Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

PROP DE 10 MIL CATALANS AL BRASIL SÓN CRIDATS A VOTAR A LES ELECCIONS AL PARLAMENT EUROPEU

Deixa un comentari

Els catalans residents en països no comunitaris que vulguin votar a les properes Eleccions al Parlament Europeu, previstes per al maig, s’han de començar a espavilar – especialment els que vivim en altres continents –  doncs l’Estat Espanyol no ens ho posa gens fâcil, amb l’infame sistema del ‘voto rogado’.

Segons dades consultades per aquest blog al Cens Electoral de Residents Absents a l’Estranger (CERA), al febrer del 2014 hi havia 9.513 electors amb dret de vot inscrits en les quatre provincies catalanes i residents al Brasil. Fa un any i mig, quan van haver-hi les darreres eleccions autonòmiques, el nombre de catalans residents al Brasil amb dret a vot era de 8.802. Aquestes dades representen 711 electors a més, amb un creixement del 8,1%. Barcelona continua concentrant l’aclaparadora majoria dels electors catalans al Brasil: 8.400 (88,3%). A gran distància trobem Tarragona, amb 457 electors (4,8%), Girona, 339 electors (3,6%) i Lleida, 317 electors (3,3%).

A la resta dels Països Catalans, hi trobem una presència menys nombrosa d’electors en terres brasileres: 3.078 electors del País Valencià, distribuïts en 2.246 electors de Valencia (73,0%), 649 d’Alacant (21,1%) i 183 de Castelló (5,9%). Ja a les Illes Balears el nombre d’electors és de 487. En total, doncs, 13.078 electors al Brasil procedents d’aquestes tres comunitats autònomes (72,7% del Principat; 23,5% del País Valencià i 3,7% de ses Illes).

Ademés, s’ha de considerar que hi ha una una altra quantitat no menyspreable d’electors catalans que es troben temporalment al Brasil i que no s’han inscrit al registre consular espanyol com a residents absents. En aquest cas, els interessats en votar han de registrar-se a l’oficina consular més propera, sigui com a residents absents o com a no-residents. Registrant-se com a resident absent es perdrà la condició original d’empadronament al municipi d’origen. Però fent-ho com a no-resident, això no passa. En ambdós casos, es podrà solicitar el vot desde l’estranger.

D´acord amb la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que ha elaborat una Guia Ràpida sobre el sistema de votació, fins al proper dilluns 14 d’ abril encara hi ha temps per a consultar el Cens Electoral a Ambaixades i consulats espanyols i poder fer-hi les oportunes reclamacions per a donar-se d’alta, de baixa o bé per a actualitzar-hi dades importants (com l’adreça on es rebrà la correspondència per a poder votar).

La FIEC recorda que “el procediment electoral en vigor es basa en el denominat ‘voto rogado’. És a dir, que l’elector ha de sol.licitar previament les paperetes de vot a la corresponent delegació provincial de la junta electoral i, nomes en segona instancia, un cop rebuda la documentacio electoral, pot exercir el seu vot”.

Les delegacions provincials de l’Oficina del Cens Electoral admetran les solicituds enviades a les seves seus fins al 26 d’abril. Però tenint en compte, la demora del correu transoceànic, recomanem desde aquí fer-ho quan abans millor i, si pot ser, no esperar fins a exaurir aquest plaç.

En el primer pas, els electors hauran d’enviar l’imprès de sol·licitud de vot, que podeu descarregar-vos aqui (degudament omplert i signat), més un document d’identificació (pot ser una fotocòpia del passaport espanyol, del DNI; o bé una certificació de nacionalitat o d’inscripció en el Registro de Matrícula Consular, expedides pel Consolat d’Espanya en el país de residència).

Entre els dies 29 d’abril i 5 de maig, les Delegacions Provincials tramitaran la documentació per al vot per correu exclusivament als electors a l’estranger que així ho hagin sol·licitat  Un cop rebuda la documentació necessária per a poder votar (paperetes, certificat CERA, etc.), l’elector a l’estranger podra exercir el seu dret a vot, en dues opcions: a) per correu adreçat a consulats i ambaixades corresponents: no més tard del 20 de maig; b) vot en urna, presentant-se en persona a les Oficines o Seccions Consulars que els hi corresponguin: entre el 21 i el 23 de maig.

ATENCIÓ! Es bó recordar que un cop rebudes les papeletes, en cap cas aquestes s’han d’enviar directament a les corresponents Delegacions de la Junta Electoral Provincial, doncs aquesta opció ja va ser suprimida en les anteriors eleccions del 2012. En aquella ocasió es van anular milers de vots de persones que per inèrcia d’anteriors processos electorals van enviar el seu vot a la Junta Electoral Provincial.


El ‘voto rogado’: un sistema de vot en extinció

El sistema del ‘voto rogado’ s’ha demostrat nefast per a la participació electoral, situant-se en torn o per sota del 10% en les passades eleccions al Parlament de Catalunya, semblant al que ha passat en les demés comunitats autònomes. El passat 11 de març, el Congrés dels Diputats va aprovar abolir el sistema del ‘voto rogado’ i modificar la LOREG (Llei Orgànica de Règim Electoral General). Malauradament, no hi ha hagut temps per abolir-lo per a les presents eleccions europees, i, probablement, aquestes seran les últimes en que s’utilitzi el voto rogado.

L’experiència pràctica del ‘voto rogado’ demostra que aquest és un sistema complicat, susceptible de molts problemes que puguin sobrevenir en el funcionament dels serveis postals. La FIEC ressalta els grans riscos que comporta aquest sistema de vot a distància, avui en vies d’extinció:

“Un cop confirmat que sou a les llistes comença el termini en què la vostra Delegació Provincial de la Junta Electoral us ha d’enviar automàticament la sol·licitud de vot (primera situació de risc perquè tot depèn de que la Junta Electoral i correus d’Espanya i del país de residència facin bé la seva feina), a la que haureu de respondre confirmant el vostre interès en votar”. [Per a evitar aquest possible entrebanc, us recomanem que, si ja esteu degudament inscrits al CERA, no espereu a rebre el formulari de sol·licitud de vot i us es el descarregeu directament desde aquest enllaç.  Les adreçes de les Delegacions Provincials de l’Oficina del Cens Electoral on l’haureu d’enviar les trobareu aquí.

La FIEC continua: “Un cop rebuda la documentació per a ‘rogar el voto’ i un cop l’heu enviat, aleshores toca esperar rebre una nova carta amb les paperetes (segona situació de risc perquè tot depèn novament de que la Junta Electoral i correus d’Espanya i del país de residència facin bé la seva feina).

Registre Voluntari de Catalans i Catalanes Residents a l’Estranger

La FIEC recorda que està en marxa un decret de la Generalitat per crear un registre voluntari de catalans i catalanes residents a l’exterior, que eventualment pogués ser utilitzat per a la Consulta del 9-N sobre el futur polític de Catalunya. Malgrat encara està en discussió com es construirá aquest registre, està clar que a la Generalitat li interessarà documentar escrupulosament la identitat i nacionalitat espanyola dels sol·licitants, per una banda, i per l’altra, la residència a l’exterior (inscripció a consolats i ambaixades) i el darrer veïnatge administratiu a Catalunya.

En aquest sentit, les eleccions europees són una oportunitat per aconseguir facilment el certificat CERA, que és un dels documents que segurament exigirà la Generalitat per inscriure’s al futur registre. Per aquest motiu, la FIEC anima a tot els electors registrats al CERA a que sol·licitin el vot des de l’exterior a les eleccions europees i conservin còpia de la documentació oficial electoral que arribi als seus domicilis.

Ademés de la hipotètica utilitat per a la consulta del 9-N, previsiblement aquesta documentació podrà tenir valor com a curiositat històrica: les últimes eleccions en voto rogado; eventualment, les últimes que molts de nosaltres farem al sistema electoral espanyol i qui sap lo també al sistema sideral europeu (sic.).

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 13 d'abril de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.