Juny 2013, sec i temperat

Les dades meteorològiques d’aquest Juny, a la Conarda on visc, ens han dibuixat un mes bastant sec però temperat.

Començant per les dades termomètriques, puc afirmar que el Juny que ara clou ens ha donat de mitjana un clima primaveral com cal; la qual cosa és d’agrair, tot tenint en compte l’estiu canicular d’avançada que suportàrem bona cosa de dies al Juny de l’any passat.

Tanmateix, tot i les oscil·lacions normals que dóna l’oratge, en aquest Juny he trobat 2 períodes diferents, marcats per la sensació de més fred o calor que he apreciat i que m’ha menat a un canvi d’indumentària: un de petit, durant els primers dies del mes, de l’1 al 9, que va ser ben agradable i fresquet, i la resta del mes, a partir del dia 10, amb valors de les màximes acostant-se als 30º C o superant-los la 2ª setmana. Aquest segon període, malgrat episodis clarament menys calorosos durant la 3ª i 4ª setmanes, a la pràctica ha suposat un avançament de l’estiu; però un estiu ben plàcid, certament, que, si continuava així les properes setmanes, confirmaria les previsions meteorològiques benignes que ens han anunciat els experts a mitjà termini. Tant de bo!

Ja ho diu la nostra dita: “Al Juny, l’estiu no és lluny”. Ara bé, he de reconèixer que la dita dels nostres veïns, que ma mare ha emprat força vegades, aquest any l’ha encertada plenament: “hasta el 40 de mayo, no te quites el sayo”; la qual té l’equivalent catalana “fins al 10 de juny no et lleves roba ni et despasses el puny”.

 

No vull enllestir l’apartat de les temperatures sense comentar que el darrer terç d’aquest mes de Juny hem estat sota els efectes del sempre fidel anticicló de les Açores: pressions altes, estabilitat atmosfèrica, boirines i ambient humit per l’entrada de vents de la Mediterrània; situació ben típica de l’estiu canicular, que, quan va associada a temperatures altes, ens dóna la temuda sensació de xafogor o basca, la qual no he arribat a sentir aquestos dies per la moderació del valors termomètrics.

La pluja, al seu torn, no ens ha volgut visitar gaire aquest Juny. Ha estat, pel que fa a aquest meteor, un mes calcat de Maig. Així, s’ha mantingut el règim de sequera estricta, amb precipitacions molt per sota de la mitjana per aquest indret; la qual cosa, dissortadament, és una situació ben habitual a la nostra zona, situada cap al sud del país. La sorpresa ens la donà el mateix dia del solstici, amb el pas d’una pertorbació ben activa, la qual, a diferència d’altres llocs propers, ací no va precipitar gaire pluja… ni pedra, sortosament açò darrer.

El vent, per la seua banda, no ha donat gaires sorpreses aquest mes, tret de la tempesta del dia del solstici. Amb el progressiu afermament del temps d’estiu, s’ha anat imposant el règim de marinades; és a dir, bufant de Llevant fort (de mar cap a terra) a les hores de més calor i a l’inrevés (Ponent fluix) de nit. D’ací que la resultant neta, quant a direcció dominant  del vent, haja estat la component Est.

Si voleu seguir llegint, trobareu les dades màximes i mínimes que s’han enregistrat a la meua estació, així com les dades mitjanes (temperatura i vent) i/ o acumulades (pluja), comparativament amb les normals per a l’indret:

 

áA) TEMPERATURA:

Þ      Mitjana mensual: 21,4º C, quasi coincident amb la considerada NORMAL per a un mes de Juny a l’indret del Camp de Túria on visc (21,5º C). Malgrat la bonança del termòmetre, un any més s’ha confirmat la dita: “Al Juny, el fred s’esmuny”.

Þ      Valors extrems: La màxima fou de 33,4º C i s’esdevingué a les 14 hores UTC (Temps Universal Coordinat, en anglès, que, en horari d’estiu, són 2 hores abans de l’hora oficial) del dia 11. Pel que fa a la mínima, assolírem una mínima de 13,3º C a les 5 hores UTC del 1er dia del mes.

 

ØB) PLUJA:

Þ      Total recollida: 9,6mm (ó litres/ m2), uns 10 mm inferior (la meitat!) a la quantitat que es considera normal per a un mes de Juny en aquest lloc. Com Maig, ha estat un mes BEN SEC, doncs. Malgrat això, les nostres plantes de muntanya, ben regades a l’Abril i adaptades a la sequera, s’han mantingut ben ufanoses per al solstici i han fet bona la dita: “Les herbes de sant joan tenen virtut tot l’any”.

Þ      Valor màxim diari observat: els magres 5,2 mm caiguts entre les 8 i les 10 de la vesprada (hora local) del dia 21, dia del solstici d’estiu, durant una forta tempesta, que en altres llocs fou bastant més productiva i destructiva, encatifant el terra amb calamarsa o pedra. Dies totals de pluja significativa = 5, dels quals cap no va assolir més de 20 mm, 2 dies entre 2 i 20 mm i 3 dies entre 0,2 i 2 mm. Misèria i companyia, que diuen.

 

wC) VENT:

Þ      Velocitat mitjana mensual: 5,3 km/ h. Valor exactament igual a la mitjana de Maig assolida en els darrers 5 anys en què vinc recollint dades de vent. Doncs, un mes ben NORMAL pel que fa a la velocitat del vent.

Þ      Ratxa màxima enregistrada: 59,5 km/ h, de GREGAL, assolida el dia 21, a les 7 de la vesprada (hora local), tot just iniciant la famosa tempesta o tempestes del dia del solstici.

Þ      Direcció predominant: ESE, entre LLEVANT i XALOC, la mateixa que hem tingut durant tota la primavera.

  

Si voleu saber com ha anat la Primavera del 2013 en conjunt, a La Conarda de Bétera (Camp de Túria) on visc, us en faré cinc cèntims a l’article “Primavera 2013, mitjanes normals”, que podeu trobar tot seguit en aquest blog.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *