Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

5 de setembre de 2016
0 comentaris

“Pluja de st. Llorenç, pluja de bon temps”. Resum meteorològic d’Agost, 2016.

Agost és encara el mes de vacances per tradició; però, si les hem de passar a casa nostra a prop del litoral, aquest mes de ple Estiu resulta massa carregós. De tota la vida Agost és un mes d’oratge tropical, xafogós, on la mar, ben calenta, ho domina tot (“A l’Agost, bull la mar i bull el most”). Suem de no res, es fa malbé el menjar a la mínima que el descuidem o, tan bon punt es fa mig fosc, els mosquits piquen de valent. Ja ho dic sempre: si a l’Agost no podem fugir cap a un lloc més fred, el millor és portar la fresca cap a casa i a la feina; això sí, moderada i de biaix.

Alba del 02/08/2016, a les 07:13 h, des de La Conarda.
Alba del 02/08/2016, a les 07:13 h, des de La Conarda.

Sort que, per als qui tenim un hort ben a prop, a l’Agost ens maduren les figues i el raïm, unes joies de la natura que demanen ben poques atencions (“A l’Agost, figues i most”) i ens alegren la calorada. I per als qui els agrada la bullícia de les festes, aquest mes hauran gaudit a l’engròs (“A l’Agost, festes per tot”), també al meu poble d’adopció (la “Festa de les Alfàbegues” de Bétera, del 12 al 22). Que em disculpen si no hi participe massa; però voldria deixar clar que, si em perd alguna vegada, mai no em trobareu al bell mig de cap festa major, pel brogit i la gentada, i perquè acostumen a ser massa plenes de religió i coentor. Tanmateix us diré que, tret de l’incivisme de les inoportunes “despertaes”, la remor llunyana de la festa em fa venir olors de pólvora i murta, de cera cremant-se, de joventut. Tot i buscar la calma, no puc negar el meu origen, ni que siga per la tria d’olors.

He deixat aquest Agost amb un record de forta calor i eixutesa que, si mirem fredament les dades meteorològiques, no ho és del cert, en el sentit que tant la temperatura mitjana com la pluja replegada, mal repartida com d’habitud, han resultat ben normals, pròximes al patró que marca l’aeroport de Manises, observatori oficial més proper, en el període 1971-2000. La calor l’he sentida ben consistent, tal vegada per les “xacres” de l’edat, que ja es van fent presents. Les precipitacions es concentraren en tres dies; sobretot, el dia 10, tradicionalment el més calorós de l’any, dia que la religió catòlica dedica a Llorenç, diaca d’Osca i advocat del foc, dels oficis que l’empren i dels incendis (dissortadament freqüents en aquestes dates), entre més patronatges que li atorga la fantasia religiosopopular. D’un origen semblant, però no tan fantàstic sinó més empíric, ix la dita que encapçala l’apunt: “Pluja de st. Llorenç, pluja de bon temps”; volent dir que la precipitació d’aquell dia hauria de ser puntual dins d’un temps majoritàriament estable, com així ha succeït aquest any. De fet, per aquestes terres valencianes al sol també li diuen Llorenç i s’espera que en la seua diada haja de lluir com cal. Ens ho recorda una cançó popular que ens la cantaven de xiquets:

“Al sol li diuen Llorenç

i a la lluna Catalina,

ella fa claror de nit

i ell la fa de dia.”

Tot seguit, posaré números a la meteorologia del passat mes d’Agost del 2016, tal com han quedat registrats al meu observatori d’aficionat, situat a la Conarda de Bétera (Camp de Túria):

1) Resum sumari de les dades subministrades per la meua estació automàtica (per si no voleu aprofundir-hi massa):

Temperatura mitjana = 25,0º C, tan sols 0,1º C per damunt de la mitjana de la sèrie normal (1971-2000 a l’aeroport de Manises corregida per la diferència d’altura) per a un mes d’Agost.

Pluja = 16,6 mm, un 13 % inferior a la que marca la mitjana de la sèrie normal.

Vent: Intensitat mitjana = 2,5 km/ h, 2,1 km/ h inferior a la mitjana de 8 anys de dades recollides al meu observatori en Agost. Direcció dominant de l’Est (ESE, en concret), que es la més habitual els mesos d’Estiu al lloc on visc.

2) Apunts del meu diari meteorològic (per saber com ha anat l’evolució de l’oratge):

Alba del 10/08/2016, a les 07:22 h, des de La Conarda.
Alba del 10/08/2016, a les 07:22 h, des de La Conarda.

Setmana 31: Començament nuvolós però sense prou inestabilitat com per donar precipitació; fins a tal punt que, a cosa de mig matí de dilluns, “Llorenç” va “traure el cap” amb força intensitat (vaig registrar fins a 1000 W/ m2!). Els dies següents, continuació del temps estable i assolellat, augmentant lleugerament les temperatures màximes, que no pas les mínimes, que anaven baixant (24, 21, 20º C). Dijous, el mateix temps. Divendres ens caigué un plugim pel pas d’un front fred prou desdibuixat i una Baixa relativa, que ens va refrescar l’ambient per la capa de núvols, sense eliminar, però, la basca típica del mes. Cap de setmana estable amb un diumenge de bon dormir per la petita baixada de temperatura i sobretot d’humitat relativa, però que a migdia pujava fins als 31º C, ben normals d’altra banda. Sembla que una curta i eixuta entrada de Migjorn en fou la responsable.

Setmana 32: Dilluns, 8, continuava l’estabilitat (el temps atmosfèric no atén els canvis de calendari que ens hem inventat els humans), fent pujar a migdia el termòmetre fins als 33,1º C; temperatura que pensava era ben normal, i ho era, però que en acabar el mes vaig saber que en fou la màxima registrada. Dimecres, 10, va ser el de la sorpresa, tot i que relativa. I dic relativa perquè l’AEMet la va encertar de ple amb la predicció i, per altra banda, quan ens acostem a mitjan Agost, acostuma a presentar-se una avançada del moviment tempestuós tardoral, perquè la mar ja és ben calenta. La sorpresa venia per la pluja acumulada, que manta vegades es queda en no res. Fou el pas d’una línia d’inestabilitat amb reflex en altura i un cert flux de vent d’origen marítim els responsables dels nuclis tempestuosos que es formaven aquell dia a les comarques centrals valencianes, especialment cap a l’interior. Ací vaig replegar uns significatius i agraïts 15,4 mm (“Pluja d’Agost, bona per als horts”), però a la Foia de Bunyol se sobrepassaven els 50 mm. Durant la tempesta i com és normal, la temperatura s’enfonsà fins als 18º C en pocs minuts. Els dies següents va continuar la refrescadeta conseqüència de la posició de l’Anticicló de les Açores, que, situat el seu centre a les Illes Britàniques, seguia impulsant vent de component Est, però amb origen al centre del continent europeu, d’on portava temperatures relativament més baixes que quan ho feia, en dies anteriors, des de zones més tropicals. Així, les mínimes d’aquells dies foren inferiors als 20º C, assolint-se la marca mensual per baix, 17,2º C, amb vent en calma, la nit de diumenge a dilluns, a les 5 h UTC, quan ja érem al dia 15, dilluns.

Mosaic meteorològic de prediccions i imatge del radar meteorològic per al 10/08/2016 (fonts: AEMet i MetOffice).
Mosaic meteorològic de prediccions i imatge del radar meteorològic per al 10/08/2016 (fonts: AEMet i MetOffice).

Setmana 33: Començàvem setmana amb la festa grossa del 15 i temps estiuenc però moderat, que no va durar massa. Les prediccions d’AEMet per als següents dies anunciaven la retirada de la massa relativament fresqueta que teníem al damunt, per tornar a visitar-nos una altra vegada una de ben càlida, d’origen meridional i latituds tropicals. El dia 16 ens despertàvem amb núvols i un plugim que donava 0,6 mm d’aigua bruta de fang, pel pas d’un petit front càlid associat a una baixa relativa que es bellugava per la nostra península. A partir d’aquell dia, tinguérem una calor apegalosa ben típica d’Agost, molt desagradable a les nits, que eren d’insomni, on la humitat relativa pujava fins a superar el 90 %; en el ben entès que les temperatures diürnes no pujaren tot el que ens temíem segons la predicció d’AEMet. El cap de setmana ens creuava un front fred, que ens donava núvols i refrescava l’ambient. Aquest Agost ha sigut menys ventós del normal i la ratxa màxima aconseguida fou de tan sols 37 km/ h, a les 14 h UTC. Això fou dissabte, 20, a les 14 h UTC. La nit de diumenge també tinguérem vent moderat de Llevant, com si la brisa de mar cap a terra s’haguera allargat més del compte.

Mapa isobàric previst en superfície per al 16/08/2016, a les 14 h, on es pot observar la situació que ens donava plugims de fang (font: AEMet).
Mapa isobàric previst en superfície per al 16/08/2016, a les 14 h, on es pot observar la situació que ens donava plugims de fang (font: AEMet).

Setmana 34: Oratge avorrit en general, amb temps estable i xafogós d’Estiu, on encara dominava l’elevada humitat relativa nocturna, si bé les temperatures mínimes anaven desinflant-se de mica en mica, acusant l’escurçament del temps diürn (“Per santa Maria, s’escurça el dia”). Diumenge a la vesprada s’animava una mica la situació atmosfèrica, en acostar-se cap a nosaltres la Baixa tèrmica peninsular, típica d’Estiu, en situació favorable per desenvolupar tempestes; a més, s’estava allargassant l’Anticicló de les Açores per situar-se al Nord nostre, enviant-nos més aire càlid i humit de la Mediterrània. Així, cap a les 17 h UTC, ens passava per damunt una tronada intensa, però de curt abast i curta durada, que tan sols ens va deixar 0,5 mm de pluja.

Mapa isotèrmic previst en altura per al 18/08/2016 a les 20 h, on podem observar la situació ben càlida que hi dominava (font: AEMet).
Mapa isotèrmic previst en altura per al 18/08/2016 a les 20 h, on podem observar la situació ben càlida que hi dominava (font: AEMet).

Setmana 35 (3 dies): Acabava el mes com el passat Juliol, amb calor xafogosa i lleugera inestabilitat vespertina per la mateixa calor, però sense arribar a precipitar. Aquesta nuvolositat nocturna, probablement fruit d’alguna tempesta muntanyenca ja desfeta, precisament feia que les nits del 29 al 30 i del 30 al 31 foren prou insuportables, amb 24º C i 23,5º C, respectivament, de mínima i més del 90 % d’humitat relativa: van ser les mínimes més altes del mes. I acomiadava aquest Agost amb l’esperança d’un canvi de temps que no es veia per enlloc, més aviat tot el contrari: per al primer cap de setmana de Setembre les previsions anunciaven onada de calor!

3) Un quadre resum de les dades (per veure-ho d’una ullada i fer-se’n una idea clara):

Resum de dades meteorològiques d'Agost del 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)4) Les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables meteorològiques (una captura de pantalla del programa que recull les dades, “Weatherlink”, retolada per a una millor comprensió):

Gràfiques meteorològiques d'Agost del 2016 a La Conarda de Bétera (Camp de Túria)Que a Setembre la força fecundadora de la terra ens visite i òmpliga la nostra esperança –i el nostre pluviòmetre!

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.