Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

29 de juny de 2015
1 comentari

“Fragments escollits”: La resiliència necessita del dolor.

El missatge que ens arriba és massa elemental: “el dolor és sempre dolent i sempre evitable” … L’acompanya un valor “invisible” de recomanació de recerca de medecines a qualsevol preu quan es presente el dolor. No obstant això, hem de saber que els dolors físics, psíquics i socials són imprescindibles per a una vida sana. Els individus i les poblacions tenen capacitats, estratègies i valors que els permeten afrontar el dolor i el sofriment, i aquests missatges del “Dia Mundial sense Dolor” els menyspreen i destrueixen.

Per enfortir el cos i la ment, no hi ha res millor que superar les adversitats diàries (biològiques, psicològiques o socials), vistes com a tònics. Sense aquests tonificants –o tement el dolor i convertint les adversitats en malalties–, acabarem sense capacitat de resistir res que ens pose a prova; cada dia més dependents dels metges i de les seves intervencions i medicaments. El saludable seria ajudar a superar les adversitats, dolors, inconvenients i problemes diaris sense medicalitzar-los, enfrontant-s’hi com a part d’un exercici continu que adoba el cos i la ment, que incrementa la resiliència (*) i ajuda a viure i a sobreviure …

Tracten d’eliminar-nos tot dolor i tot sofriment, perquè passem per la vida com en un conte de fades. Aquesta proposta imposa una ideologia individualista plena de valors egoistes, que encaixa bé amb una societat mercantilista, de tal manera que la medicina es transforma en part del paisatge d’una economia de mercat sense ètica ni responsabilitats …

També necessitem un dolor social que ens faça vibrar amb els que pateixen … Res humà hauria de ser-nos aliè i, doncs, hauríem de centrar-nos a disminuir i pal·liar les desigualtats que provoquen el dolor social, no pas en anestesiar la societat enfront de dites desigualtats …

Les propostes simples contra el dolor… fan molt de mal, ja que creen expectatives irracionals. Són veritables campanyes de “creació de malalties”, en el sentit de difondre por … i oferir remeis miraculosos … Per al dolor físic ofereixen medicaments “innocents”, com el paracetamol (… que pot produir danys hepàtics) o forts, tipus opiacis … Per els dolors psicològics i socials ofereixen psicofàrmacs i psicoteràpia, i força cinisme.

L’objectiu és l’augment del negoci, i s’aconsegueix mitjançant una legió d’experts de les societats científiques, que influeixen en els mitjans de comunicació, directament o per mitjà de les “cares conegudes” d’artistes i altres personatges “famosos”. S’aconsegueix confondre un noble objectiu –el de mantenir el dolor en els seus límits fisiològics–, amb un objectiu industrial, el d’aconseguir guanys per als accionistes de les empreses. Amb això pateixen els pacients, les comunitats i la societat, ja que s’expropien les capacitats, les estratègies i els valors que ajuden a sobreviure. Ningú no nega el valor de controlar el dolor “patològic”; però tots entenem que el dolor “normal” físic, psíquic i social és necessari i fonamental per a la vida.

LParàgrafs en versió catalana, que podeu trobar en l’idioma original al capítol 14è del –al meu criteri– magnífic i molt recomanable llibre “La expropiación de la salud”, editat a l’abril del 2015 per “Los Libros del Lince” i escrit per la parella de metges de família Juan Gérvas i Mercedes Pérez-Fdez.

Juan Javier Gérvas Camacho nasqué a Lorca (Múrcia) en 1948 i és doctor en medicina per la Universitat de Valladolid. Va tenir plaça de metge general o de família des del 1974 fins al 2010, quan es va jubilar i dedicar a ensenyar, investigar i divulgar sobre les cures de salut en atenció primària i salut pública. Ha publicat més tres-cents articles en revistes especialitzades. Mercedes Pérez-Fernández és la seua dona i metge general també. Com el seu home, també fou una excel·lent estudiant i exercí de metge de família des del 1975 fins al 2010 –arran de la seua jubilació–, per finalment dedicar-se també a la docència, a la investigació i a la divulgació científica en el seu camp professional. Ha publicat més d’un centenar d’articles.

Obra ben interessant i sorprenent en una societat marcada per l’expropiació de la salut per part de metges, farmacèutiques i indústries tecnològiques d’us mèdic. Amb una experiència i saviesa notables, aquests dos metges de família ens fan reflexionar i canviar el paradigma que ens han volgut infondre pel que fa als conceptes de salut i malaltia. Ens presenten tot d’arguments i experiències per demostrar-nos que la recerca de la salut per ella mateixa és un símptoma de mala salut, ja que es deixa de gaudir de la vida. “En perdre la noció dels seus límits, la prudència i la humilitat, la medicina esdevé arrogant, perillosa i fins i tot tòxica… Els pacients són el ‘combustible’ del sistema sanitari i les indústries del ram, de forma que es desatenen, per bé del negoci, els nobles fins de la medicina: l’ajut davant la malaltia i la mort… La creixent expropiació de la salut augmenta les pors a la malaltia i al patiment, i alimenta el cercle de dependència dels metges”. De lectura imprescindible per aprendre l’”ofici de viure”, per gaudir d’una bona salut durant tota la vida, malgrat el dolor, les malalties, la vellesa i la mort, elements necessaris dels nostre esdevenir, que cal acceptar i afrontar amb coratge i humilitat. Aspectes individuals que no ens han de fer oblidar la part social de la salut (família, amics, companys, serveis d’atenció mèdica), per ajudar a construir amb generositat un món més lliure, just i solidari.

(*) RESILIÈNCIA: f 3 PSIC: Capacitat de l’individu per a afrontar amb èxit una situació desfavorable o de risc, i per a recuperar-se, adaptar-se i desenvolupar-se positivament davant les circumstàncies adverses. (GDLC.)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.