrats dimarts a migdia. Però l’origen dels vents ja no era directament polar, la qual cosa feia que les temperatures s’anaren recuperant a poc a poc, cap a valors més tardorencs. La resta de la setmana transcorregué amb la mateixa tònica aponentada, eixugant-se la terra i marcint-se les plantes massa assedegades; tan sols diumenge, 13, va passar un front que va enteranyinar el cel a primera hora del matí, sense caure la pluja que AEMet anunciava des de dies abans, però que jo no em creia pas en venir de Ponent.

Mapa isobàric previst en superfície per al 09/11/2016, a les 12 h, on podem veure la situació de vents aponentats amb origen a l'Atlàntic Nord (font: MetOffice).
Mapa isobàric previst en superfície per al 09/11/2016, a les 12 h, on podem veure la situació de vents aponentats amb origen a l’Atlàntic Nord (font: MetOffice).

Setmana  46: La previsió que apuntava a un canvi de temps important no es va fer realitat a la meua comarca. La baixa centrada a Sardenya, amb reflex en altura i un front fred associat, que ens va fregar dilluns, 14, recorrent tot el litoral valencià, al Camp de Túria tan sols va deixar núvols, vent de Gregal pel matí (amb una ratxa de 40 km/ h a les 12 h UTC) i una refrescadeta ben bona (màxima de 16º C). On van tenir més sort quan a pluja, i d’això me n’alegre, fou a les comarques de més al Sud (superant-se els 40 mm a la Safor, destacant la tradicionalment plujosa Barx: 45,6 mm, segons dades d’AVaMet) i sobretot a les Illes (on s’arreplegaren uns 50 mm a molts observatoris). Els dies següents va dominar l’oratge anticiclònic i l’ambient hivernal, amb un embossament fred a les capes altes a prop nostre (Algèria) i vents fluixos de l’Est; un ambient que de nit es refredava de valent, quan arribaven les calmes i la inversió tèrmica, assolint-se les mínimes del que portàvem de mes: 6º C, dimecres, 16. Divendres, 18, una curta entrada de Migjorn girant a Llebeig, de 8 a 13 h UTC, feia enfilar els termòmetres fins als 24º C cap a migdia, hora UTC. Diumenge, 20, passava un front càlid mig desfet, que va donar una roina inapreciable; amb les temperatures bastant moderades i vent fluix de Llebeig. Seguia sense ploure res de bo a aquestes alçades de mes.

Mosaic meteorològic de prediccions en altura (a 500 hPa) per al 14, 15 i 16/11/2016, on podem veure la llengua de fred que donava pluges cap a la Safor i les Illes Balears (font: AEMet).
Mosaic meteorològic de prediccions en altura (a 500 hPa) per al 14, 15 i 16/11/2016, on podem veure la llengua de fred que donava pluges cap a la Safor i les Illes Balears (font: AEMet).
Imatge de la impressionant mànega marina que es va formar el 27/11/2016 enfront del golf de València, vista des de Sueca per Jovi Esteve.
Imatge de la impressionant mànega marina que es va formar el 27/11/2016 enfront del golf de València, vista des de Sueca per Jovi Esteve.

Setmana 47: S’iniciava l’entrada de fronts associats a una Baixa profunda situada a l’Atlàntic, a prop de França, impulsant vent de l’Oest d’origen polar. Dimarts, 22, el pas d’un front fred actiu lliscant de Sud a Nord al llarg de la costa mediterrània, finalment es transformava en una Baixa significativa amb reflex en altura, la qual migpartia el front i se situava a la mar ben a prop nostre, donant-nos les primeres pluges amb cara i ulls del mes. Aquell dia ens proporcionava 16,2 mm i dimecres, 23, 5,8 mm. La nul·la insolació i les pluges que queien mantenien les temperatures de sensació ben baixes, de ple hivern (“El fred cabal, un mes abans de Nadal”). El dies següents tornava el sol i el fred nocturn assolia els valors mínims mensuals: 5,2º C, dijous, 24. El cap de setmana tornava la inestabilitat de la mà del mateix embossament d’aire fred, el qual, en trobar el seu avanç barrat per un parell d’Anticiclons ben bons, situats entre l’Atlàntic Nord i el centre d’Europa, es recargolava sobre si mateix i ens tornava a fregar, si bé una mica més afeblit. Diumenge, 27, la persistència del Gregal, amb un recorregut ran de mar des d’Itàlia i tot i haver minvat la temperatura de l’aigua, feia augmentar la inestabilitat i els trons se sentien ben sovint i les precipitacions, que es reforçaven al llarg del dia, amb un nucli tempestuós força actiu i persistent enfront de València, arribaren a acumular més de 150 mm al cap i casal (150,3 mm a l’observatori València Penya-roja, inclòs a la xarxa d’AVaMet), i uns magnífics 40 mm al meu observatori, en el que fou el dia més plujós d’aquest Novembre (“Pluges de Novembre, omplen els barrals i curen tots els mals”) i dels darrers anys. Els meteoròlegs parlaven de ‘gota freda’ o DANA i, de fet, l’embossament d’aire fred origen del fenomen el teníem damunt nostre. A més, les imatges d’una enorme mànega marina, que es va desenvolupar enfront de les costes del golf de València, donaven la volta al món.

Mosaic d'imatges del satèl.lit a les 9 i 16 h (esqª) i del radar a les 9:30 i 16:30 h (dreta), corresponents al dia 22/11/2016.
Mosaic d’imatges del satèl.lit a les 9 i 16 h (esqª) i del radar a les 9:30 i 16:30 h (dreta), corresponents al dia 22/11/2016.

Setmana 48 (3 dies): Continuava, tot i minvada, la inestabilitat en altura del cap de setmana, reforçada per una altra Baixa en superfície que se situava al Sud Est de la península. La mateixa nit de diumenge a dilluns descarregaven uns altres 9 mm enmig d’una forta tempesta amb força trons i llamps. En acabant, les temperatures restaren fredes, però tolerables degut a la calma quasi absoluta que regnava. Aquell dilluns, 28, on descarregava de valent era a la Safor, superant-se els 100 mm a la Valldigna (109 mm, a l’observatori Tavernes de la Valldigna-Platja, inclòs a la xarxa d’AVaMet). Dimarts persistia la situació inestable, però més afeblida tant en altura com en superfície per la manca de vent, afectant de bell nou a les comarques centrals valencianes, inclosa el Camp de Túria, on al meu observatori recollia 6 mm. I el dimecres, 30, dia de comiat d’aquest Novembre primaveral, malgrat el domini anticiclònic regnant, el pas d’un petit front oclòs, reforçat amb l’augment significatiu de la força del Gregal i les restes de la gota freda de dies anteriors, feien que tornaren a descarregar damunt nostre uns bons ruixats, que deixaven uns esplèndids 10,2 mm al meu observatori. Diuen que “Novembre i Febrer són marit i muller” i ja sabem que “Febrer, de cap o de cua, l’ha de fer”.

Mosaic de prediccions (dalt) i d'imatges reals (baix) per al 27/11/2016 (fonts: MetOffice, NOAA, AEMet...).
Mosaic de prediccions (dalt) i d’imatges reals (baix) per al 27/11/2016 (fonts: MetOffice, NOAA, AEMet…).

3) Un quadre resum de les dades (per veure-ho d’una ullada i fer-se’n una idea clara):

Resum de dades meteorològiques de Novembre del 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)4) Les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques (una captura de pantalla del programa que recull les dades, “Weatherlink”, retolada per a una millor comprensió):

Gràfiques meteorològiques de Novembre del 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)Que encarem el darrer mes de l’any amb bona cosa d’optimisme i, malgrat que no hi creguem, aprofitem el bons moments que ens presenta la tradició; perquè malauradament “Cada dia no és Nadal”. I que neve a muntanya, perquè “Desembre nevat, bon any assegurat”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.