21 de gener de 2021
0 comentaris

LA PROPOSTA DE PARTAL

El director de Vilaweb, Vicent Partal, publica avui al digital un editorial –que ell mateix qualifica de “petit assaig”– titulat “Una proposta a l’independentisme, sobre les condicions per a guanyar”.

Partal agrupa la seva proposta en tres apartats, els títols dels quals són prou eloqüents sobre què pretén.

  1. Les tres claus del discurs: la unilateralitat, l’autoafirmació i la comprensió de l’altre com un tot indivisible. N’hi ha prou  amb un paràgraf per incitar la lectura: “O aquest és un diàleg–enfrontament entre nacions o és subordinació pura i dura. I això implica que l’estat espanyol és un tot, complet. I en el tot que és, és responsable de tot allò que ens fa. No hi ha un govern bo i uns jutges dolents. Hi ha un estat que aplica totes les armes que té a l’abast per aconseguir un objectiu polític: aniquilar-nos com a nació.”
  2. Les tres grans lliçons del període 2017-2020: nosaltres sabem com guanyar, ells saben com frenar-nos i l’autonomia és un entrebanc. Un altre paràgraf significatiu: “La bifurcació del 2017 va fer que els reformistes, Esquerra i el PDECat principalment, optassen per ajornar la independència i prioritzar els pactes a Madrid i la gestió d’una Generalitat que no s’aguanta dreta i pràcticament ja és només una justificació professional pel sottogoverno. És aquesta una actitud, però, que ja es veu que s’esgotarà perquè els resultats són i seran nuls. I perquè el PSOE no respecta res de res. I per tant cal pensar en la nova etapa.”
  3. Les tres claus del futur immediat: institucionalitzar la república, posar l’estat espanyol contra la paret i disputar-li el poder i el territori.

En aquests moments de confusió i divisió en el si de l’independentisme –accentuat per la proximitat de les elecciones autonòmiques– és important que surtin a la llum textos com aquest i, sobretot, que siguin objecte de debat. Per això el recomano.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!