Ergometria i canvi climàtic

informació relativa al canvi climàtic i rendiment esportiu. Ignasi de Yzaguirre i Maura. Metge esportòleg. Colegiat núm 14521 BCN

24 d'abril de 2020
0 comentaris

Meteo, horari i Covid 19 (2)

Pot l’hora del dia influir en la contagiositat del Covid 19?

Horari de contaminació, en medi rural. Usem el dioxid de carboni (CO2) com a marcador universal pel seu protagonisme en l’escalfament global i per ser transportador d’altres elements contaminants.

Registre de l’any 2017 fet amb un dataloger de la Unitat de Medicina de l’Esport del CC de l’Esport. Realitzat lluny de les autopistes, en mig de la Vallbona (Creu de malta-Garraf-Barcelona). Es pot veure com el diòxid de carboni (CO2) té un moment més baix a les 08:30 del matí, sent l’interval més favorable de les 4 de la matinada a les 12 del migdia, amb un cicle molt clar de 24 hores. La baixada del diòxid de carboni es deu fonamentalment al fenomen de la rosada àcida. Cada dia quan les condicions d’humitat  i de temperatura ho provoquen, durant la nit, es forma la rosada, que  mulla la vegetació i el sol. Tant amb l’aigua de pluja, com amb la rosada, es disolen les grans, mitjanes i petites partícules i també el gas carbònic (CO2), amb els contaminants que l’acompanyen. El coronavirus dificilment serà aliè a aquest fenòment.

A la corba hi ha distorsions que es deuen a multiples factors: direcció i intensitat del vent, insolació efectiva, marees atmosfèriques (1) (2), canvis de la pressió baromètrica.., però es manté el cicle de 24 hores. En aquest moment estem analitzant les dades de tot un any per veure si el patró es manté igual a les diferents estacions. Provisionalment sembla que així és.

A la fotografia veiem totes les partícules de color groc que queden en els bassals, després de la pluja. (Octubre de 2019. Esplugues de Llobregat)

 

En medi urbà, s’hiafegeixen distorsions degudes al grans focus de contaminació atmosfèrica fresca i propera (nota al peu).

 

Les dues gràfiques següents estan fetes amb les mateixes dades. Octubre de 2017. Esplugues de Llobregat. A 170 metres de distància de la Residència Blume i 800 metres de distància de l’Hospital infantil de SJ de Deu.

La manipulació de la següent gràfica ens permet veure el millor horari des del punt de vista ambiental.

Recomanació: millor de 10:00 a 19:00. Millor els dies de pluja.

 

Nota: En el cas estudiat a nivell urbà, els focus de contaminació per ordre de magnitud, segons les nostres pròpies dades, són: a) El port de Barcelona. b) L’aeroport del Prat de llobregat c) L’abocador de Begues i Gavà (Garraf). d) la indústria i la mineria del Baix llobregat i els grans eixos de circulació (N-340/B-23/B-20) que hi ha.

Referéncies:

(1) R. Cano, X. Font, P. Cociña, A. Sanmartí. Atmospheric Model in the Llamp Shaft. Garraf – Spain (2008–2009) .Advances in Research in Karst Media pp 483-489 Environmental Earth Sciences. Springer, Berlin, Heidelberg

(2) https://parcs.diba.cat/documents/182160/409966/p10d251.pdf

Agraïments: Sense la colaboració dels membres de La Unitat de Medicina de l’Esport de la Generalitat de Catalunya (Consell català de l’Esport), de l’Agent Rural Sr. Emili Bifet i dels funcionaris del Parc de Garraf, del Geòleg Sr Raul Cano i del professor Xavier Font (Petrologia i G.- U.B.), tot hauria sigut molt més difícil.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!