Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

9 de gener de 2016
0 comentaris

“Qui desembre acabarà, any nou veurà” (Resum meteorològic del 2015).

Sabem que el temps que passa és relatiu, tant des del punt de vista de la física (Teoria de la Relativitat Especial) com des de la nostra sensació personal (més ràpid quan més majors ens fem o més lent quan esperem que passe alguna cosa; en el meu cas, domina això segon, pel “proper” final del meu cicle laboral); tanmateix resulta convenient posar-li senyals que ens permeten d’aturar-nos a fer balanç del que ha ocorregut, del que hem aconseguit en aquell període anterior. El nostre origen i esdeveniments en aquesta nau espacial on vivim ens marquen les fites temporals naturals que trossegen la nostra existència. Ara li toca al sol, a l’inici del període de rotació del nostre planeta al voltant seu, 365 dies i escaig (el qual corregim posant 366 cada 4 anys, com el que ara comencem); fita que, convencionalment a la nostra cultura (perquè, com a moviment circular, no té principi ni final) hem situat l’1 de gener (per als xinesos, per exemple, l’inici de l’any nou és variable –el proper, el 8 de febrer–). Fa uns dies, als països on ho hem decidit així, hem començat un nou cicle solar i, llavors, ara pertoca mirar cap enrere i fer inventari del cicle anterior; també i sobretot de les nostres aficions. 

DSC00924 Any nou, Josep CarnerTot i els resums mensuals i estacionals que he anat publicant ací, pense que resulta interessant fer una repassada al “bo i millor” que s’ha esdevingut, meteorològicament parlant, durant el darrer any, a la meua estació automàtica d’aficionat, situada a La Conarda de Bétera (Camp de Túria); atenent els milers de dades recollides (contínuament se’n recullen cada pocs segons i se’n registren mitjanes cada 30 minuts) durant els 12 mesos del 2015. 

Comencem per les singularitats meteorològiques detectades en comparança amb les d’altres anys o d’aquest mateix any:

  El mes de Març, ací a La Conarda de Bétera, fou un mes rècord de pluja arreplegada en el tercer mes dels darrers 18 anys (des que vinc recollint dades d’aquest meteor): 149 mm.

*   El més d’Abril ho fou per sec: tan sols 5 mm recollits als meus pluviòmetres, la mínima dels darrers 18 Abrils.

*   Maig enregistrà la temperatura màxima dels 7 Maigs que porta funcionant el meu observatori automàtic: 42⁰ C (el dia 14, amb onada de calor i vent de ponent) i primera quinzena més càlida. Per dades d’altres observatoris, aquesta marca fou bastant general i abastava desenes d’anys.

*   Setembre fou l’únic mes de l’any 2015 on tinguérem una temperatura mitjana per davall del patró; situació que no es repetia des de 2009, on trobem un Setembre unes dècimes per sota del d’enguany.

*   Novembre, el dia 2, amb la passa d’una DANA/ “gota freda”, ens deixava el màxim anual de pluja replegada en un sol dia, 75,4 mm. Si volem trobar una xifra major, hem de recular fins al 29 de Setembre del 2012, amb 101,4 mm recollits llavors.

*   Desembre marcava el mínim mensual de pluja recollida (1,8 mm i tan sols de condensació) i la velocitat del vent mitjana més baixa de tot l’any 2015 i la mínima absoluta del meu observatori en 8 anys de dades (començament dels registres a Desembre del 2008): 0,5 km/ h. 

Posta de sol des de La Conarda, 30/03/2015, 19:36 h.
Posta de sol des de La Conarda, 30/03/2015, 19:36 h.

Continuem amb el sumari de l’any

A La Conarda, indret on visc, situat a la part més alta (uns 150 m sobre el nivell del mar) del terme de Bétera (comarca prelitoral del Camp de Túria), l’any meteorològic ha estat de mitjana comparativament amb els patrons considerats normals (Temperatura i Pluja = la mitjana de 30 anys, del 1971 fins al 2000, de l’observatori València-aeroport; i Vent = la mitjana del conjunt de dades del meu observatori):

> Tèrmicament: CÀLID (17,8⁰ C, + 1,1º C respecte del normal).

> Pluviomètricament: LLEUMENT SEC (429,8 mm, – 28,2 mm respecte del normal).

> Eòlicament: MOLT CALMAT (3,1 km/ h, – 1,4 km/ h respecte del normal) i amb predominança de la component EST (la normal).

En acabant veurem la posició relativa del 2015 en l’evolució de les variables meteorològiques al llarg dels anys en què tinc dades:

       La temperatura mitjana (7 anys de dades) ha baixat 0,3º C respecte del 2014; però ha sigut superior a la resta dels 5 anys anteriors. Si tracem una recta de regressió entre tots 7 anys, observarem una lleu tendència de pujada, en la línia del que prediu el canvi climàtic antropogènic.

—       La pluja recollida (18 anys de dades) ha estat superior a la dels 4 anys anteriors i sortosament quasi ha assolit el valor normal, després de 4 anys clarament per sota. Si veiem la gràfica anual de precipitacions, observem pujades i baixades, que va fent ziga-zagues; però des del 2007 la tendència és clarament de baixada; tot i que la mitjana del període està una mica per damunt de la normal (463,6 mm front a 458 mm).

       La velocitat del vent també ha estat la més fluixa dels 7 anys de dades replegades al meu observatori i porta 2 anys seguits amb tendència de baixada.

       La direcció predominant del vent ha estat del quadrant Est, com als 4 anys anteriors; però oposada a la del 2009 i del 2010, que fou de l’Oest.

Dades meteorològiques anuals a La Conarda (Bétera), evolució de la Tª mitjana, la pluja recollida i la velocitat mitjana del vent fins a 2015Ara posaré el climograma que ha eixit amb les dades de l’any: 

Com una imatge val que més que tot de paraules, us he adjuntat un climograma del lloc on visc, amb les dades mensuals considerades normals i les recollides a la meua estació en 2015 (com sabreu, els climogrames són gràfics de doble entrada en les quals es presenten resumits els valors de precipitació i temperatura recollits en una estació meteorològica determinada, on els períodes d’aridesa es reconeixen perquè els valors de les precipitacions queden per sota de la corba de les temperatures): 

Climograma de La Conarda (Bétera) amb dades normals i de 2015I, finalment, l’anàlisi de les dades anuals amb una mica més de detall:

Si continueu llegint, hi trobareu un seguit de dades recollides al meu observatori, per fer-vos una idea més acurada de l’oratge/ el temps esdevingut a aquest racó del Camp de Túria en 2015:

A) TEMPERATURA:

Mitjana anual: 17,8⁰ C. Com que ha estat 1,1º C per damunt del normal (sèrie de 30 anys de l’observatori oficial més proper, fent-li la correcció escaient per la diferència d’altura), l’hem de considerar un any bastant CÀLID; com l’any passat (també 9 mesos amb temperatura mitjana per damunt de la normal), però una mica menys extremada, tret de Maig.

Valors extrems: La màxima fou de 41,8⁰ C (0,6º C per sobre de la màxima de l’any passat) i s’esdevingué el dia 14 de Maig durant una onada de calor amb vent de Ponent (rècord del meu observatori en 7 anys). La mínima fou de 0,1⁰ C i la trobem el dia 8 de Febrer abans de l’Alba, amb vent fluix de direcció variable, en la fase final d’una onada de fred.

Altres dades: Aquest any hem tingut 29 dies amb màximes superiors als 32⁰ C (2 en Maig, 6 en Juny, 16 en Juliol, 4 en Agost i 1 en Setembre; quasi el doble que l’any anterior) i cap d’inferior als 0⁰ C.

Evolució i normalitat: Les temperatures mitjanes foren aproximadament normals (dins del interval de ± 0,5º C al voltant del patró) els mesos de Febrer i Octubre (cap coincidència amb l’any passat); més càlides del normal en Gener, de Març fins a Agost, Novembre i Desembre; dels quals, força més càlids del normal Maig i Juliol (3,0⁰ C i 2,4⁰ C per damunt del patró, respectivament; cap coincidència amb l’any passat). Amb temperatures més fredes del normal tinguérem a Setembre, amb – 0,6⁰ C (front a cap mes l’any passat). Quant a les estacions climàtiques, hem tingut un Hivern normal (+ 0,1⁰ C) i la resta més càlides del normal: Primavera (+ 1,7⁰ C, semblant a l’any passat), Estiu (+ 1,6⁰ C, més càlid que l’any passat) i Tardor (+ 0,3⁰ C, més fresqueta que l’any passat).

Gràfica de la Temperatura exterior durant 2015 a La Conarda (Bétera)

B) PLUJA:

Total recollida: 429,8 mm (ó litres/ m2), que són 28,2 litres/ m2 menys del que es considera normal per al lloc, que en percentatge és un 6 % menys. Llavors, com ja he dit de bon començament, 2015 ha estat pluviomètricament tan sols una MICA més SEC del normal.

Valor màxim diari observat: El trobem el 2 de Novembre amb 75,4 litres/ m2 (caiguts durant un episodi de DANA de curta durada), seguit pel 23 de Març amb 61,2 litres/ m2 (caiguts durant un episodi de pluja convectiva intensa) i el 15 de Juny amb 29,2 litres/ m2 (caiguts durant el pas d’una Baixa en superfície combinada amb una dorsal freda en altura).

Evolució i normalitat: Dies totals de pluja superior a 0,2 litres/ m2 = 83 (65 l’any passat, amb sequera), dels quals 30 registraren més de 2 litres/ m2 (5 més que l’any passat) i 6 més de 20 litres/ m2 (2 més que l’any passat i la xifra major en els darrers 7 anys). Per mesos i dies de precipitació, la classificació l’encapçala Març i Setembre amb 10 dies de pluja cadascun i la tanca Maig amb 2 (com l’any passat). En quantitat de precipitació també guanyen Març i Setembre amb 149 i 78,2 mm (caiguts en un sol dia!), seguits de Juny amb 55,8 mm i Agost amb 38,4 mm. Per estacions climàtiques, la més plujosa ha estat la Primavera amb 169,6 mm (+ 57 %, plujosa i irregular: concentrada en l’episodi convectiu de finals de Març), seguida de la Tardor amb 133 mm (- 25 %, seca), l’Estiu amb 110,2 mm (+ 108 %, plujós) i l’Hivern amb 49,2 mm (- 59 %, força sec). Si observem el climograma, els mesos àrids (aquells en què la barra de la precipitació no supera la línea de la temperatura) han estat tots tret de Març, Juny i Novembre (aquest últim repeteix de l’any passat), quan al nostre clima mediterrani (el de l’hemisferi Nord) normalment haurien de ser tan sols els d’Estiu (Juny, Juliol i Agost).

Gràfica de la Velocitat màxima del vent durant 2015 a La Conarda (Bétera)C) VENT:

Mitjana anual: Velocitat = 3,1 km/ h. Com que la mitjana anual habitual per al meu observatori (7 anys de dades) se situa en 4,5 km/ h; aleshores, atenent la velocitat del vent, podem considerar que 2015 ha sigut un any bastant més CALMAT del normal (1,4 km/ h menys). Com sempre m’agrada recordar, segons el mapa eòlic oficial, a aquest indret on visc li correspondria una velocitat major; tanmateix l’orografia del terreny i la presència d’obstacles que generen turbulències i en fan de fre (fonamentalment pins a l’Est i sobretot a l’Oest) justificarien el resultat observat, malgrat la posició elevada de l’observatori (situat en un turonet) i els 10 m d’alçària de l’anemòmetre.

Direcció predominant: Aquest any ha estat de Llevant, gràcies al predomini de les marinades durant els mesos d’Estiu i a la baixa freqüència i intensitat dels episodis de Ponent, que és l’altre focus de vent predominant al lloc on visc; encara que fins ara ha dominat el Llevant (71 % dels anys). De Març fins a Desembre va dominar el vent del quadrant Est (entre NE i SE); en Gener va dominar de l’Oest i en Febrer del Nord (NNW, per les entrades de vent polar).

Ratxa màxima enregistrada: La trobem el 26 de Febrer on s’assoliren 75,6 km/ h, durant la Mestralada/ Tramuntanada que va assotar-nos l’última setmana del mes. Després ja venen els 72,4 km/ h del 2 de Novembre (el dia del pas de la DANA) i els 64,4 km/ h assolits el 19 de Març, últim dia de Falles, durant una Gregalada que precedia l’episodi convectiu extraordinari que ens visità uns dies després.

Evolució i normalitat: Mes més ventós: Març amb 5,4 km/ h de mitjana (és el segon quant a mitjanes normals, després de Juliol), seguit de Febrer amb 4,6 km/ h (de normal és el tercer en el “rànquing”) i Juliol amb 4,1 km/ h (per les marinades; tot i que més fluixes que els altres 6 anys anteriors). Mes menys ventós: Desembre amb tan sols 0,5 km/ h (pel predomini de situacions de calma anticiclònica), seguit d’Octubre amb 1,9 km/ h (Octubre i Desembre encapçalen, “ex aequo”, la classificació dels menys ventosos de mitjana) i Novembre amb 3,6 km/ h (el tercer mes menys ventós de mitjana; llavors, aquest any els mesos més “calmuts” s’han comportat dins de la normalitat). Per estacions climàtiques tenim: la més ventosa fou la Primavera, amb 3,9 km/ h de mitjana, seguida de ben a prop per l’Estiu, amb 3,6 km/ h, l’Hivern, amb 3 km/ h i, la que menys, la Tardor, amb 2,6 km/ h. És a dir, com l’any passat, però sense tanta intensitat de vent en cada estació, tret de la Tardor, que ens va donar tan sols 2,1 km/ h (mínima estacional absoluta en 7 anys). 

Com a comiat d’aquest resum anual, voldria fer palesa la meua satisfacció de pertànyer a l’AVAMET (Associació Valenciana d’Aficionats a la Meteorologia “Josep Peinado”), que aquest darrer any ha crescut de forma significativa. Els socis que la porten endavant sempre estan en moviment, proposant i portant a terme projectes ben engrescadors, que ens demostren l’estima per la meteorologia i el país, la seua cultura i la seua gent (la qual cosa, dissortadament, no és fàcil de trobar entre valencians!). Per molts anys!

Bon any 2016, ple de salut i projectes! 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.