Josep Pastells

Inventari de sensacions

Guillermo Arriaga: de guionista a director

Amores perros, 21 gramos i Babel són tres de les pel·lícules amb què el mexicà Guillermo Arriaga ha obtingut un gran prestigi com a guionista. Ara s’acaba d’estrenar com a director amb Lejos de la tierra quemada (una lamentable traducció de l’original The burning plain, una cosa així com La planúria ardent o La planúria en flames) i els resultats són més que notables. Es nota que el guió també és obra d’Arriaga, sempre fidel a les seves obsessions d’escriptor, amb personatges al límit, interconnexions fortuïtes i un huracà de tragèdies i resurreccions que ofereixen moments de gran tensió dramàtica.

El flamant director mexicà manté el seu costum de crear un trencaclosques a partir de la ruptura de la línia cronològica del relat i continua explorant amb gran habilitat els temes de sempre (la tragèdia de la pèrdua, la desintegració familiar, la degradació física i moral i el dolor previ a la redempció) situant-los en paisatges desèrtics que remeten a l’univers transnacional de la frontera.

Destins tràgics i amor prohibit

Hàbil com ell sol, Guillermo Arriaga treu tot el partit possible a Charlize Theron, Kim Basinger i Jennifer Lawrence, endinsant-se en històries complexes, intenses i absorbents que tenen com a denominador comú els destins tràgics i l’amor prohibit. Una meravella per a qualsevol persona interessada en perdre’s en els laberints de l’ànima humana.

Més naturalitat, però menys força

Amb tot, em fa l’efecte que aquesta vegada Arriaga ha muntat les peces del trencaclosques d’una forma massa òbvia: els espectadors poden preveure amb certa facilitat com encaixaran les escenes. Això permet que les històries s’enllacin amb major naturalitat que en pel·lícules anteriors, però també disminueix la sorpresa i l’impacte de les imatges, potser perquè en aquesta ocasió no sovintegen les explosions de violència característiques dels films d’Alejandro González Iñárritu, el director d’Amores perros, 21 gramos i Babel.

El pes d’un bon guió

En qualsevol cas, Lejos de la tierra quemada no decep en absolut: mostra ferides que couen a través de personatges que, en general, se’ns fan creïbles i arriben a commoure’ns. També és una bona prova del pes d’Arriaga en les pel·lícules d’Iñárritu, tot i que podríem enfocar-ho d’una altra manera i dir que ens ajuda a descobrir el pes d’Iñárritu en els guions d’Arriaga.

Tot esperant Iñárritu

Ara caldrà veure com funciona la pròxima pel·lícula d’Iñárritu després del seu divorci artístic. Ho podrem saber quan s’estreni Biutiful, rodada a Barcelona i protagonitzada per Maricel Álvarez i Javier Bardem.  De moment el guió promet. L’ha escrit el mateix Iñárritu en col·laboració amb Armando Bo i Nicolás Giacobone i retrata la història d’Uxbal i la seva lluita per recuperar l’equilibri emocional i espiritual després d’un amor trencat.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.