“De Setembre a la Tardor, torna la calor” (meteorresum de Setembre del 2014)

Alba del dia 24-09-2014 des de la Conarda (Bétera).

Alba del dia 24-09-2014 des de la Conarda (Bétera).

Aquest Setembre, des del punt de vista meteorològic, s’hauria ajustat que ni pintat al que diu el refrany popular que encapçala l’article, si en lloc de “torna” diguera “continua”; perquè bona cosa de dies ha fet oratge d’Estiu, amb tots els ets i els uts, des de l’1 fins al dia 22; quan de bon de matí descarregà un xàfec ben destacable, que ens portà la tan desitjada frescoreta de Tardor; estació astronòmica que arribà puntualment durant l’equinocci (un dels dos moments de l’any on el dia i la nit tenen igual durada) unes hores més tard, el dia 23, a les 02:29, hora UTC.

Pel que tot just acabe de dir, endevinareu que a aquest indret del Camp de Túria ha fet molta calor les primeres 3 setmanes del mes, quasi una continuació de la canícula, amb temperatures diürnes per damunt dels 30º C i nocturnes dels 20º C, amb una humitat extrema i, per tant, basca o xafogor assegurada. La baixada del termòmetre de la darrera setmana i escaig ha assuavit una miqueta la mitjana, que al remat ha quedat en vora 2º C per sobre del que marca la sèrie oficial.

La tan desitjada pluja arribà al Camp de Túria també els darrers dies, amb la Tardor i amb la força i la concentració típiques; però no en la quantitat que caldria per omplir el dèficit fora mida que portem acumulat aquest any: 125 mm.Les carabasses que ens portaren els pares

La grandària de la calamitat que començà Setembre de l’any passat ja l’anava veient i comentant ací mes rere mes. Coincidint amb la publicació de dades recents de l’AEMET (al twitter: @AEMET_CValencia), difoses pels companys d’AVAMET, sobre el fet extraordinari de la sequera que tota la natura d’aquesta part de la Mediterrània hem suportat des del Setembre del 2013, no em puc estar de fer-ne cinc cèntims ara i ací. Podem afirmar sense cap mena de dubte que a moltes comarques valencianes ha estat la sequera més gran des que es tenen registres, la qual cosa vol dir més de 150 anys! Un (desolador) rècord absolut:

  • A la ciutat de València, la tardor i l’hivern climàtics (de Setembre del 2013 a Febrer del 2014) i també de Maig del 2013 a Febrer del 2014 han estat els períodes més secs en 151 anys de registres (vegeu gràfica adjunta). Quan en el primer cas normalment s’enregistren 24 dies de pluja superior a 1 mm, en aquest període n’hem tingut tan sols 5! A l’aeroport de Manises (el meu observatori oficial de referència) les dades mostren si fa no fa el mateix resultat que pel cap i casal (5 dies front a 25 de mitjana).

    Estadística de la pluja acumulada a València de setembre a febrer, 1863 a 2014.

    Estadística de la pluja acumulada a València de setembre a febrer, 1863 a 2014.

  • En força observatoris valencians, el darrer any hidrològic (de l’1 d’Octubre al 15 d’Abril) ha estat el més sec des que se’n registren dades i també estem parlant de més de 150 anys! Les comarques més castigades per l’excepcional sequera han estat, per ordre de major a menor: La Foia de Bunyol (-80 %), el Camp de Túria (-77 %), el Camp de Morvedre (-77 %), la Plana Baixa (-76 %), etc… Totes juntes formant un contorn ben assedegat.

Passant a comentar breument l’evolució de l’oratge d’aquest Setembre, setmana a setmana,  ací a casa, aquest Setembre m’he trobat que:

—     La primera: Calor intensa, nits d’insomni, tempestes d’evolució diürna que tan sols descarregaven a les comarques més al Nord de la meua, tret d’una minsa precipitació, diumenge.

—     La segona: Sense amainar la calor, fins i tot amb una ponentada dijous, el començament fou de tempestes al Sistema Ibèric, que, com és d’habitud, tan sols s’acostaven a arruixar el Nord de país.

—     La tercera: Inici calcat de la segona i situació de ponent que durà de dimecres a divendres; lògicament, sense cap mena de pluja.

—     La quarta: Canvi de situació per l’entrada des del golf de Cadis d’una sèrie de pertorbacions atlàntiques fredes, que ens portaren tempestes (sobretot la primera) i davallada forta de les temperatures. Vegeu imatge adjunta del satèl·lit Meteosat del dia 22, on s’aprecia la formació d’una “V” nuvolosa, pel xoc de la massa freda de la pertorbació amb la calenta de la Mediterrània; la part frontal de la qual descarregava de valent (velocitat màxima de l’ordre de 140 litres/ hora) durant els pocs minuts que ens passava al damunt, bufant els vents amb força i tombant ràpidament de direcció… Com he dit adés, n’hi hagueren altres situacions de pluja; però amb resultats més magres que no la primera: els dos darrers dies del mes, amb un embossament d’aire fred en altura, amb vents de Llevant humits i calents, ens va donar una situació de gota freda moderada. Ausades que resulta ben complex aconseguir situacions de pluja regular, mesurada i duradora al lloc on ens ha tocat viure!Captura imatge METEOSAT del 22-09-14 a les 8 h

I no volia oblidar el vent, que ha estat el meteor més singular d’aquest mes per la seua reduïda força; un rècord de mitjana més baixa a la meua estació.

Heus ací l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació durant el mes de Setembre proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables:

A) TEMPERATURA:

Alba del dia 18/09/2014 amb Bétera al fons.

Alba del dia 18/09/2014 amb Bétera al fons.

1.  Mitjana mensual23,9º C1,6 º C superior a la normal per a un mes de Setembre a la Conarda de Bétera (comarca del Camp de Túria). La qual cosa, tenint en compte les tres primeres setmanes excepcionalment càlides, em permet qualificar-lo com un mes FORÇA MÉS CÀLID DEL NORMAL.
2.  Valors extrems: La màxima arribà als 37,1º C, el dia 11 cap les 15 hores UTC (temps coordinat universal, corresponent a l’hora solar), al bell mig d’un episodi de Llebeig de velocitat moderada, que durà mig dia. La mínima, al seu torn, es quedà en 15,1º C i fou registrada el dia 26a les 6 hores UTC, amb vent bastant fluix de Mestral, que unes 6 hores després girà a Gregal i portà una pluja bastant feble.
3. Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 28,8º C i la de les mínimes de 20,1º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 30º C = 17 (5 més que Juliol) i amb mínimes iguals o superiors als 20º C = 21 (2 més que Juliol). Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors al 25º C = 8 (els darrers del mes) i amb mínimes iguals o inferiors als 15º C = 1 (el dia de la mínima).

B) PLUJA:

Captura de la imatge del radar del dia 22/09/2014 a les 08:20 h

Captura de la imatge del radar del dia 22/09/2014 a les 08:20 h

1.  Total recollida54,2 mm (ó litres/ m2); 5,2 litres/ m2 superiors al registre normal per al lloc on visc; és a dir, si fa no fa, la precipitació esperada per a un mes de Setembre, segons dades oficials de l’observatori més proper (Aeroport de Manises). Tot i això, encara portem un dèficit anual acumulat de 124,6 mm. Continuem, doncs, en una situació de SEQUERA tècnica; tot i que amb possibilitat de superar-la.
2.  Valor màxim diari observat: 37,2 mm el dia 22, durant l’episodi comentat abans; precipitació intensa que, com he dit abans, caigué amb una velocitat màxima una mica superior als 140 litres/ hora.
3.  Distribució de la pluja: D’un total de 13 dies amb precipitació significativa, tan sols 1 enregistrà > 20 mm, 4 dies > 2 mm i 8 dies > 0,2 mm.

C) VENT:

Formació de tempestes al Sistema Ibèric, 23/09/2014.

Formació de tempestes al Sistema Ibèric, 23/09/2014.

1.  Mitjana mensual de velocitat2,6 km/ h1,6 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en què vinc recollint dades de vent; variació força significativa que em permet qualificar aquest mes com a MOLT MÉS ENCALMAT DEL NORMAL; el més encalmat de tots els que en tinc dades (70).
2. Ratxa/ bufarada màxima registrada64,4 km/ h, de direcció variable (de N a W), assolida el dia 22, cap a les 7 hores UTC, durant la pluja forta que ens caigué aquell dia.
3.  Direcció predominantENE, entre LLEVANT I GREGAL, que no és la més habitual en un mes de Setembre, però s’hi acosta (ESE); assenyalant el predomini de les marinades de Llevant durant les 3 primeres setmanes estiuenques.

Gràfiques meteorològiques de Setembre del 2014 a La Conarda (Bétera)

Gràfiques meteorològiques de Setembre del 2014 a La Conarda (Bétera)

Us desitge una bona Primavera d’Hivern. Que fruïu de les fruites de l’estació, de la bonança de temperatures, del groc i el vermell de la muntanya… i de l’enrenou de l’oratge!

Afegeix un comentari