Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

LA REVISTA BRASILERA EXAME DESTACA 4 NOUS PAÏSOS QUE PODEN SORGIR AL 2014

Deixa un comentari

La Revista EXAME, la més prestigiosa publicació sobre economia al Brasil, publicà aquest dimarts, 18 de març, en la seva edició a internet, un reportatge en que detalla el cas de quatre nous països que poden sorgir en el mapa polític del món, al 2014: Catalunya, el Quebec, el Vènet i Escòcia.

El reportatge obre amb una breu introducció, justificada per la situació actual a Crimea, que al passat diumenge votà en referendum per la separació d’Ucraïna i a favor de l´anexió a Rússia. De seguida, però, passa a explicar la situació dels quatre moviments d’independència citats, els quals tenen referendum amb data confirmada o està en perspectiva. Així, la revista EXAME obre al seu públic lector – la majoria, de la classe empresarial brasilera i formadors d´opinió dels segments més abastats – una mirada d’actualitat sobre aquest assumpte.

CATALONIA IS NOT SPAIN, NEITHER CRIMEA?

 

En la notícia d´EXAME no hi ha una lectura crítica capaç de distinguir els mètodes més estrictament democràtics dels moviments sobiranistes occidentals, de les condicions surreals del recent referedum express de Crimea – realitzat sota els efectes d´una fulminant ocupació militar russa. Ambtot, la notícia, en sí mateixa, ja és una novetat remarcable, en el contexte brasiler. Doncs la independència és un tema poc explorat, quasi tabu, per les editorials d’assumptes internacionals en els mitjans de comunicació del país. I bé podria estar significant un canvi de tendència en l’atenció que aquests puguin dispensar, d’ara endavant, a la nova onada de moviments independentistes democràtics.

Això posaria de manifest l’error estratègic que el Ministre d´Exteriors Espanyol, Margallo, estaria cometent, al equiparar Crimea amb Catalunya, tal i com ha assenyalat en un twit l’ex director del diari El Mundo, Pedro J. Ramirez (@pedroj_ramirez). L’error consistiria en que Crimea no deixa de ser un cas ben succeit d’independència. El qual esperonaria al procés català i cridaria l’atenció dels mitjans internacionals cap a aquesta onada de referendums.

 

ONADA DE REFERENDUMS

 

Així, la revista EXAME surt al davant en l’escena informativa brasilera i anticipa l’onada de consultes democràtiques i referendums que es succeiran al llarg d’aquest any 2014.
Començant pel Vènet, la revista mostra com ja està sent realitzada una consulta pública online (iniciada al 16 de març i que s’estén fins al pròxim dia 21) per a saber si la pobació vol tallar o no llaços amb Roma. Ambtot, ressalta que la consulta no té bases legals i, pertant, no tindrà efectes vinculants, funcionant més com un instrument de pressió popular al govern central italià.

L’objectiu de les autoritats del Vènet, en el cas d’un “sí” majoritari, seria preparar una carta d’independència i començar a retindre impostos locals, enlloc d’enviar-los al govern central. Enquestes prèvies informen que, dels 4 milions d´electors al Vènet, un 65% seria favorable a la independència.

Pel que fa a Escòcia, la revista recorda que hi ha un referendum previst per al 18 de setembre per a decidir sobre la independència en relació al Regne Unit. Aproximadament quatre milions de persones seran cridades a votar, però tan sols el 32% estaria decidit a favor de l’opció separatista.

A l’altra banda de l’oceà, al 7 d’abril, el Quebec, al Canadá, votarà en les eleccions per a l’Assemblea Nacional. Les enquestes apunten que el separatista Parti Quebecoise  conquerirà la majoria d’escons parlamentaris i això oportunitzarà la realització d’un futur referendum per a separar la província francòfona de la resta del Canadà. No obstant, les enquestes també mostren que el 54% dels quebequesos considera que el referendum no s´hauria de realitzar i, en cas que és fes, el 59% hi votarien en contra.

Sobre Catalunya, la Revista cita el referendum previst per al 9 de novembre d’enguany, destacant la doble pregunta sobre si Catalunya s´ha de constituir en un Estat i si aquest ha de ser independent. També es recorda que el govern espanyol intenta impedir la seva realització, amb l’alegació de la ilegalitat del procés.

La revista es fa ressò però de la questió econòmica, ressaltant que Catalunya és una de les regions més riques d’Espanya i se sent perjudicada per contribuir amb més impostos i rebre menys inversions de l’Estat, en l’actual situació de crisi. Destaca també que Catalunya té una cultura i llengua pròpies i que les enquestes mostren que el 44,1% és a favor de la independència, el 30,4% es diu en contra i el 17,3% romandria indecís. 

Aquesta entrada s'ha publicat en Política el 19 de març de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.