barri de porta (5) escola sóller (1 de 16)

INTRODUCCIÓ: El 1978, amb el títol ESCUELAS EN LUCHA signat pel col•lectiu “caps de setmana” va distribuir-se un llibre informatiu d’ EDICIONES PADEIA, i dins la “nota editorial” entre altres coses fan saber que: “Desde nuestro punto de vista, una editorial militante debe intentar cubrir el espacio teórico de profundización en la práctica que la dinámica lucha de clases va exigiendo en cada momento…” , per la qual cosa, a partir de l’apunt 8, seran textos d’aquesta interessant publicació, els que acompanyaran les imatges on gent de les escoles Ferrer i Guàrdia, Sóller i Pegaso, compartiren mobilitzacions . Per altre banda els 7 primers apunts, corresponen als inicis de l’acció en la pràctica dels fets de la lluita duta a terme al barri de Porta.

En un carrer lateral al desert que era la Plaça Sóller, uns locals comercials buits i tancats des de sempre, s’ocupen per decisió veïnal per utilitzar-los com l’embrió d’allò que havia de ser la reivindicada futura escola pública i gratuïta del barri, la ocupació es fa com a resposta al sempre prepotent immobilisme acompanyat d’entrebancs administratius que anaven ajornant els dies per a dur-ho a terme.
Farts de tot plegat, tal dia farà els anys que, trencant els cadenats que subjectaven les persianes metàl•liques de cada entrada, i fugint de tota clandestinitat il•luminant la foscor del moment, mestres, futur alumnat, mares, pares i veïns, ocuparen l’interior d’aquelles dependències, acordades entre l’assemblea i les administracions, per a ser destinades a servir d’aules on la mainada del barri pogués estar degudament escolaritzada, i així, si no oficialment sí moralment, quedà inaugurada l’escola estatal del barri.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *