calorada canicular (1)

Quan anuncien la puntual onada de calor, permeteu que una imatge i un quintet de plats de supervivència (sense oblidar la ingesta d’aigua per hidratar el cos) siguin un útil remei del pensament en positiu a l’arxipèlag baleàric, al canari i la resta del territori peninsular, per evitar cops de calor.
La imatge: un polit llaütet dins l’espai ple de llum on s’emmiralla el mar… el mar… el mar, aquests versos de Miquel Martí i Pol cantats per Lluís Llach, tal vegada s’esdevinguin una momentània refrescant visió a condició que, per uns segons, ens fem còmplices de l’oblit de l’existència del drama migratori que omple l’espai de morts i de terror.
El quintet gastronòmic: Ajoblanco, gaspatxos, salmorejos, vichyssoise i sopa freda de cogombre i iogurt, receptes a l’abast de qualsevol internauta que tingui temps i ganes d’elaborar-les per delectar el paladar i refrescar l’organisme sigui en companyia o en solitud.
(1) Canícula: A l’antiga Roma, la canícula anava des de 24 de juliol fins al 24 d’agost, o, alternativament, del 23 de juliol al 23 d’agost. Actualment, per a moltes cultures d’Europa, germànica i llatina, aquest període de l’any encara se cita com a canícula i noms derivats. El The Old Farmer’s Almanac de Kinney situa el període tradicional de la canícula (Dog Days en anglès), que comença el 3 de juliol i acaba l’11 d’agost (que es correspon més exactament amb el període estadísticament de més calor de l’estiu) i que coincideix amb l’antiga sortida heliacal de Sírius. Aquests són els dies de l’any amb menys pluviometria a l’hemisferi nord.
S’ha de tenir en compte que per la introducció moderna del calendari gregorià, s’han d’afegir generalment 11 dies a les dates referenciades del segle XVI o XVII (fins a 1752 en el cas del Regne Unit i les seves colònies). Això vol dir que ha de començar el dia 16 de juliol i acabar el dia 24 d’agost.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *