Dietari del procés cap a l’estat propi. Setmanes 118 i 119

Dimecres 17 de desembre de 2014

Al Parlament el president Artur Mas ha deixat clar al president d’ERC, Oriol Junqueras, que “de l’aprovació dels pressupostos no depenen les eleccions anticipades. Si les eleccions són l’instrumennt per fer el referèndum pendent s’avançaran , si no, es faran quan toquen”.

L’entossudiment d’Oriol Junqueras de rebuig a una llista unitària ha generat també divisió interna a l’ANC que a instàncies determinades assemblees territorials controlades per afins a ERC vol modificar el suport explícit  i inequívoc de la Declaració de Cornellà a la proposta del president Mas. La presidenta de l’ANC, per evitar polemitzar, diu que “el més important és que hi hagi acord”.

 

Divendres 19 de desembre de 2014

Artur Mas i Orio, Junqueras es tornen a reunir en privat sense que transcendeixin avenços significatius en les negociacions.

 

Dissabte 20 de desembre de 2014

Junqueras continua divagant i formulant propostes difícils d’entendre que no serveixen per dibuixar un full de ruta clar i nítid cap a la independència. Ara diu que si hi ha eleccions amb llistes separades i Mas no guanya li podria cedir la presidència de la Generalitat.

 

Diumenge 21 de desembre de 2014

El gran líder dels alternatius espanyols, Pablo Iglesias, l’home que qualifica de casta i vella manera de fer política qualsevol cosa que no sigui ell, ha desembarcat a Catalunya per insultar el president Artur Mas i atacar durament a la CUP. Ha situat en un mateix nivell Mas que Rajoy i ha criticat David Fernández per haver-se abraçat amb Mas la nit del 9N. Sobre el dret a decidir diu que s’ha de poder decidir sobre totes les coses; s’ha posicionat en contra de la independència de Catalunya però diu que els independentistes tenen cabuda a Podemos.

 

Dilluns 22 de desembre de 2014

El TSJC ha admès a tràmit la querella contra Mas, Ortega i Rigau i els investigarà per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional pel procés participatiu del 9N.

En el marc de la 64a Nit de Santa Llúcia, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, ha fet una crida a “saber aprofitar l’extraordinari èxit del 9N abans de les eleccions municipals i del cicle electoral espanyol”. I per això va afirmar que “ens sentim perplexos i fins i tot preocupats. Pot ser que guardem tota aquesta feina en un calaix?”.

 

Dimarts 23 de desembre de 2014

Centenars de persones han format cues al TSJC per autoinculpar-se dels mateixos delictes pels que s’investiga Mas, Ortega i Rigau pel 9N responent a la crida de l’ANC. Una acció que s’anirà repetint a jutjats de tot el país.

 

Dimecres 24 de desembre de 2014

En el seu primer discurs de la nit de Nadal el rei d’Espanya, Felip VIè, alimenta la por a la fractura emocional en casa d’independència i es declara preocupat pel procés català fent una defensa de la unitat i de la Constitució.

 

Dijous 25 de desembre de 2014

En l’ofrena al president Macià Artur Mas ha afirmat que “la llibertat política de Catalunya és la millor aposta per aconseguir un país just, pròsper i ètic” i sobre el discurs del rei Felip ha dit que “és el reconeixement que l’Estat té un problema i un repte amb Catalunya” però ha remarcat que aquest només es resoldrà quan “es respecti el dret a decidir lliurement el futur del nostre país”.

 

Dissabte 27 de desembre de 2014

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha definit Podemos com “el cavall de Troia del procés independentista” i ha defensat la llista de país com la millor manera de contrarestar l’efecte de distorsió que representa aquesta formació “lerrouxista”. “Quant més plebiscitàries siguin les eleccions, menys Podem”, resumeix. Adverteix que si les properes eleccions catalanes s’afronten amb un esquema clàssic de partits, l’expressió que representa Podemos, “que és importar un model espanyol ignorant la realitat de Catalunya”, se’n pot sortir. “Però si som capaços de fer unes eleccions en termes molt plebiscitaris, en què l’element bàsic sigui ‘independència sí o independència no’, Podemos queda en una posició més secundària”. Fa uns dies l’antropòleg, Manuel Delgado, militant d’EUiA, ja advertia que “Podemos és ja la gran opció del neocentralisme: aquesta gent contaminarà de lerrouxisme allà on vagi”.

 

Diumenge 28 de desembre de 2014

El president Mas ha estat avui al País Basc per seguir el partit entre les seleccions de futbol d’Euskadi i Catalunya a San Mamés. Abans, al migdia, s’ha reunit amb el lehendakari Iñigo Urkullu, amb qui ha analitzat la situació política.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *