El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

6 d'agost de 2010
0 comentaris

Veníem de molt enrere!

M’acaba d’arribar a les mans un escrit que l’alcalde de Calella (al Maresme) va enviar al director d’una oficina bancària de la població el dia 20 de novembre de 1975, ara fa 35 anys, amb motiu de la mort del dictador.

Una lectura del text ens pot fer adonar de quina era la realitat sociolingüística, sociopolítica (incloent-hi la barreja entre el que és civil i el que és religiós) que vivia el nostre país i que tant ens ha costat de recuperar (si és que mai ho hem fet del tot).

Cal llegir-lo per no oblidar… sobretot ara que hi ha molta gent que pretén obviar d’on venim.

Text íntegre (els errors de puntuació ja hi són en l’original):

“España entera vive unas horas de dolor, con el fallecimiento del Jefe del Estado y Generalísimo EXCMO. SR. DON FRANCISCO FRANCO BAHAMONDE (q.g.h.)*

Calella que comparte con todos españoles, la tristeza  de estas horas, celebrará en sufragio del que ha sido el Caudillo de España, Solemnes Honras Fúnebres en nuestra Iglesia Parroquial, a las 17 horas del sábado 22 del actual, por quien ha estado en un período de casí cuarenta años, al frente de los destinos nacionales.

Como Alcalde de la Ciudad, tengo el honor de invitar a Vd. y a la Entidad que representa en esta Ciudad, al expresado acto, confianzo en su asistencia.

Dios guarde a Vd.”

*que Santa Glòria gaudeixi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!