Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

7 de novembre de 2016
0 comentaris

“Per l’Octubre comença(va) el fred”. Resum meteorològic d’Octubre, 2016.

Resulta avorridor i descoratjador per a un aficionat a la meteorologia un panorama com el que any rere any constatem pel que fa a l’oratge que ens està fent a la banda Sud de les terres de la península Ibèrica properes a la Mediterrània. Un mes sí, l’altre també van pujant les temperatures i baixant les precipitacions, de mitjana.

Em faré pesat, però els Octubres de les darreres dècades em resulten estranys en comparació amb el que s’esdevenia abans, quan era més jove. De fet, resulta prou difícil trobar refranys tradicionals d’aquest desè mes de l’any que parlen de calor i eixutesa; més aviat tot el contrari. Llavors, com que mensualment vaig entestat a cercar-ne sobre l’oratge i el temps, per aplicar i descriure allò que he observat, en aquest d’ara m’he hagut d’empescar el que titula l’apunt, que corregeix la dita popular “Per l’Octubre comença el fred”. Un fred de veritat que ens forçava a portar abric a partir de mitjan Octubre. Ara, si fa no fa, l’acabem amb roba d’Estiu. I tampoc els ocells d’hivern no són ací (“Quan l’Octubre és acabat, tots els ocells d’Hivern són arribats”) ni han marxat la mosca i el mosquit (“Quan l’Octubre és finit, mor la mosca i el mosquit”).

La serra d'Espadà vista des del Garbí (Camp de Morvedre), 02/10/2016, 17 h.
La serra d’Espadà vista des del Garbí (Camp de Morvedre), 02/10/2016, 17 h.

Es tracta, per altra banda, de la constatació de l’acompliment de les previsions de l’escalfament global per l’excessiva emissió de gasos d’efecte hivernacle, deguda a la crema desmesurada de combustibles fòssils. Les dades meteorològiques són precisament el símptoma més evident que l’oratge està canviant i per a fer malbé el nostre hàbitat, que tan laboriosament li ha costat construir a la mare natura, nosaltres inclosos. Em donaria per satisfet si aquesta reiteració meua ajudàs a conscienciar algú més sobre aquesta qüestió tan cabdal per a la nostra supervivència present i futura. Tinc pensat parlar-ne amb una miqueta més de detall als apunts posteriors a aquest. Ara, anem per feina.

Un mussol ens feia una visita l'11/10/2016, 19:24 h.
Un mussol ens feia una visita l’11/10/2016, 19:24 h.

Començaré, com sempre, posant números a les variables més comunes de la meteorologia del passat mes d’Octubre del 2016, tal com han quedat registrats al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

1) Resum sumari de les dades subministrades per la meua estació automàtica (per si no voleu aprofundir-hi massa):

Temperatura mitjana = 19,4º C, 1,5º C per damunt de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes d’Octubre.

Pluja = 25,4 mm, un 66 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal per a Octubre. Així, el dèficit pluviomètric anual s’ha situat en el 50 %!

Vent: Intensitat mitjana = 1,6 km/ h, 1,3 km/ h inferior a la mitjana de 8 anys de dades recollides al meu observatori en Octubre, que acostuma a ser el menys ventós de l’any. Direcció dominant de l’Est (ESE, en concret), típica d’Estiu; però que els darrers anys també s’està imposant a l’Octubre.

2) Apunts del meu diari meteorològic (per saber com ha anat l’evolució de l’oratge):

Setmana 39 (2 dies): Continuació del temps estable, càlid i assolellat, amb alguns núvols pel pas d’un front actiu. Dissabte, 1, pujaven una mica les màximes fins als 28,7º C, per una curta entrada de Ponent, entre les 10 i les 12 h UTC, i fou la màxima mensual.

La part SE del parc natural de la serra Calderona vista des del mirador del Garbí (Camp de Morvedre), 02/10/2016, 17:35 h.
La part SE del parc natural de la serra Calderona vista des del mirador del Garbí (Camp de Morvedre), 02/10/2016, 17:35 h.

Setmana 40: Ens alçàvem amb boirina i 0,2 mm replegats per la rosada (una situació ben habitual aquest mes), si bé continuàvem amb un oratge més aviat estiuenc. Dimecres, 5, ens creuava una àrea lleugerament inestable en altura que ens va deixar unes gotetes inapreciables. Dijous, 6, creixia la inestabilitat, però sense efectes apreciables a la meua comarca del Camp de Túria: suposaren tan sols una baixada de pressió i un increment de la força del vent cap a la vesprada, que aleshores bufava de Llevant, fins als 41,8 km/ h, a les 17 h UTC, ratxa màxima mensual. Les pluges i tempestes restaven més al Nord i a l’Est del país, al Principat i les Illes Balears. Divendres, 7, un ventet de Ponent, entre les 9 i les 11 h UTC, feia pujar els termòmetres fins als 28º C. Cap de setmana dominat per una baixa relativa sobre la nostra península i entrada de vent de component marítima, amb núvols i boirines matinals. Diumenge, 9, l’acostament en altura d’una vall relativament freda, inestabilitzava l’oratge, sobretot al Sud valencià i a les Illes, fent baixar la temperatura màxima i sent responsable de l’acostament de tempestes vespertines, que descarregaven amb força al proper Sistema Ibèric, però no ho volguessen fer al meu observatori ni a d’altres dels voltants.

Mapa isotèrmic previst en altura per al 05/10/2016, a les 14 h, on podem veure la lleugera inestabilitat que llavors ens creuava (àrea en forma de vall de color taronja). Font: AEMet.
Mapa isotèrmic previst en altura per al 05/10/2016, a les 14 h, on podem veure la lleugera inestabilitat que llavors ens creuava (àrea en forma de vall de color taronja). Font: AEMet.

Setmana  41: Començament calcat de dies anteriors, lleugerament inestable amb núvols i clars, i temperatures càlides, per damunt del patró que seguesc habitualment (mitjana de 1971 a 2000). Tot i el dia assolellat i la pujada del termòmetre fins als 26º C, per una curta entrada de Ponent (de 9 a 12 h UTC), a partir de dimarts, 11, començava una davallada progressiva de la pressió per l’acostament d’una Baixa profunda amb reflex inestable en altura, que entrava pel NW i se situava al bell mig de la península, abraçant-la tota sencera en dies posteriors. Va estar plovent de valent a Catalunya i Andalusia (fins als 150 mm en Almeria i al Maresme), però ben poca cosa per ací a prop. Fou amb el pas d’un front fred associat a aqueixa B quan descarregaren 9,6 mm ben bons i esperats, entre la mitjanit del 12 i matinada del 13. Després mogué el Ponent i, encara que passaven força núvols, la precipitació no queia a terra, sinó que es  quedava enganxada en forma de virga. Divendres, 14, continuava el Ponent, de fluix a moderat, i el pas de núvols, mentre les temperatures es recuperaven fins als 25º C de màxima. Cap de setmana estable amb altes pressions relatives, cel seré, vent fluix i gran contrast entre les màximes i les mínimes: 24/ 25º C front a 13º C, respectivament.

Mosaic meteorològic de prediccions en superfície (dalt) i en altura (baix) per al 12 i 13/10/2016 (font: AEMet i MetOffice).
Mosaic meteorològic de prediccions en superfície (dalt) i en altura (baix) per al 12 i 13/10/2016 (font: AEMet i MetOffice).

Setmana 42: Continuàvem amb núvols i clars, vent fluix de Llevant, humitat i pressió altes, i una caloreta que, fa uns anys, seria cosa ben estranya. Dimarts, 18, de bon matí, ens creuava un front fred que deixava caure 3,6 mm. Curiosament, el següents dies s’estancava l’oratge amb el pas successiu de fronts de tots tipus (càlids, freds, oclusos), enllaçats en forma de rosari, que avançaven lentament d’Oest a Est seguint els paral·lels terrestres, tot dins d’un domini anticiclònic general i vents fluixos de Llevant, la qual cosa provocava núvols, humitats altes, boires i algun que altre plugim, tot i que alguns donaven una mica més de “suc”: dijous, 20, caigueren 0,9 mm i dissabte, 22, de 12 a 6 i de 17 a 18 h UTC, replegàvem 9,4 mm ben agraïts, el major registre diari d’aquest mes. Efectivament, això darrer fou per l’acostament d’una Baixa profunda situada a l’Oest de Portugal (la pressió baixava fins a 1007 hPa a les 15:30 h UTC), que ens portava un front càlid associat amb un cert reflex en altura, a més d’una baixa relativa situada al Sud Est de la península. Diumenge, 23, ens alçàvem amb boira espessa, que, en dissipar-se, deixà un ambient assolellat i càlid que, per desempallegar-nos de la grisor dominant aquella setmana, vàrem aprofitar per gaudir-ne bona cosa a les muntanyes properes.

Mapa isobàric previst en superfície per al 22/10/2016 a les 0 h, segons AEMet (esquerra) i MetOffice (dreta).
Mapa isobàric previst en superfície per al 22/10/2016 a les 0 h, segons AEMet (esquerra) i MetOffice (dreta).

Setmana 43 + 1 dia: Tempesta nocturna dilluns, 24, generada per l’acostament d’una baixa secundària i una zona freda en altura, associades a una baixa profunda amb centre a prop del golf de Cadis. El moviment fou de Sud cap a Nord, fregant el litoral, portant vent fluix de la mar. Al meu indret d’observació tan sols va donar trons i rellamps; però més avall, a prop de la costa, varen tenir més sort amb la pluja. La resta de setmana fou dominada per un potent anticicló centrat entre França i el centre d’Europa, que empentava vents fluixos de l’Est, que portaven humitats altes i donaven rosades nocturnes amb xicotets registres de pluja. Les temperatures es mantenien massa altes per a les alçades d’Octubre en què ens trobàvem i anaven pujant les màximes i baixant les mínimes conforme pujava la pressió. Tan sols ens van creuar un parell de fronts sense conseqüències d’interès. Els darrers dies, tot i mantenir-se la bonança meteorològica, l’oratge s’anava refredant lentament, per la força de la durada de la nit. Així, la mínima del diumenge 30, 10,6º C, que s’assolí cap a les 5 h UTC, fou el registre mínim mensual, coherent amb l’ensopiment meteorològic del que portem de Tardor meteorològica d’enguany.

Mosaic meteorològic de prediccions en superfície per als darrers dies d'octubre, on podem veure l'estabilitat anticiclònica dominant (font: MetOffice).
Mosaic meteorològic de prediccions en superfície per als darrers dies d’octubre, on podem veure l’estabilitat anticiclònica dominant (font: MetOffice).

3) Un quadre resum de les dades (per veure-ho d’una ullada i fer-se’n una idea clara):

Resum de dades meteorològiques d'Octubre del 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)4) Les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques (una captura de pantalla del programa que recull les dades, “Weatherlink”, retolada per a una millor comprensió):

Gràfiques meteorològiques d'Octubre del 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)El meu desig és que Novembre vinga normalet, amb les pluges que toquen i una miqueta de fred. A vore si s’acompleix la dita: “Pluges perdudes, per Tots Sants trobades”.  


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.