Del BrasiL al RavaL

Bloc d'en Gerard Viader i la Taíza Brito

Jordi Savall es presenta divendres al Festival Internacional de Música d’Olinda

Deixa un comentari

Com ja varem anunciar en un apunt al bloc ara fa un parell de mesos, l’ilustre músic català Jordi Savall finalment actuarà aquest divendres, 5 de setembre, al Festival MIMO 2014, a Olinda, Pernambuco, Brasil. Es tracta d’un dels festivals de música instrumental més important del Brasil, amb participacions de renom internacional. Primera autoritat en música antiga al món, Savall es presentarà amb el seu projecte Hespèrion XXI. El concert serà a les 20:30 (hora local), a  la Igreja da Sé, en ple casc antic de la famosa ciutat colonial considerada Patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Jordi Savall s’especialitzà en la instrumentació de viola de gamba –  instrument semblant al violoncel i que té aquest nom, donat pels italians, per tocar-se enganxat a les cames. El renomat músic igualadí actuarà al Brasil amb un dels famosos conjunts que va crear: l’Hespèrion XXI. Savall porta més de quatre dècades realitzant presentacions en tots els continents, en 140 concerts a l’any, i és una de les personalitats més versàtils de la seva generació. Ha llançat ja prop de 200 obres amb un repertori que reuneix música medieval, renaixentista, barroca i clàssica. A més de fer llum sobre aquestes joies de la música, Savall ha desenvolupat una intensa tasca com a investigador, traduint innombrables manuscrits d’origen morisca, turca, grega i ibèrica.

Nombrat ambaixador de la Unió Europea per al diàleg intercultural, el músic ve al Brasil, amb exclusivitat arran de la invitació del festival MIMO, on presentarà el concert “Diàleg de les ànimes”, en que posa en relleu els vincles entre l’Occident i l’Orient. Segons Savall, la música reconstrueix ponts mentals i espirituals devastades per segles de tragèdia, injustícia i fanatisme.

Precisament Savall fou un del catalans il·lustres que apadrinà l’acció a favor del Dret a Decidir del poble català, anomenada Human Towers for Democracy, que consistí amb l’aixecament de castells en 8 ciutats europees. Concretament, Savall  fou el padrí a París. Casualment, un altre d’aquests ambaixadors de la Campanya europea pel dret a decidir fou Pep Guardiola (a Berlín), que recentment es deixà veure al Brasil, en un restaurant català a la ciutat de Porto Alegre, en ocasió del partit que enfrontà les seleccions d’Argentina i Nigèria, tal i com varem destacar en aquest apunt del bloc Del BrasiL al RavaL.

EL FESTIVAL MIMO

El que va començar com una mostra International de Música a Olinda, 10 anys enrere, s’ha consolidat com un dels més importants festivals del Brasil, que ofereix al públic música instrumental de tots els continents – des de música clàssica, passant per jazz, fins a música electrònica i popular. Els concerts, que atrauen persones de diferents generacions, es realitzen en ciutats brasileres que preserven els béns i valors històrics del Brasil, com Olinda, Ouro Preto, Tiradentes i Paraty.

El Festival MIMO acostuma a presentar una agenda curosament preparada – si ve enguany encara no ha estat divulgada -, amb concerts gratuïts dels principals artistes de l’escena mundial. Són atraccions que força sovint estan fora de l’abast del gran públic brasiler. El festival reuneix el que hi ha de millor de l’escena musical contemporània, com va passar l’any passat, amb el nord-americà Herbie Hancock, el grup portuguès Madredeus, el francès Richard Galliano, els concerts antològcs de Gilberto Gil, João Bosco i Jards Macalé, la música black de BNegão, el pop del col·lectiu francès Nouvelle Vague i l’excel·lència de mestres com Tareq al Nasser de Jordània, el franco-libanès Ibrahim Maalouf i l’alemà Stephan Micus.

Des de que sorgí, al 2004, MIMO ha arribat a un públic de més de 630 mil espectadors, al llarg de 240 concerts, on també s’han exibit 120 pel·lícules i s’han beneficiat 16.500 alumnes en el projecte Etapa Educativa. Han passat pel Festival artistes com Nelson Freire, Philip Glass, Hamilton de Holanda, McCoy Tiner, Egberto Gismonti, Gotan Project, Sonia Rubinsky, Tom Zé, Buena Vista Social Club Stars, Wagner Tiso, Chucho Valdés, Gonzalo Rubalcaba, Duo Assad, Azymuth Arnaldo Baptista, Guinga, Hermeto Pascoal i algunes de les principals orquestres del Brasil.

Aquesta entrada s'ha publicat en Música el 3 de setembre de 2014 per gerardviadersauret

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.