Josep Pastells

Inventari de sensacions

Per què l’església no vol deixar morir Eluana Englaro?

Aquesta dona italiana de trenta-set anys en porta disset en coma irreversible. Abans de patir l’accident de trànsit que la va dur en aquesta situació s’havia declarat partidària de l’eutanàsia i, per tant, contrària a viure gràcies a mètodes artificials. El Tribunal Suprem va autoritzar fa més de dos mesos la desconnexió de la sonda naso-gàstrica que la manté en vida, però el Ministeri de Sanitat s’hi oposa i el Vaticà i la poderosa església italiana estan fent tot el possible per impedir que la deixin morir en pau.

Eluana ja s’ha convertit en un símbol de la lluita per l’eutanàsia a Itàlia. El seu pare, Giuseppe Englaro, ha protagonitzat una batalla legal de més de deu anys per posar fi al coma vegetatiu, però després del vist-i-plau del Suprem ha hagut d’enfrontar-se al veto del Govern per no deixar-la morir al país.

Moviment a favor de la Vida

La solució adoptada pel pare ha estat traslladar-la a un sanatori d’Udine que escapa al veto de Sanitat, però el Moviment a favor de la Vida no està disposat a permetre la mort d’Eluana. Aquesta matinada, un grup de manifestants ha intentat aturar l’ambulància mentre cridaven “Està viva!” i els adversaris del dret a l’eutanàsia es mostren disposats a lluitar fins a l’últim moment per aturar el que consideren un assassinat.

El bisbe d’Udine

Com ja us podeu imaginar, tenen el suport del bisbe d’Udine, Pietro Brollo, que ha fet una crida “a la consciència de tots” i remarca que “en aquests moments, l’únic deure de la societat és ajudar a viure Eluana”. Ajudar-la a viure, senyor bisbe? Viure com un vegetal en contra de la seva voluntat i la dels seus familiars? No ho acabo d’entendre, potser és que sóc ateu.

La Quiete

Per sort, no hi ha cap obstacle legal per complir la sentència del Suprem al sanatori La Quiete. Els responsables d’aquest centre han explicat que Eluanna no serà desconnectada immediatament, sinó que esperaran uns tres dies fins que un equip de voluntaris li retiri l’alimentació i la hidratació assistides.  Descansi en pau.


  1. millor morir…
    Em sap greu pels creients, però amb tots els meus respectes, estàn torturant a l’Eluana i a la família. Em sembla immoral, francament.
    De viva aquesta noia, res de res, i si d’aixó en diuen vida, a mí que em disculpin.
    No prediquen que la mort forma part de la vida?… doncs que la deixin morir en pau. Espero que aviat, tant ella com la seva familia, pugin gaudir d’aquesta pau. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.