Josep Pastells

Inventari de sensacions

Lectures d’estiu: ‘Un nen prodigi’, d’Irène Némirovsky

Un relat ideal per llegir en un trajecte curt en avió. Una nouvelle perfecta per conèixer la potència de l’escriptora ucraïnesa. Un conte ple de sensibilitat, capaç de sumir-te una bona estona en la més profunda de les tristeses.

La família d’Irène Némirovsky (Kiev, 1903 – Auschwitz, 1942) es va refugiar a París durant la revolució russa. A la capital francesa, aquella noia d’ulls foscos i enormes va escriure unes quantes obres molt interessants, gens superficials, inquietants, d’indiscutible qualitat literària.

Un talent molt especial

Un nen prodigi es va publicar quan Némirovsky només tenia 24 anys, però sorprèn per la seva maduresa. El nen protagonista, Ismael, té un talent molt especial: inventa de forma espontània cançons molt apropiades per escoltar en moments nostàlgics.

Com una joguina

Això fa que adquireixi un cert prestigi social i passi de cantar a les tavernes del Mar Negre a fer-ho a la cort d’una aristòcrata que el considera una joguina. No és, estrany, per tant, que en fer-se un home deixi de ser motiu de diversió.

Dividits entre dos mons

Ismael és un home-nen que vol ser estimat, però mai no acaba d’aconseguir-ho. Dividit entre dos mons, se sent com si no fos d’enlloc. Una mica com l’autora del relat, russa i francesa, jueva i catòlica, eternament esquinçada entre mons diversos. Víctima de la intolerància i la barbàrie, sense salvació.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.