MEMÒRIA OFEGADA

Amb aquest títol i el subtítol Reivindicació laboral i repressió política a Mequinensa i la conca minera (1889-1963), l’Institut d’Estudis del Baix Cinca acaba de publicar un llibre de Jacinto Bonales Cortés que m’ha resultat de gran interés. Per diversas raons.

La primera, per motius familiars. El meu sogre, Valero Chiné Bagué, cenetista, va ser miner en les conques del Baix Segre i el Baix Cinca. I va protagonitzar algunes d’aquestes reivindicaciones i patir la repressió a què fa referenciales el llibre. Aquests dies estic enderiat enviant les seves memòries a biblioteques, centres de documentació o persones a qui crec que poden interessar.

En segon lloc, pel seu contingut. Un estudi rigorós d’una qüestió poc tractada, sobretot pel que fa a les mobilitzacions obreres de la immediata postguerra i, en concret, les protagonitzades per la CNT. Com ara la redada del 1946 en aquestes conques mineres, en què més de dos-cents miners, entre elles el meu sogre, foren detinguts, i molts d’ells torturats, per militar en la CNT.

I, tercer, per l’àmbit territorial analitzat. Mines a les des bandas de la frontera artificial que separa les terres catalanes de la Franja i el Segrià. Una mostra del poder que té la realitat  dels Països Catalans sobre la ficció administrativa. Tot i les ferides que aquesta divisió administrativa pot fer a la llarga –i ara som en un moment crucial–, els ligams personals i económica són encara prou forts per sobre els imperatius divisoris de la ratlla fronterera.

Finalment, destaca, de la feinada que hi ha fet  Jacinto Bonales Cortés, el recull de biografíes de moltíssims mequinensans, que ocupa una part molt important del llibre. Alguna d’elles va servir a Jesús Montcada a l’hora de teixir l’entramat de personatges de la seda extraordinària Camí de sirga.

Afegeix un comentari