Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

TV3 ESTRENA LA PEL.LÍCULA SOBRE EL BISBE CASALDÀLIGA AL BRASIL

Deixa un comentari

Qui s’hagi perdut aquests dos dies, 24 e 25 de març, l’emissió a TV3 de l’estrena televisiva de la pel.lícula sobre la vida de Pere Casaldàliga, el català més universal al Brasil, encara ho pot fer per internet a l’enllaç de TV3 a la carta.

Descalç sobre la terra vermella” és el nom del film, emès com una minisérie en dos capítols, que rememora la història de vida del bisbe (jubilat) de l’Araguaia, al Mato Grosso (Brasil) i la seva lluita a favor dels indígenes i els camperols més desfavorits. Natural de Balsareny (Bages) Casaldàliga s’enfrontà a poderosos terratinents i hagué de patir amenaces de mort per la seva denúncia social.

Basada en el llibre de Francesc Escribano (imatge), i dirigida per Eugeni Sallent (TV3),la minisérie biográfica va ser gravada a São Felix do Araguáia i compta amb un 60% d’actors brasilers. El film és una co-producció de Televisió de Catalunya, Minoria Absoluta, Televisió Espanyola, Raiz Produçoes Cinematográficas i TV Brasil, amb la col·laboració de l’ICEC, l’ICAA i Ancine. I ja va tindre la seva pre-estrena al juliol de l’any passat, a São Paulo, amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, .

Ademés, la televisió pública catalana ha emès també avui, al Sense Ficció, el documental “Pere Casaldàliga. Les causes i la vida“. El prograna es fa ressó de Casaldàliga com una “d’aquelles persones que han marcat la societat catalana des de la distància”.

Capítol 1

Roma, Ciutat del Vaticà, juny de 1988. El bisbe Pere Casaldàliga és reclamat al Vaticà per sotmetre’l a un “examen de fe” davant del cardenal Ratzinger i del cardenal Gantin. Durant l’entrevista, Casaldàliga rememora els moments més importants dels vint anys que ha passat al Brasil.
Juliol de 1968. Pere Casaldàliga i el seu ajudant Daniel arriben a la missió de São Félix do Araguaia, un poblat del Brasil al mig d’una enorme regió habitada antigament per pobles indis, però que, darrerament, s’ha anat convertint en la terra promesa de milers de brasilers sense fortuna.
Des dels primers contactes, Casaldàliga pren consciència que aquesta terra és tan bella com perillosa i que la gent s’ha hagut d’anar acostumant a la violència i a la misèria més extremes com a part natural de les seves vides i molt aviat viurà en primera persona aquella duresa.

Capítol 2

Roma, Ciutat del Vaticà, juny de 1988. Casaldàliga prossegueix amb “l’examen de fe” al Vaticà davant dels cardenals Ratzinger i Gantin. São Félix do Araguaia, 1970. Casaldàliga vol donar a conèixer la situació real de la zona del Mato Grosso i, amb l’ajut dels seus col·laboradors, publica, sense el consentiment de la Conferència Episcopal del Brasil, el manifest “Una església de l’Amazònia en conflicte amb el latifundi i la marginació social”, un informe demolidor, que dóna la volta al món i posa en evidència la situació inhumana que es viu a la regió. Arran d’això, els terratinents posen preu al seu cap i mouen els fils per intentar desacreditar-lo i aconseguir que l’església i el govern l’expulsin del país. Però la reacció d’aquests estaments no és l’esperada pels terratinents i, amb el temps, cada vegada es compliquen més les coses i la violència augmenta a la regió.

Aquesta entrada s'ha publicat en Cinema el 26 de març de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.