Observar, llegir, escriure

Canvi climàtic, crítica literària, ciència, consciència social, des del Camp de Túria.

31 de maig de 2014
0 comentaris

“Al Maig, amb lo que tinc me’n vaig” (meteorresum de Maig del 2014)

Ja sé que aquesta dita que he triat, “Al Maig, amb lo que tinc me’n vaig”, parla més aviat de temperatures (encara relativament fresquetes en aquesta part de l’any) que no de pluja; però pense que resumeix molt bé el que ens ha passat aquest Maig amb aquest meteor, en el qual confiàvem per “salvar” la Primavera de l’eixutesa extrema, que arrosseguem de fa mesos (sobretot els 8 darrers): no sols no ens ha portat la pluja que necessitàvem, sinó que el dèficit ha augmentat encara més. En el que portem d’any, tan sols ha plogut una tercera part del que hauria d’haver plogut! (rècord absolut en els 17 anys que estic recollint-ne dades).

Si tenim en compte que “No és bon Maig el que no deixa la bassa plena”, llavors, el d’aquest any al Camp de Túria es mereix la qualificació, sense cap dubte, de dolent/ roí. Per altra banda, esperem que no siga certa la dita que diu que “Abril i Maig tenen la clau de l’any”, perquè, si no, aquest 2014, quant a pluja, anem ben aviats!

Pel que fa a temperatures, la cosa ha anat més bé, sense calorades extremes; tot i que de mitjana hem tingut una mica més de calor del normal. Tot els mesos del que portem d’any han estat més calorosos que allò esperat per al lloc on visc. Basant-me en l’absència de valors fregant els 30º C, podria dir que, quant a temperatures, el Maig s’ha portat com un “senyor”: “Si el Maig és bon senyor, ni fred ni calor”.

Quant al vent, ha bufat de mitjana dins de la normalitat, quant a intensitat i també quant a direcció, que ha estat de l’Est.

Passant a l’evolució de l’oratge d’aquest mes, he de reconèixer que ha estat bastant avorrit, sobretot durant les 3 primeres setmanes: anticicló, anticicló i anticicló. M’estic referint, evidentment, al tossut de les Açores, que es mantingué fort i estable al seu lloc de sempre durant dies i dies, per després bellugar-se cap al Nord d’Europa i finalment deixar passar les habituals pertorbacions atlàntiques, que començaren a desfilar de Ponent a Llevant a partir de la tercera setmana, on els primers dies ens portaren vents forts i eixuts de component Oest (l’única ponentada seriosa del mes), per acabar girant a Llevant i creant —a la fi— la darrera setmana del mes condicions d’inestabilitat atmosfèrica típiques de l’estació; situació amb tempestes d’evolució diürna, distribució i intensitat irregular, més abundoses a l’interior que a la costa, que malauradament han donat pocs fruits a la comarca prelitoral on visc, tret de dimecres 28, on una bonica tempesta ens regalà uns magres 6 litres/ m2, per acomiadar un Maig per a oblidar.

 

Heus ací l’acostumat resum de dades recollides a la meua estació durant el mes de Maig proppassat: mitjanes, extremes i/ o acumulades, comparades amb els valors normals per a l’indret, classificades per meteors; així com les gràfiques de l’evolució temporal d’algunes de les variables:

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual18,6º C0,9º C superior a la normal per a un mes de Maig a la Conarda de Bétera (Camp de Túria). Ha estat, per tant, un mes MÉS CÀLID DEL NORMAL, en la línea del que portem d’any.

Þ      Valors extrems: La màxima arribà als 28,0º C, el dia 28 cap les 14 hores UTC (temps coordinat universal, corresponent a l’hora solar), durant una curta entrada de vent de Ponent/ Llebeig de velocitat moderada. La mínima, al seu torn, es quedà en 11,2º C i fou registrada el dia 6a les 5 hores UTC, amb vent en calma, després d’una entrada de vents de Gregal.

Þ      Altres dades significatives: La mitjana de les màximes ha estat de 23,6º C (si fa no fa la mateixa que Abril!) i la de les mínimes de 14,1º C. Nombre de dies amb màximes iguals o superiors als 25º C = 10 i amb mínimes iguals o superiors als 15º C = 14. Nombre de dies amb màximes iguals o inferiors al 20º C= 1 i amb mínimes iguals o inferiors als 10º C = 0.

 

ØB) PLUJA:

Þ    Total recollida8,4 mm (ó litres/ m2); 27,6 litres/ m2 inferiors al registre normal per al lloc on visc, un 77 % menys de l’esperat per a un mes de Maig. Portem un dèficit anual acumulat de 120 mm. Ja he comentat a la introducció la forta anormalitat de la situació de SEQUERA que continuem patint.

Þ      Valor màxim diari observat: 5,6 mm el dia 28, durant l’episodi d’inestabilitat comentat més amunt, tot just després de la curta ponentada que donà les temperatures màximes del mes, quan el vent girà a Llevant. Un cas que confirma la dita tan popular a les nostres comarques: “El Ponent la mou i el Llevant la plou”.

Þ      Distribució de la pluja: He enregistrat un total de 5 dies de precipitació (sense considerar els registres iguals o inferiors als 0,2 mm), dels quals cap fou superior als 20 mm, tan sols 1 fou superior als 2 mm i 4 als 0,2 mm.

 

wC) VENT:

Þ     Mitjana mensual de velocitat5,5 km/ h0,2 Km/ h inferior a la mitjana de 6 anys en què vinc recollint dades de vent; variació no gaire significativa que em permet qualificar aquest mes com a NORMAL quant a força del vent.

Þ     Ratxa/ bufarada màxima enregistrada49,9 km/ h (la mateixa xifra que en Abril), assolida el dia 21, a les 12 hores UTC, tot just al començament de la Ponentada de què he parlat a la introducció. Una ratxa, doncs, de l’Oest; mentre que la germana d’Abril fou de l’Est.

Þ     Direcció predominantESE, entre LLEVANT I XALOC, que és la normal en un mes de Maig ací on visc, on la caloreta en alça fa que el vent ja tendisca a bufar en règim de marinada.

  Gràfiques meteorològiques de Maig del 2014 a La Conarda (Bétera)

Gaudiu de la Primavera! Que us queda poc! Sobretot als qui ens agrada més la fresqueta, perquè ja sabeu que “Fins el deu de Juny, no et lleves la roba ni et despasses el puny”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.