“Tardorada dolenta, millor tardana que primerenca” (meteorresum de la Tardor del 2014)

Camí a prop del riu a Riba-roja de Túria, 06/12/2014.

Camí a prop del riu a Riba-roja de Túria, 06/12/2014.

LA TARDOR climàtica (mesos de setembre, octubre i novembre: trimestre amb descens de la temperatura) d’aquest any ha estat més aviat plàcida i tardana, en el sentit de poc freda i poc tempestuosa, tret pràcticament de la darrera setmana. Si tenim en compte la dita que encapçala l’article: “Tardorada dolenta, millor tardana que primerenca”, la del 2014 ha estat una bona Tardor o Primavera d’hivern.

Vegem com han anat els diversos meteors més significatius a l’indret on visc (La Conarda, dins del terme de Bétera, comarca del Camp de Túria):

TEMPERATURA: La mitjana ha estat de 19,8º C, 2º C per damunt d’allò previst (segons la sèrie oficial de l’observatori més proper: Aeroport de Manises), en la línia del que ocorregué l’any passat; però una mica augmentat. Com aleshores, tots 3 mesos han estat més càlids del normal, destacant el del mig: Setembre = + 1,6º C, Octubre = + 2,8º C i Novembre = + 1,5º C. Aquestes tardors massa caloroses d’ara no són tan insòlites al nostre país, com de bell nou ens ho recorda la saviesa popular: “A la Tardor, el dia porta espardenyes”.

Passeig marítim de València, 15/11/2014, cap a migdia.

Passeig marítim de València, 15/11/2014, cap a migdia.

Ací tenim alguns rècords assolits i algunes dades més:

— A Setembre, a València i Castelló, les 3 primeres setmanes foren les més càlides des que se’n tenen registres (més de 150 anys en el cap i casal).

— A Octubre, en alguns observatoris del país, assolírem la temperatura màxima més alta mai enregistrada (fou el dimarts, 21, amb 35º C).

— Nombre de dies amb màximes superiors als 30º C = 26 (29 %).

— Nombre de dies amb mínimes superiors als 20º C = 22 (24 %).

— Tret de dies excepcionals, les màximes i mínimes, inexorablement, han anat minvant conforme avançàvem l’estació:

— Mitjana de les màximes = 28,8º C (Setembre) < 26,9º C (Octubre) < 19,7º C (Novembre). Global Tardor = 25,1º C.

— Mitjana de les mínimes = 20,1º C (Setembre) < 16,0º C (Octubre) < 11,0º C (Novembre). Global Tardor = 15,7º C.

Tempesta que s'acosta. 29/11/2014, 17:35 h.

Tempesta que s’acosta. 29/11/2014, 17:35 h.

PLUJA: Aquest any la Tardor no ha estat tan excepcionalment eixuta com en 2013. Hem recollit 145,8 mm (un 18 % menys del valor normal; però molt més que no els minsos 10 mm! de l’any passat), distribuïts de forma desigual: Setembre ha estat un mes normal quant a precipitacions = 54,2 mm, Octubre ha repetit exactament l’eixutesa extrema de l’any passat = 7,4 mm i Novembre ha estat més plujós que no el que marca la sèrie oficial = 84,2 mm (un 56 % més); els darrers dies del qual van ser excepcionalment productius quan a pluja, cosa la qual no solament ens ha fet feliços a nosaltres, sinó també a la muntanya i a l’hort, com ho saben els nostres llauradors: “Pluja de Tardor, fa la millor saó”.

Alba del 28/11/2014 des de La Conarda, cap a les 8 hores.

Alba del 28/11/2014 des de La Conarda, cap a les 8 hores.

VENT: Ha estat excepcionalment fluix, si atenem les dades del meu observatori (6 anys). He registrat una mitjana de velocitat de tan sols 2,1 km/ h, quan el “normal” s’acosta fins ara als 4 km/ h. Quasi la meitat, doncs. Tocant a direcció predominant, tenim la component Oest (WSW), si bé a Setembre aquesta fou de l’Est (ENE). Espere, finalment, que no s’acomplesca la predicció de la dita: “Tardor amb serenera, Hivern amb ventera”; perquè jo sóc més amic de la pluja que no del vent.

Un quadre resum de les dades estacionals el podeu trobar en aquest arxiu: Resum de dades meteorològiques de la TARDOR del 2014 a La Conarda (Bétera-Camp de Túria). És molt bàsic i senzill, però ens permet entendre a grans trets com s’han conduït els meteors més habituals durant aquest trimestre climàtic.

Per altra banda, si voleu conèixer les dades més significatives de cada mes, us convide a llegir els apunts corresponents que he publicat en aquest mateix bloc; dades les quals, com és lògic i recorde sempre, no acostumen a ajustar-se a les mitjanes de tota l’estació.

Finalment ens ha plogut. Ho agraïm de veritat, tot i que encara ens falta molta més pluja per quedar en pau. Que l’Hivern ens siga benigne. A reveure!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.