El pacte CiU – ERC a Figueres

Publicat al bisetmanari HORA NOVA el 2 de març de 2010
Segurament aquest mes de febrer serà recordat com el que va trasbalsar la política municipal figuerenca. En només 28 dies, el pacte que semblava fet a prova de bomba, sobretot pel paper del PSC que no va acabar de trobar mai el moment de trencar malgrat haver-hi motius suficients, ha volat pels aires per la metxa que el mateix alcalde va encendre.


En aquests dos anys i mig de mandat, CiU ha anat tenint estira-i-arronses amb el seu principal soci fins al punt que en quatre ocasions aquestes crisis han estat motiu de portada en aquest bisetmanari en veure que la magnitud de la disputa posava realment en perill l’estabilitat de l’equip de govern: primer va ser en el debat sobre el pressupost pel 2009 quan s’havien de decidir els càrrecs de confiança que havia de tenir l’Ajuntament; després va venir el debat del tren quan CiU aposta per mantenir l’estació al centre tot i la decisió presa per l’anterior ajuntament socialista de construir-la a ponent; el tercer motiu va ser l’entrevista publicada a HORA NOVA en la qual l’alcalde, Santi Vila, acusava el primer tinent d’alcalde de tenir ocurrències a la dutxa i voler incorporar-les a la gestió municipal; l’últim episodi l’hem viscut ara arran de l’argument simplista de la voluntat de l’alcalde de rebaixar un 5 per cent els sous dels regidors però amb un rerefons que va molt més enllà i que semblava haver esgotat definitivament la paciència del grup municipal socialista. Però ni així el PSC va reaccionar i ha acabat sortint per la porta del darrere i quan no hi havia alternativa arran del cessament del regidor de Cultura.

A catorze mesos per a les eleccions municipals, Santi Vila treballa per disposar d’una majoria estable al govern de la ciutat, ara de la mà d’ERC, que ja ha admès que té ganes de governar. La posició més còmoda per als republicans seria la de garantir la governabilitat sense implicar-se en les decisions però, en canvi, opta per l’opció més difícil, que caldrà meditar sobretot en clau electoral. A les portes dels comicis del 2011 no hi ha temps material per lluir-se en les àrees que acabi conduint i més quan el pressupost ja està fet i aprovat. Per tant, no serà fàcil defensar una acció de govern amb èxits tangibles que l’avalin de cara a captar el vot del ciutadà. Formar part del govern, però, permetrà a ERC reobrir debats de projectes estratègics per al futur de la ciutat com el tren, la cessió de terrenys al Montessori o la remodelació de l’avinguda Vilallonga. La jugada de CiU per implicar ERC en el govern de la ciutat pot ser l’abraçada de l’ós per corresponsabilitzar-los i desactivar segons quins arguments de cara a la campanya electoral, però també pot ser una oportunitat per demostrar a la ciutadania que hi ha un eix nacionalista natural capaç d’entendre’s aquí i pertot.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *