Ergometria i canvi climàtic

informació relativa al canvi climàtic i rendiment esportiu. Ignasi de Yzaguirre i Maura. Metge esportòleg. Colegiat núm 14521 BCN

16 d'abril de 2020
0 comentaris

Difusió i contagiabilitat del coronavirus a España. Covid 19 (1)

Per: Ignasi de Yzaguirre, Llicenciat 14521 del Colegi Oficial de metges de Barcelona.

Com es difon i contagia el coronavirus CoVid-19 han estat dos dels cavalls de batalla per combatre aquesta terrible pandèmia. Es contagia individu a individu i funciona per focus. La jerarquia de focus, per capacitat d’impacte, sembla ser:

  1. Focus primaris (aeroport, ports i altres mitjans de transport a grans distàncies),
  2. Focus secundaris (transport local, transport privat de mercaderies i vehicles particular)
  3. Focus locals com són per exemple la Residència Hospitalària de la Vall d’Hebron o moltes Residències de la tercera edat. Aquests focus poden convertir-se en molt importants. Quan hi entra el coronavirus és devastador i a partir d’aquí es difon individu a individu.
  4. Focus familiars. Quan hi entra el coronavirus covid 19, és devastador.
  5. Focus individual: És el nexe d’unió entre la jerarquia de focus i fa que un focus familiar a la Xina contagia un país com Itàlia, o un Hospital com el de la Vall d’Hebron de Barcelona. Si fem cas a les investigacions de Xuhua Xia de la Universitat d’Ottawa, cal incluir els gossos en aquest capítol[i].

Focus primàris a Espanya: (a partir de les dades cuinades a Madrid pel ministeri de Sanitat, RTVE i BTV)

Comença a Madrid i La Rioja simultàniament, si fem cas al mapa de RTVE.

Mapa de RTVE. Situació a 21/3/2020. A Espanya hi ha dos focus. El Benavarrès amb epicentre a La Rioja i el castellà amb epicentre a Madrid. El focus català encara no esta en marxa.

El dia 14/04/2020 el focus castellà, amb epicentre a Madrid s’ha unit amb el focus del Nordest (Benavarrès) i està en marxa el focus català amb un epicentre que no tinc clar. L’origen pot ser a la Vall d’Aran, pot ser a Igualada , pot ser a la Vall d’Hebron a Barcelona o l’aeroport del Prat de Llobregat.

Mapa de RTVE. Situació a 14/04/2020. S’han unit el focus benabarrès i el focus castellà. El focus català està en marxa i mostra perfil propi des de fa molts dies, però no s’ha exportat a les comunitats veines.

Taula amb dades del 15/4/2020.  A nivell dels tres focus que jo visualitzo a España

Les dades de Catalunya, estan ja corregides, consequencia del cop de timó del MHP Torra que a forçat a una major transparència en les dades. S’ha inclòs les dades de les funeraries. S’ha inclòs els casos amb diagnòstics clínics del metges de capçalera. És provable que les dades del focus castellà estiguin bastant desviades a la baixa.


A Barcelona, capital de Catalunya i segona capital d’Espanya hi ha dos focus molt ben delimitats. Un al nord amb epicentre a la Vall d’Hebron. L’altre al sud, en probable relació amb l’aeroport del Prat de Llobregat i el port de Barcelona.Plànol dia 15/4/2020.

Mirant el plànol de CoVid 19 de 15/4/2020 ens hem de preguntar si un hospital pot ser el focus, com sembla evident, de la infecció a nivell local. La Vall d’Hebron és de forma destacada la zona més castigada de Barcelona. Una evidència de que així ho percep la població, és el rebuig hostil al personal sanitari. La mateixa reflexió val per les residències de gent anciana. Contrasta amb el barri del Rabal, amb població més pobre i amb menys incidència.

5.Focus individual, o com les persones som transmisores del Covid 19.

Aquest apartat es caracteritza per la manca d’estudis científics sobre el tema. Com que moltes de les reflexions no són científiques, segueixo la redacció de color diferent per a diferenciar-la de manera molt clara d’allò que està més assentat. Durant la pandèmia les informacions contradictòries s’han succeït. S’ha passat d’afirmar que calia mantenir 1 metre de distància a 1,5 per després dir-nos que dos metres i després afirmar que es queda un temps en suspensió. S’ha especulat el temps que es queda a les diferents superfícies, contagiant.

S’ha afirmat que estaba vehiculat per gotes grans (capellans) que tenen un desplaçament balístic després de la tos o els esternuts. Després s’ha dit que pot ser a través de la parla o de la simple respiració que el coronavirus es quedaria en suspensió. S’han divulgat diferents models matemàtics, de dinàmica de fluïds, que la OMS no accepta pel fet de no ser en situació homologable.

Després d’un mes i a manca d’informacions científiques podem assumir que el virus  es manté en suspensió. Als mecanismes ja descrits (balístic de partícules grans, mitjanes i petites) cal afegir la difusió en suspensió, seguint models de fractals i rizomes. Amb el model del fum de tabac, la capacitat de difusió podria ser de 20 metres a l’aire lliure.

S’ha ignorat el paper dels animals domèstics com a possibles vectors. En el barri del Rabal hi ha pocs passejadors de gossos comparat amb altres zones de la ciutat amb pisos petits i podria ser una de les causes que ho expliquin.

 

Context Polític.

La situació a Catalunya és preocupant degut a que Catalunya té perfil nacional propi, supeditat a l’autoritat espanyola, amb cultura i visió de la vida diferent. Catalunya té una piràmide poblacional diferent a Espanya. A nivell d’esperança de vida ocupa la quarta posició a nivell mundial, mentre que Espanya és la setzena i si li restem Catalunya, està entre la 20-30 posició mundial. Per tant hi ha un percentatge diferent de població vulnerable a nivell de letalitat. Unes necessitat diferents per abordar la pandèmia.

Hi arriben dues línies de cadenes de televisió públiques, que donen informació diferent, en idiomes diferents: en castellà i en l’idioma propi de catalunya, el català. Informació de Madrid i informació de Catalunya. Això passa per zones de Catalunya molt ben delimitades geogràficament. Els nivells socioeconòmics també estan delimitats territorialment, tant a la ciutat de Barcelona, com a d’altres capitals de Catalunya com pot ser Tarragona. Els nivells socioeconòmics també estan afectats per les barreres idiomàtiques. Hi ha també, a menor escala, una realitat nova, de ciber-fronteres que delimiten “micro estats” per comunitats nacionals que dificulten la informació. Molt destacable el comportament autònom i super disciplinat de la comunitat xinesa a Catalunya en relació a la pandèmia.

La capacitat de pressió de sectors econòmics extractius i super influents sembla ser molt directa sobre les autoritats però, també en això, aprecio deferències entre Madrid i Catalunya, on hi ha polítics no professionals al capdavant de l’executiu català. Les decisions sanitàries del govern de Madrid semblen distorsionades pels poders econòmics.

 

PS1: Infinit agraïment a la comunitat xinesa a Catalunya. Varen fer quarentena individual, retornant de la Xina i disciplinadament varen tancar 48 hores abans que es decretés el confinament a Catalunya i quasi 3 setmanes abans d’Espanya.

PS2: A Madrid governa, excepcionalment, una junta civico-militar i les seves desicions han de ser acatades per les Regions i Nacionalitats, sense discusió

[i] https://academic.oup.com/mbe/article/doi/10.1093/molbev/msaa094/5819559

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!