tempus fugit

de tot i de res

14 d'agost de 2019
0 comentaris

eivissa del 75 (8 de 17)

Sí, la generació dels hippies sense cap dubte, com també la del maig francès del 68, va fer estralls en els fonaments de fang del conservadorisme dictatorial i semi democràtic de la “bona societat” sigui conversa a una religió o laica, dins la projectada UE sota l’aixopluc d’una OTAN sempre sentinella militar de polítiques i economies entre els Estats Units d’Amèrica i la vella Europa.
Frases del maig francès: Il est interdit d’interdire (“Prohibit prohibir”)Élections, piège à con (“Eleccions, trampa per idiotes”)Marx, Mao, Marcuse! Abreviat com a “3M”.Cela nous concerne tous. (“Això ens afecta a tots.”)Soyez réalistes, demandez l’impossible. (“Siguem realistes, demanem l’impossible”, entre altres, donaren pas, a la rebel•lia emergent de finals de segle fins arribar, per reblar el clau, a les del moviment hippy com  “fes l’amor i no la guerra” d’autoria desconeguda o a les d’autor com “quan el poder de l’amor sobrepassi l’amor al poder, el món coneixerà la pau, de Jimi Hendrix.
Tot això es respirava amb certa potència en territori de la major de les Pitiüses però, el temps i la distància, constatant l’adagi “lampedusià”, de “que tot canviï perquè res no canvií”, ja a principis dels 70 sorgiren  en l’escena llibertària de pau i amor, espavilades mentalitats ultra mercantilistes que aviat ho van capgirar tot.
Un tal José Colomar, vicepresident del Foment del Turisme eivissenc, estalonat per la Cambra de Comerç, traient-se un capitalista “As” de la màniga, potencià una marca que naixia emparada en la llatina expressió «ad libitum«, que significa “llibertat” amb la qual cosa arribà l'”ací pau i allà cacau” (expressió que indica que una cosa ha acabat), repetint-se la comercialització -de caire lucratiu- en la història de les avantguardes culturals, en aquest cas, mercadejant el somni del mític Paradís Terrenal, al sud de l’arxipèlag balear.
Res més a dir, llegiu si us ve de gust la història de la  Moda Adlib, en perfecte castellà o angles, no sigui que incloure el català esquitxes el nacionalisme borbònic espanyol tan vinculat al moviment.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.