Egunkaria lliure!

per la llibertat d'expressió, ni sordes ni mudes ni cegues

14 de desembre de 2009
3 comentaris

Ho vam dir ahir, ho diem avui, ho direm demà

EGUNKARIA LLIURE!
Contra la llei del silenci, no al judici a Egunkaria
Dimarts 15 de desembre, 20.00 hores | Pça Sant Jaume Barcelona


Ho vam dir el 20 de febrer de 2003 i ho tornem a dir el 15 de desembre de 2009, ben bé 7 anys després:

Sergi Lòpez (actor): “El tancament d’Euskaldunon Egunkaria és una prova més del franquisme que arrosega l’estat espanyol” 

Miquel Martí i Pol (poeta, in memoriam): “No és fàcil protestar quan sistemàticament es criminalitza la protesta. Tanmateix aquestes paraules expressen la meva rebel·lió davant la prepotència i la injustícia”

Mònica Terribas (periodista): “El tancament d’Egunkaria és, entre d’altres coses, absurd.”

Josep Maria Espinàs (escriptor): “La paraula diari bé de ‘dia’. I quan surt un diari es fa una mica de llum. Els militants de la foscor no ho soporten”


Joan Barril (periodista): “Prohibir les idees dels altres és posar en evidència que no acabem de confiar en les pròpies” 


Joan Oller (director de teatre):
 “Tancar un diari és com tornar a cremar la Biblioteca d’Alexandria”

Eliseu Climent (editor, País Valencià):
  “Tornem a tenir el País Basc en estat d’excepció”


Rita Marzoa (periodista):
 “No bufen massa bons vents per exercir la professió, i exercir-la amb consciència, arreu del món. A Euskadi tampoc. Però lluitarem per la llibertat”


Santiago Vidal (jutge):
 “En un estat democràtic només poden ser els ciutadans els qui decideixin si un mitjà de comunicació ha de tenir un bon nivell d’audiència o ha de ser ignorat”

Oleguer Presas (futbolista):
 “El tancament és un atac a la llibertat d’expressió i d’opinió, atac que segueix la mateixa línia del govern de criminalitzar totes les veus discrepants”
 

Arcadi Oliveres (president de Justícia i Pau): “La nostra obligació és conèixer i analitzar, com a base per actuar en favor de la justícia. Fer callar les veus discrepants, i sobretot en aquests moments, és un acte contra la llibertat i la pau”

 

Jordi Dauder (actor):  “Tancar un diari és tancar una veu democràtica”

 

Josep Laporte (president IEC): “Vull tenir la llibertat de dir tot el que penso i vull que la tingui qualsevol altra persona i que les opinions siguin contraposades a les meves. Però això, estic radicalment en contra del tancament”

 

Antonino Rodrigo (escriptora): 

“La denúncia d’un fet puntual, com a al·legat simbòlic contra la prohibició d’un diari basc, enderroca l’arbre que ens impedeix de veure el bosc. Allò que va des del premonitori ‘Visca la mort i mori la intel·ligència’ (General Millan Astray, Universitat de Salamanca, octubre de 1936) a la nostra quotidiana defensa de la pau”

 

Mònica Terribas (periodista): “El tancament d’Egunkaria és, entre d’altres coses, absurd. Recorda l’època en que l’exèrcit espanyol castigava objectes sense voluntat pròpia -com vaixells i camions- per haver estat escenaris d’una suposada acció incorrecta…”

 

Toni Albà (actor):  “Ningú no pot callar un pensament. La llibertat d’expressió és un dret fonamental i ningú no pot abolir-lo, no tan sols aquells que en gaudeixen”

 

Santi Santamaria (cuiner): 

“No callem ni ens tanquem ni tampoc claudiquem davant els qui en nom de banderas i constitucions ens apunten amb canons que ens neguen el dret d’escriure, essent aquest un principi irrenunciable on resideix la sobirania individual i col·lectiva de tots els principis democràtics”

 

Joan Tapia (periodista): 

“Acusar un diari de terrorisme és no només no tenir ni idea del que és la llibertat d’expressió, també ignorar que és el terrorisme”

 

Joan Solà (UB): “Cal que ens unim totes I tos contra l’esperit integrista I feixista d’aquest Estat al qual hem de pertànyer per força”

 

Josep-Lluís Carod Rovira (ERC): “És la manifestació més evident de la impossibilitat del Govern espanyol –de tots els governs espanyols?- per assumir la diversitat lingüística i cultural existent a l’interior de l’estat com un valor enriquidor. Tanquem un diari basc perquè ni l’entenen ni tenen ganes d’entendre’l”

 

Joan Saura (ICV): “La decisió de tancar EUSKALDUNON EGUNKARIA concentra el pitjor de l’etapa Aznar. És una decisió autoritària, no compleix amb l’ordenament jurídic, estigmatitza el basc, com ho fa amb tot allò que és diferent, i representa una regressió democràtica sense precedents. El millor, com està passant amb la guerra, és la resposta de la gent, que tan sols té la capacitat de parar els peus a tant despropòsit”.

 

 

  1. Al País Basc no hi ha llibertat de premsa i aquest judici n’és una prova. Tota la meva solidaritat amb els represaliats d’Egunkaria, perquè aquest judici de TOP només pot ser entès com una represàlia per exercir la llibertat d’expressió.

  2. Al País Basc no hi ha llibertat de premsa i aquest judici n’és una prova. Tota la meva solidaritat amb els represaliats d’Egunkaria, perquè aquest judici de TOP només pot ser entès com una represàlia per exercir la llibertat d’expressió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!