EL VILANOVÍ

Un espai personal d'informació i reflexió

Què passarà a les eleccions municipals a Vilanova i la Geltrú? Falten set setmanes

Per Guillem Mercader.– Vilanova i la Geltrú s’encamina cap a les eleccions municipals del 26 de maig (queden set setmanes per al dia dels comicis) amb un seguit d’incerteses i amb notícies d’última hora, com l’anunci de Quim Arrufat que no formarà part de la llista de Capgirem Vilanova i la Geltrú – CUP o la presentació dels primers llocs de les candidatures d’ERC i el PSC, dos dels partits que tenen més possibilitats d’assolir l’Alcaldia. Junts per Catalunya ho farà aquest dimecres 10 d’abril, en un acte que comptarà amb la presència del President de la Generalitat, Quim Torra, i la intervenció des de Waterloo del President Carles Puigdemont, tots dos acompanyant la candidata Blanca Albà. Al mateix temps, aquest dilluns Ciutadans confirmava Erika Quintero com a cap de llista per Vilanova.

Per ordre cronològic, divendres al vespre Quim Arrufat anunciava que no formaria part de la llista de Capgirem Vilanova – CUP, tot i que al gener s’havia aprovat que aniria de número quatre. Arrufat ho va explicar a l’assemblea celebrada el mateix divendres i després a través d’una carta que va fer pública a les xarxes socials: nega cap discrepància amb el projecte de Capgirem Vilanova – CUP, que considera que és “la millor aposta i la millor proposta per Vilanova i la Geltrú”, recorda que fa deu anys que va entrar en política i que ha cobert un cicle ‘molt intens i esgotador’ durant el qual ha estat regidor municipal, diputat al parlament, responsable de l’àrea internacional de la CUP, portaveu nacional i membre del secretariat nacional del partit. I afirma: “Necessito parar. Pensar. Observar. Escoltar. Treballar nous projectes, en altres àmbits. I donar pas així també a gent més que preparada que puja, que s’anima, que es compromet”. A més, afegeix que “noves responsabilitats familiars comencen tot just a caminar aquests dies. Cal sumar-hi nous reptes laborals, i també nous projectes que ja estan a l’olla per començar a coure’s”. La quarta posició l’ocuparà Jaume Aliaga, cooperativista de Som Energia.

Arrufat és conscient que la decisió arriba una mica tard, que ho podria haver pensat abans de l’anunci del passat gener. “Us demano disculpes greus i sinceres”, assegura. No és gens usual que un cop presentada públicament una candidatura, un dels seus integrants hi renunciï. Capgirem Vilanova- CUP ho atribueix a “circumstàncies personals”. Això no obstant, no es pot perdre de vista que en aquests moments la CUP s’ha vist sacsejada per la decisió d’un dels partits que la integren, Poble Lliure, de presentar-se a les eleccions espanyoles del pròxim 28 d’abril dins la candidatura Front Republicà. Dues situacions que suposen una sacsejada cap a les estructures de la CUP. Tot apunta que, a Vilanova, la marxa d’Arrufat pot perjudicar la candidatura que encapçalen Marta Jofra i Enric Garriga. Actualment, la formació anticapitalista té cinc regidors a l’Ajuntament. Aconseguirà mantenir-los?

Aquest cap de setmana s’han presentat també els primers 12 noms de la candidatura d’ERC, que encapçala Olga Arnau. Poques sorpreses i continuïtat a la llista dels republicans. En els quatre primers llocs de la llista figuren els actuals quatre regidors municipals: la mateixa Olga Arnau, Jordi Medina, Adelaida Moya i Xavier Serra. La resta de candidats fins a arribar al número 12 són Conxi Martínez (vinculada al món empresarial),  Adrià Guevara (cap de llista del Jovent Republicà), Oriol Huguet (metge d’atenció primària), Lojaina Maftouh (politòloga i treballadora social), Ignasi Gimeno (enginyer), Pilar Contreras (directora general de Centres Privats i Concertats de la Generalitat) i Eduard Gutiérrez (formador europeu en comunicació i social media).

ERC aspira a guanyar les eleccions. En paraules d’Olga Arnau, l’equip republicà “farà possible que la ciutat comenci a fer un gir i es converteixi en pionera dels valors republicans”. Arnau ha posat èmfasi en la importància que “ERC sigui molt forta a Vilanova i la Geltrú”, per tal de poder continuar desplegant la “gran tasca que ERC ha fet aquests darrers 10 mesos al govern municipal”.

Integrants de la candidatura del PSC a les municipals

El PSC, per la seva banda, va presentar diumenge una candidatura en què els cinc primers llocs coincideixen amb els cinc regidors que els socialistes tenen en aquests moments a Vilanova: Juan Luis Ruiz, Teresa Llorens, Gerard Llobet. Gisela Vargas i Miguel Ángel Iglesias. Poques novetats, perquè els números sis i set de la llista són per a dos militants destacats del partit, el professor de secundària Julio Ruiz, i l’actual coordinadora de grup municipal, Susana Sanahujes. Podríem dir que és una candidatura de partit, de tancar files. Els primers independents a la llista els trobem a partir del lloc 14. I també una llista amb una bona presència de sindicalistes de la UGT. En definitiva, els socialistes surten amb tot el que tenen.

L’altra notícia de la setmana ha estat la confirmació, aquest dilluns, que l’advocada Erika Quintero (casada i amb dos fills) serà la cap de llista de Ciutadans a Vilanova i la Geltrú. Era una decisió que ja es preveia des de feia molts mesos, quan Quintero va començar a assistir com a públic als plens municipals i va ser nomenada responsable de Política Municipal de la formació taronja a escala local. La candidata diu que vol mobilitzar els 9.931 electors que van donar el seu vot a C’s a les eleccions al Parlament de desembre de 2017 a Vilanova per aconseguir “el canvi que tant es necessita a Vilanova”.

Erika Quintero, cap de llista de C’s per Vilanova

El paper que pugui fer el partit de Rivera a les municipals és ara com ara una altra de les incògnites. Podrà acostar-se a la victòria que va assolir el 21-D? Aconseguirà concentrar el vot de dreta i unionista i deixar el Partit Popular sense representació? Hi haurà finalment una candidatura de la ultradreta, ja sigui a través del partit UCIN (al que sembla estar vinculat l’exregidor de C’s Francis Álvarez) o directament de Vox? Quina incidència tindrà la candidatura de la també exregidora de C’s Carmen Reina, que es presenta amb el nom de Ciutadania Activa?

(Continuarà)

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.