Egunkaria lliure!

per la llibertat d'expressió, ni sordes ni mudes ni cegues

4 de gener de 2010
0 comentaris

‘Egunkaria’ per Jordi Muñoz / Avui 22.12.09

Aquests dies es celebra el judici contra Egunkaria. Set anys després del tancament del diari la fiscalia ha retirat els absurds càrrecs que s’imputaven als seus directius i només es mantenen en peu les acusacions populars de les habituals organitzacions fanàtiques, instruments de la dreta espanyola en la seua causa de confrontació civil oberta al País Basc i de persecució de tota dissidència al projecte nacional espanyol.

Una vegada més, s’ha demostrat que no hi havia res del que ens van voler vendre en aquella ocasió. Però el mal ja està fet.

El diari està tancat i als detinguts ningú no els tornarà el que van perdre en els dies de tortura i presó.

Els Estats de dret madurs es distingeixen, entre altres coses, per prestar una protecció especial als drets i les llibertats fonamentals. Entre els quals, per cert, la llibertat de premsa i d’expressió, així com el dret a la integritat física, són centrals.

Sense un blindatge efectiu d’aquests drets davant l’arbitrarietat de governs o jutges intrèpids, les bases mateixes del sistema democràtic trontollen. I la democràcia espanyola, amb casos com aquest, mostra la seua feblesa.

Potser és cosa de les precàries bases sobre les quals es va construir, sota atenta mirada de tancs i baionetes. En tot cas, és evident que en la democràcia a l’espanyola els drets fonamentals -començant per la llibertat d’expressió- són secundaris a la raó d’Estat.

Un sistema que permet tancar diaris alegrement sense que hi haja res més que unes acusacions fantasioses té problemes greus.

I els mecanismes de garantia i control, si no són capaços d’evitar situacions com la del tancament d’Egunkaria, és que són insuficients i s’han de revisar.

Als que vivim sota el mateix marc jurídic, per més que ens trobem fora del territori d’excepció en què s’ha convertit el País Basc, ens hauria de preocupar -i molt- el cas Egunkaria.

http://paper.avui.cat/article/politica/180613/egunkaria.html 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!