EL VILANOVÍ

Un espai personal d'informació i reflexió

Vilanova, la gran dama que ha de sortir de la letargia

Per Guillem Mercader – Vilanova i la Geltrú, l’antiga Havana xica, la pretesa Girona del sud, la que hauria de ser la capital del Penedès, és avui una ciutat que es panseix. Jo me la imagino com una gran dama que un dia va fer molt de goig, altiva però acollidora, senyorial però senzilla al mateix temps, i que no ha resistit prou bé el pas dels anys. Manté bona part de la seva bellesa, ofereix encara una gran qualitat de vida, però a poc a poc es marceix  i entra en una mena de letargia perillosa. I ho fa perquè no n’hem tingut prou cura, entre tots. Seria fàcil ara culpar aquest o l’altre govern municipal. Un, perquè no tenia recursos. L’anterior, perquè potser no els va aprofitar prou bé. Ara ja no serveix de res lamentar-se, sinó mirar endavant.

En iniciar-se una nova legislatura, és el moment adient per reflexionar sobre aquestes qüestions. Vilanova no disposa de pressupost d’inversions municipal des de fa vuit anys. Totes les obres que s’hi han fet han estat finançades per entitats externes (sobretot  la Diputació). L’Ajuntament no pot dedicar a inversions ni un euro de la seva despesa corrent, reservada al funcionament ordinari i al cost financer (interessos més capital). Tampoc pot demanar nous crèdits per finançar nous projectes. Això ens constreny i ens impedeix planificar noves inversions més o menys ambicioses, i necessàries, com, per exemple, la reordenació de la façana marítima.

A més, en aquests últims anys la ciutat ha tingut governs en minoria, i això encara ha complicat més la gestió municipal. Pressupostos que s’aproven amb limitacions producte de la vigilància a què se sotmeten les forces polítiques, temoroses que el govern de torn es pugui apuntar massa trumfos de cara a les eleccions. Aquesta legislatura arrenca, però, amb un govern amb majoria absoluta integrat per tres partits, ERC, JxCat i la CUP. Són tres formacions polítiques que, en el passat, han mantingut discrepàncies en temes molt importants, com la mobilitat, l’expansió urbanística i comercial o la gestió dels serveis municipals. Ara, han aconseguit posar-se d’acord en un programa de govern.

Desitgem que tinguin encert i que l’aposta sigui duradora. S’haurà de treballar molt i tenir clar com superar les diferències si es vol mantenir aquest govern en majoria durant tot el mandat. Pel bé de la ciutat, ho esperem. La gran dama ha de recuperar el seu lideratge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.