Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

1 de juliol de 2015
0 comentaris

“Aigua de Juny primerenca…” (meteorresum de Juny del 2015).

Venturós Juny, que ens ha portat més pluja de l’esperada i durant la primera quinzena, la més aprofitable i menys dolenta per al camp (tot i que mai no plou a gust de tothom).

Com comenta en un dels seus darrers apunts l’Albert Dasí (“Salut i país: plou fins i tot”), aquest Juny s’han fet realitat dues previsions per al nostre país: la concreció dels pactes postelectorals per la recuperació de la nostra dignitat cultural i social, i l’acompliment de les previsions de l’AEMet pel que fa a les variables meteorològiques d’aquest Estiu, amb les quals acomiadava el meu darrer apunt meteorològic sobre la Primavera climàtica.

Efectivament, aquest Juny ha estat bastant més plujós i càlid del que marca la sèrie oficial per a l’indret. Pluja de tronades, intensa i de curta durada (“Pel Juny, cada gota com el puny”), i calor indubtablement estiuenca (“Al Juny, l’Estiu no és lluny”), especialment la darrera setmana –amb la segona onada de calor de l’any–, han marcat aquest sisè mes del 2015 per recordar.

Finalment he enregistrat:

Temperatura 1,8º C per damunt de la mitjana oficial per a l’indret.

Pluja vora 3 vegades més que la mitjana oficial (55,8 mm front a 20 mm), amb un 22 % de superàvit anual.

Vent 2 km/ h inferior a la mitjana de 7 anys al meu observatori i direcció dominant de l’Est, l’habitual al litoral i prelitoral del nostre país, tractant-se d’un mes d’Estiu climàtic. 

La natura a horta i a muntanya encara se’ns ha mostrat esponerosa gràcies a les pluges, tot i que a secà, on abunden els cereals, que ja són madurs i de color daurat, hi queden poques clapes verdes, essent el mes on s’esdevé la sega (“Pel Juny, la falç al puny”). 

Paratge del Barranc de l'Arquet a Serra (Camp de Túria), dins del parc natural de la Serra Calderona. (14/06/2015, 17:18 h.)
Paratge del Barranc de l’Arquet a Serra (Camp de Túria), dins del parc natural de la Serra Calderona. (14/06/2015, 17:18 h.)

Abans de passar al resum de l’evolució de l’oratge setmana a setmana, m’agradaria deixar clar dues coses evidents i un prec, tractant-se d’un aficionat com jo ho sóc i de dades subministrades per una estació automàtica no oficial, com és la meua:

Estació de casa 20151. Les dades de la meua estació no tenen la fiabilitat que exigeixen els protocols d’una d’homologada segons les normes de l’Organització Meteorològica Mundial, malgrat la bona qualitat reconeguda de l’equip. Tanmateix, les dades pluviomètriques són contrastades i corregides diàriament per comparació amb un Hellmann, i les termomètriques acostume a calibrar-les periòdicament amb un termòmetre digital, calibrat i traçable, que usem on jo treballe, que m’indica que tenen una incertesa entre 0,4 i 0,6º C.

2013-01-04-0635, pluviòmetre Hellmann2. Les anàlisis de les causes d’alguns meteors esdevinguts al llarg del mes, que m’atrevesc a fer, haurien d’agafar-se com el que són: simples especulacions d’aficionat, tot i que fetes amb la millor voluntat i interès de comprendre aquest comportament caòtic multifactorial que és l’oratge, sobretot el del nostre país. Disculpeu, doncs, si penseu que no tinc raó o no tota. Encara més i ací us faig el prec, m’agradaria que em fereu arribar les vostres valoracions sobre la qüestió, per tal d’aprendre-hi tots plegats. Moltes gràcies per endavant. 

L’oratge setmana a setmana: 

Setmana 23: Aquest any el temps d’Estiu no s’ha esperat fins a la segona setmana de Juny, com és el més normal (“Fins al deu de Juny, no et lleves la roba ni et despasses el puny”). Des del primer dia hem tingut domini anticiclònic i temperatures estiuenques, si bé les màximes no han ultrapassat els 30º C (tret del diumenge, amb 31º C) ni les mínimes els 20º C, com passa al cor de l’Estiu. 

Mosaic meteorològic (prediccions i radar) del 13/06/2015.
Mosaic meteorològic (prediccions i radar) del 13/06/2015.

Setmana 24: Canvi a temps inestable. En desplaçar-se l’anticicló cap a les Illes Britàniques, s’ha afavorit la inestabilització progressiva de l’atmosfera, formant-se baixes en superfície no massa profundes (al voltant dels 1010 hPa) a la nostra latitud, bellugant-se aleatòriament, circulació de Llevant més aviat fluixa i aproximació de sines de masses d’aire relativament fredes en altura, movent-se d’Oest cap a Est (la circulació normal al nostre hemisferi) i de Nord cap a Sud, ajuntant-se alguns centres. La combinació de tots aquests elements va donar tempestes molt fortes, amb pluja abundant i notable aparell elèctric al centre i nord-est de la península Ibèrica, especialment dijous i a la capital de l’Estat, i a la costa mediterrània, de Castelló cap amunt. Ací, al Camp de Túria, descarregà uns minsos 3 mm una tempesta elèctricament forta, però de curta durada, la nit de dimarts a dimecres; però dissabte, dia 13, arreplegàrem uns substanciosos 24,6 mm en dues tandes: pel matí, durant el pas d’una cèl.lula convectiva persistent (amb el centre bellugant-se entre Riba-roja i Manises), caigueren uns 10 mm, i per la vesprada, amb una situació de tempestes més extensa (al llarg del prelitoral i litoral), uns altres vora 15 mm. S’arribà a intensitats de pluja vora els 100 mm/ h (96,8, en concret). Situació explicada, segons els mapes del MetOffice (Servei Meteorològic Britànic), per l’acostament d’un front fred i d’una vall depressionària en altura i, segons els del NOAA (Servei Meteorològic Nord-americà), pel pas d’una petita depressió de Sud cap a Nord del nostre País. Potser tots dos tenien part de raó. “Aigua de Juny primerenca, molts mals arrenca”. 

Mosaic meteorológic (prediccions i radar) del 15/06/2015.
Mosaic meteorológic (prediccions i radar) del 15/06/2015.

Setmana 25: Dilluns, 15, repetició de la situació de dissabte, amb algunes variacions (vent una miqueta més fluix i depressió més lenta i bellugant-se d’Oest cap a Est, en lloc de Sud cap a Nord), que va donar el màxim de pluja replegat aquest mes: 29,2 mm. Després de la refrescadeta que ens portà la pluja (que, el dia 16, ens va donar la mínima del mes, 14,4º C, a les 5 hores UTC i vent en calma; a més de la ratxa màxima de vent, 43,5 km/ h, de Llevant, a les 18 hores UTC), la resta de la setmana s’anaren recuperant les temperatures i les marinades diürnes de Llevant; un temps típic d’Estiu; però encara moderat, com a la primera setmana. Diumenge, 21, a les 16:38 UTC, entràrem a l’Estiu astronòmic. 

Tot just havia arribat el solstici a la platja de la Malva-rosa de València. (21/06/2015, 18:13 h.)
Tot just havia arribat el solstici a la platja de la Malva-rosa de València. (21/06/2015, 18:13 h.)

Setmana 26: De bell nou, se’ns presentà un cicle inestable semblant al de l’inici de les dues setmanes anteriors, progressivament afeblit, però. La baixa en superfície i, sobretot, la vall inestable en altura foren més febles. Les tempestes d’evolució diürna afectaren fonamentalment a l’interior Est de la Ibèrica. Ací, al prelitoral mediterrani, arribaven més tard i ben desgastades: tan sols caigueren quatre gotes grosses, les quals, amb el cel ennuvolat, tan sols serviren per augmentar la xafogor durant la nit. Dimarts, 23, tinguérem una entrada de curta durada –unes 6 hores– de vent de component Oest, més aviat fluix, la qual va fer pujar els termòmetres fins a un dels valors màxims d’aquest Juny: 33,7º C, assolits a les 11 h UTC. A partir de divendres, se’ns acostà la segona onada de calor de l’any, en entrar pel Sud-Oest de la península una massa d’aire tropical, tant en superfície com en altura (teníem una Alta ran de terra i una dorsal càlida a 500 hPa), i arribar posteriorment un vent en superfície procedent del Nord d’Àfrica. Les temperatures diürnes superaven els 30º C i les nocturnes els 20º C (la màxima de les mínimes, 21,5º C, es produí diumenge, 28). Aquesta calor a tots els nivells d’alçària i la baixa humitat relativa, és a dir, l’absència de condicions d’inestabilitat feia que ben pocs núvols vérem aquells dies. I encara gràcies que el vent no girà a Ponent, com passà a l’onada de Maig. Juny assolellat i ben tronat, anys de bon vi i de bon blat”.

Mapa previst a 500 hPa per al 28/06/2015, a les 14 h, on es pot apreciar la bombolla d'aire càlid que teníem damunt nostre aquell dia. (Font: AEMet.)
Mapa previst a 500 hPa per al 28/06/2015, a les 14 h, on es pot apreciar la bombolla d’aire càlid que teníem damunt nostre aquell dia. (Font: AEMet.)

Setmana 27 (els 2 darrers dies del mes):  Estiu implacable “amb tots els ets i uts”. Últim dia de l’onada de calor i del mes, assolint-se el seu pic de temperatura màxima, 33,8º C, a les 11 hores UTC, on la marinada de Llevant es ressagà una mica més del normal i bufava amb menys força.

Com sempre, tot seguit us deixe l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació d’aficionat, situada a La Conarda de Bétera (Camp de Túria), durant el mes de Juny proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables.

150630 Resum de dades meteorològiques mensuals a La Conarda (Bétera - Camp de Túria), JUNY 2015Gràfiques meteorològiques de Juny del 2015 a La Conarda (Bétera)Bones vacances, si les teniu. A casa o a on les passeu, que siguen bones. Que les aprofitem per fruir de la vida que paga la pena viure.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.