EL VILANOVÍ

Un espai personal d'informació i reflexió

El neguit dels resultats de les eleccions al Congrés. Com es traduiran a les municipals?

Per Guillem Mercader – Quan escrivim aquest post falten poc més de tres setmanes per a les eleccions municipals del 26 de maig. Els nervis comencen a aflorar entre les candidatures i el resultat de les eleccions espanyoles a Vilanova i la Geltrú indica un frec a frec entre ERC i el PSC per la primera posició. Gairebé un empat tècnic (9.603 / 9.295 a favor dels republicans. Menys d’un punt en percentatge). Uff!

Ja sabem que no s’ha de fer, perquè les dues eleccions són diferents, les candidatures que s’hi presenten són diferents, la participació també serà diferent (segurament força més baixa a les municipals, després del 77,5% de les generals), la motivació del vot serà diferent, etc. etc. Però tots els partits ho han fet. Han calculat, amb els resultats de diumenge 28 d’abril, com quedaria l’Ajuntament vilanoví. I ens dona un empat a 7 regidors entre ERC, en primer lloc, i PSC, en segon. Ciutadans obtindria 3 regidors i Junts per Cat, 3 més. En Comú Podem (que en realitat a les municipals està dividida en dues candidatures, Som VNG i Vilanova en Comú)  disposaria de 5 regidors. El PP no obtindria representació, ni tampoc Vox. Repetim: és un joc, una combinació impossible, però tothom l’ha feta perquè sí que dona algunes pistes.

Hi ha dos elements principals que diferencien els dos tipus d’eleccions, a banda del fet cabdal que les candidatures no són les mateixes (per exemple, la CUP no es presenta a les generals): el vot prestat i l’aportació en vots del cap de llista i la candidatura. No es presentaven els cupaires al Congrés espanyol, però sí que ho va fer Front Republicà, al qual donava  suport a escala nacional una part de la CUP. I la formació de Dante Fachín va obtenir a Vilanova i la Geltrú, sense pràcticament fer campanya, 1.297 vots, gairebé els mateixos que el PP (1.311). Hom podria considerar (insistim, són especulacions no científiques) que el vot vilanoví de la CUP es va repartir el 28-A entre el Front Republicà, ERC i En Comú Podem (i potser fins i tot algun a JxCat). Quant d’aquest vot podríem dir-ne “prestat” correspon a la CUP? No ho sabem. Però està clar que arribar als 4.421 vots (més del 16%) de 2015 els serà molt difícil als anticapitalistes.

I què hem de dir de l’aportació “personal” de cada candidat o candidata, o de cada equip de candidatura, a les municipals? Aquí sí que entra la subjectivitat de cadascú, i permetin-me que no em mulli excessivament. Cadascú té les seves simpaties i les seves preferències. El nas (com veuen, tot molt poc racional) ens diu, però, que Juan Luis Ruiz i Olga Arnau, Olga Arnau i Juan Luis Ruiz,  aporten més que resten als seus respectius partits. I no ens atreviríem a dir el mateix de la resta de candidats i candidates.

Algunes formacions, com Ciutadans, jugaran a fer prevaldre les qüestions de política general per davant de les locals. Ja ho estan fent. Aquesta setmana hem vist la candidata taronja Erika Quintero treient els llaços grocs de la reixa del Museu Balaguer, prometent a través de les xarxes socials que des de l’Ajuntament “garantirà la neutralitat de l’espai públic” . Aquest és el trumfo que eximiran a C’s, l’oposició al procés, l’anti-independentisme. Però els “indepes” també voldran que els aspectes nacionals es tinguin en compte en la votació local. ERC voldrà mantenir la mobilització del seu electorat, i ho farà amb missatges nacionals. Fins i tot el PSC ha entrat en aquest joc, sabedor que ara tenen vent de popa després del triomf de Sánchez. Tot el contrari del que està fent, per exemple, Albiol a Badalona, coneixedor que avui ser del PP és portar plom a les ales. Fins a quin punt la ciutadania “comprarà” aquests missatges nacionals o estatals, farà un vot ideològic o partidista i deixarà en un segon terme allò del que ara es tracta, d’escollir entre diferents projectes i lideratges per a la ciutat?

Vilanova en Comú incorpora l’exsecretari local de Podem, Iván Navarro

La candidatura Vilanova en Comú, una de les dues en què s’ha dividit l’espai dels comuns a Vilanova (l’altra és Som VNG, que el 2015 va obtenir dos regidors a l’Ajuntament), ha incorporat a la seva candidatura, en el número 12, l’exsecretari local del Cercle de Podem a Vilanova i la Geltrú, Iván Navarro, que el 2015 no va participar en la creació de la candidatura Som VNG per desavinences amb la manera com es van organitzar les primàries, i que aleshores no es va cansar de repetir que Podem no participava en aquella llista.

Vilanova en Comú busca rendibilitzar els resultats obtinguts per En Comú Podem a les eleccions generals a Vilanova. A favor seu té la marca, com també un equip jove que pot obtenir un bon resultat entre l’electorat de menys edat. En contra, la manca d’experiència municipal.

(Imatge extreta del perfil de Twitter de )

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.