Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

MINISTRE BRASILER DEIXA PLANTAT EL PRINCEP D’ASTURIES EN MISSIÓ DE DIPLOMÀCIA ECONÒMICA

Deixa un comentari

Després de conèixer de primera mà (sic) les bones formes principatines a l’ultima edició del Mobile World Congress de Barcelona – és a dir, de la mà (sic) de l’empresari Alex Fenoll (Share Is Fashion), el princep d’Asturies, Felip de Borbó, sembla que no n’ensopega una de bona i s’ ha endut aquest dimecres (12/03) un altre desplant, aquest cop, a a la brasilera.

Anfitrió d’un sofisticat dinar per a 50 convidats, preparat per l’Embaixada d’ Espanya al Brasil, al restaurant Figueira Rubaiyat de São Paulo, l’hereu de la corona espanyola ha estat plantat pel Ministre de la Casa Civil, Aloizio Mercadante, que no ha comparegut a la trobada, tot i haver-hi de representar la presidenta Dilma Rousseff. I és que el dinar, del qual participaven personalitats diverses i empresaris brasilers i espanyols, s’ha vist afectat per la tramuntana política daquests últims dies, que està causant turbulències al govern brasiler. 

Fins a les 13h (horari de Brasília), el Princep d’Asturies i la seva comitiva esperaven en el famós restaurant paulista (al Brasil, generalment es dina al migdia) l’arribada de Brasília de Mercadante.

El ministre, que fa el paper d’articulador polític al Congrés Nacional, va haver de faltar a la cita per a contindre una crisi generada pels diputats del PMDB, principal partit aliat del govern del PT a la Cambra Federal, a Brasília. El qual, tot indica, pot ser el prenunci d’una major inestabilitat política en l’any en que hi hauran eleccions presidencials.

REGATEIG POLÍTIC

Insatisfets amb la reforma ministerial que s’està duent a terme al Palácio do Planalto (seu del govern), els diputats del PMDB s’aliaren a partits de l’oposició i han aprovat en un sol dia la convocació de deu ministres per a fer aclariments, a més de la Presidenta de l’Empresa Brasilera de Petrolina (PETROBRAS).

La presidenta Rousseff hauria indicat d’ultima hora el ministre Mercadante per a apagar sense èxit el foc amb el seu principal aliat polític. Al final de la nit, una nota del govern ha anunciat l’assignació a polítics d’aquest partit de dos nous ministeris: Agricultura i Turisme. Però no se sap encara si amb això ni haurà prou per apaivagar els anims del PMDB, partit que en aquests últims anys ve jugant oportunisticament el paper de fiel de la balança, assegurant la gobernabilitat a costa de majors quotes de càrrecs al govern.

 

DESENCONTRES

 

El viatge de Felip de Borbó al Brasil estava justificat per la seva participació en la presentació pública de la Fundació Consell Espanya Brasil, entitat privada que pretén aprofundir les relacions bilaterals entre els dos estats. La seva presència buscava reforçar el pes de les empreses espanyoles en l’economia brasilera i demanar a les companyies brasileres que inverteixin a Espanya.

Però sembla que el Princep Felip no té massa sort en la seva autoimposada missió de diplomacia econòmica per terres brasileres. Si més no, sembla no coincidir mai amb els representants del govern brasiler. Justament al novembre passat no va poder comparèixer a l’obertura d’un fórum empresarial bilateral per causa d’una avaria al seu avió. Aquell episodi, en el seu moment, va desfermar les crítiques per no disposar la casa reial d’un plà de contingència que assegurés la presència del princep al compromís assumit, en que hauria de coincidir amb la presidenta del Brasil.

Coincidència o no, podria entendre’s aquest segon desencontre entre representants institucionals d’Espanya i Brasil, com una reacció al primer. I la clau podria estar en la política de reciprocitat amb la que el gegant llatinoamericà busca un tracte equitatiu en les relacions bilaterals amb Espanya. Un precedent d’aquesta política de reciprocitat la trobariem l’any passat mateix, quan el Brasil imposà una política inmigratoria més rIgorosa als ciutadans espanyols, com a reacció a les deportacions arbitràries de turistes brasilers per part de l´estat espanyol.

 

* Amb informacions de Folha de São Paulo i El País-Brasil

Aquesta entrada s'ha publicat en Economia el 13 de març de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.