Josep Pastells

Inventari de sensacions

Els gossos no són delinqüents

Publicat el 27 de maig de 2009 per giusepe

Les ordenances municipals són les que són i a Madrid no permeten deslligar els gossos en parcs públics. Ja fa tres anys que està prohibit, però fins fa poc no multaven els propietaris que gosaven deixar-los anar. Ara sí que ho fan, amb sancions que poden arribar als 300 euros.

“Jo no sóc cap delinqüent”, resava la pancarta que duia penjada la Xena, una gossa pastor alemany de mirada més humana que la de molts humans, el dilluns passat al Retiro. Com ella, altres gossos i els seus corresponents propietaris (o hauria de dir-ho a l’inrevés?) protestaven contra les sancions imposades pels agents del parc.

Tots els factors

Els vigilants afirmen que es limiten a aplicar l’ordenança municipal, però els gossos (o són els propietaris?) es queixen d’haver d’anar sempre amb la corretja posada. Imagino que volen pressionar l’Ajuntament perquè modifiqui l’ordenança, però suposo que, en aprovar-la, les autoritats municipals ja havien estudiat a fons tots els factors que entren en joc quan un gos, o un munt de gossos, corren deslligats pels parcs.

Drets compatibles

Per una banda tenim el dret dels propietaris a passejar els seus gossos, però també hem de tenir en compte el dret de les altres persones a passejar tranquil·lament sense ser molestades pels gossos. A mi, per exemple, només em molesten els gossos que em mosseguen o fan veure que volen mossegar-me, però hi ha gent que no suporta que la llepin o la freguin, ni que sigui amb bones intencions. En qualsevol cas, el dret dels propietaris a passejar els seus gossos no sembla incompatible amb el dret de les altres persones a passejar tranquil·lament sense ser molestades pels gossos.

Drets incompatibles

El problema apareix si tenim en compte els drets dels gossos. Des del meu punt de vista, haurien de poder passejar sense corretja, estar deslligats ni que sigui uns minuts al dia, desfogar-se corrent tant com vulguin i olorant tot el que vulguin. Però potser el parc del Retiro no és el lloc més adequat per fer-ho, ni tampoc cap altre lloc on pugui passar-hi gent que pugui ser molestada pels gossos. Anar tot el dia amb la corretja deu ser força molest, però encara molesta més que et mosseguin sense cap provocació prèvia. Són casos aïllats, ja ho sé, però les autoritats bé han de prevenir-los. Per tant, des d’aquest punt de vista, el presumpte dret dels gossos a passejar sense corretja és incompatible amb el dret de les persones a passejar sense ser  molestades pels gossos.

Perden els gossos

Té solució? Podria tenir-ne, però tot el que se m’acudeix és poc pràctic, em temo. Que els vagin a passejar a un bosc on no hi hagi ningú, que es faci un seguiment exhaustiu de cada gos per acreditar si molesta o no molesta la gent que passeja, que cada propietari demostri que, a més de preocupar-se pel seu gos, sap com impedir que molesti la gent… Massa complicat, no? A Madrid no hi ha boscos i a moltes altres ciutats tampoc; els consistoris no tenen mitjans ni ganes de fer un seguiment exhaustiu de cada gos ni menys encara de controlar què fan o deixen de fer els propietaris. En un món ideal potser es podrien combinar tots els interessos, però aquí, en principi, manem els humans o, millor dit, el sentit pràctic dels humans. I, en el cas que ens ocupa, manen els ajuntaments que redacten les ordenances. I per molt que la Xena posi la mirada trista i el seu propietari lamenti la falta d’humanitat d’una norma que obliga a mantenir sempre lligats els gossos, trobar una solució que satisfaci tothom em sembla tan complicat com no veure el Barça-Manchester.


  1. Sempre és difícil trobar l´equilibri, que la norma sigui del gust de tothom, que es respecti la llibertat de l´un i l´altre….Però quant m´agrada aquesta normativa que els gossos hagin d´anar lligats!!!! No és que els gossos em molestin, és que m´espanten molt…no suporto que em llepin, ni que em saltin a sobre….i menys que els seus amos em diguin que són millors que algunes persones (que potser tenen raó) com a excusa de la seva invasió…Res, que aplaudeixo l´ordenança municipal…a Madrid almenys podria sortir a passejar tranquil.la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.